Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 28. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - V več mestih v Ukrajini, tudi v prestolnici Kijev, so se davi oglasile sirene pred zračnimi napadi. V napadih na civilno infrastrukturo je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 12 ljudi, več je ranjenih. Zračna obramba je nad Kijevom sestrelila dve brezpilotni letali in 11 vodenih raket.

BUDIMPEŠTA - Papež Frančišek je začel tridnevni obisk na Madžarskem, kjer bo do nedelje. V Budimpešti ga bosta danes ločeno sprejela madžarska predsednica Katalin Novak in premier Viktor Orban, sešel pa se bo tudi s predstavniki oblasti in civilne družbe ter diplomatskim zborom. Prav tako bo nagovoril škofe, duhovnike in redovnike.

KARTUM - V Sudanu sta sprti strani sprejeli dogovor o tridnevnem podaljšanju premirja. Kljub temu se spopadi nadaljujejo. V zadnjih urah tridnevnega premirja, ki se je končalo ob polnoči, so vojska in sile RSF po pritisku Savdske Arabije in Združenih držav Amerike napovedali 72-urno podaljšanje prekinitve ognja. Afriška unija, Združeni narodi, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Velika Britanija in ZDA so v skupni izjavi pozdravili dogovor in pozvali k njegovemu doslednemu izvajanju.

KARTUM - V Sudanu, kjer se kljub podaljšanju premirja nadaljujejo spopadi med sprtima stranema, je bilo v streljanju poškodovano turško transportno letalo. Kot je na Twitterju sporočilo turško obrambno ministrstvo, je bilo letalo na poti na vojaško letališče Wadi Seidna na severu prestolnice Kartum, da bi evakuiralo turške državljane. Letalo je kljub obstreljevanju varno pristalo. Poškodovanih ni bilo.

BRUSELJ - Gospodarska rast je bila v prvem letošnjem četrtletju v četrtletni primerjavi v območju evra 0,1-odstotna, v EU pa 0,3-odstotna. V primerjavi z enakim lanskim četrtletjem je bila rast tako v območju evra kot EU 1,3-odstotna, kažejo prvi podatki evropskega statističnega urada Eurostat. V zadnjem lanskem četrtletju je bil v območju evra bruto domači proizvod (BDP) stabilen, medtem ko se je v območju EU skrčil za 0,1 odstotka.

STOCKHOLM - Mednarodni denarni sklad (IMF) je pozval evropske centralne banke, naj z zviševanjem obrestnih mer "ubijejo inflacijsko zver". Zaradi manjše gospodarske rasti in inflacije ter težav nekaterih večjih svetovnih bank se namreč v javnosti vedno bolj ugiba, ali bodo centralne banke dvige ustavile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

SARAJEVO - Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je v četrtek sprejel odločitev o deblokadi oblikovanja vlade Federacije BiH in tako končal večmesečno krizo, ki jo je povzročila bošnjaška Stranka demokratične akcije. Član te stranke Refik Lendo, ki je tudi eden od podpredsednikov Federacije BiH, sklepa o imenovanju vlade doslej ni želel podpisati, kot to predpisuje ustava. Z odločitvijo Schmidta je sedaj odprta pot, da parlament te bošnjaško-hrvaške entitete odloča o potrditvi imenovanja novega premierja in ministrov. Za premierja naj bi bil izvoljen vodja SDP Nermin Nikšić.

BUDIMPEŠTA - Madžarska predsednica Katalin Novak je v četrtek na predlog obrambnega ministra z mesta poveljnika madžarskih oboroženih sil razrešila Romulusza Ruszina-Szendija. Minister je za njegovega naslednika predlagal madžarskega predstavnika pri Natu in vojaškem odboru EU, generalpodpolkovnika Gaborja Borondija.

WASHINGTON - Ameriška vlada je v četrtek napovedala vrsto ukrepov za zajezitev nezakonitih migracij. Eden teh je vzpostavitev centrov za obdelavo prošenj migrantov v tujini in poostritev kazni za nezakonit vstop. Do prenove politike do migrantov prihaja v luči morebitnega povečanja nezakonitega priseljevanja v ZDA po odpravi omejitev na meji, uvedenih med pandemijo covida-19.

WASHINGTON - ZDA so uvedle nove sankcije proti Rusiji in Iranu zaradi nezakonitih aretacij ameriških državljanov. Na seznam sankcij so uvrstile rusko obveščevalno službo FSB in obveščevalno službo Iranske revolucionarne garde IRGC. Poleg celotne obveščevalne službe IRGC so ZDA v okviru novega svežnja uvedle sankcije tudi proti štirim visokim članom te enote.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je sprejel resolucijo, v kateri je talibanske oblasti v Afganistanu pozval, naj v državi zagotovijo polno, enakopravno, smiselno in varno sodelovanje žensk in deklet, zlasti pa je obsodil prepoved dela afganistanskih žensk za Združene narode.

vb/vb
© STA, 2023