Pregled - Slovenija, 26. 4. (sreda)

Ljubljana, 26. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 26. aprila.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela program stabilnosti 2023, ki ga mora skupaj z nacionalnim reformnim programom tako kot vsako leto do konca aprila posredovati Evropski komisiji. V njem je zapisano, da je prihodnje leto načrtovano znižanje javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke BDP ter nato nadaljnje zniževanje v prihodnjih letih. Javni dolg naj bi se do leta 2026 znižal na 63,5 odstotka BDP. Na finančnem ministrstvu so spomnili, da bodo prihodnje leto znova veljala fiskalna pravila, saj ne bodo več veljale izjemne okoliščine, ki so v času epidemije covida-19 omogočale odstopanje od fiskalne discipline. Na ministrstvu so tudi ponovili, da dokument ne napoveduje dviga DDV, kot so ugibali nekateri mediji.

LJUBLJANA - Odbor DZ za zunanjo politiko je zaprtimi vrati razpravljal o kibernetskem napadu na zunanje ministrstvo. Seja je bila sklicana na predlog Anžeta Logarja iz SDS, po koncu pa so se udeleženci zaradi obravnave tajnih podatkov zavili v molk. Kot poročata portala 24ur in N1, naj bi kibernetski napad trajal že vsaj od marca 2022. Začetek domnevno kitajskega kibernetskega napada pa je, kot vse kaže, mogoče iskati v času izjav nekdanjega premiera Janeza Janše o Tajvanu med gostovanjem na indijski televiziji.

LJUBLJANA - Slovenija je po navedbah portala 24ur v Ukrajino dostavila 20 oklepnikov tipa pandur, namenjenih za prevoz pehote. V Slovenski vojski so bili 24 let, šlo naj bi za najmanj staro orožje, ki ga je Slovenija doslej poslala Ukrajini. Glede na navedbe virov, ki jih navaja portal, je bil transport v Ukrajino v popolni tajnosti zaključen v tem tednu.

ŠOŠTANJ - V Šoštanju, rojstnem kraju pesnika in narodnega heroja Karla Destovnika - Kajuha, je potekala državna proslava pred dnevom upora proti okupatorju. Slavnostna govornica, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, je dejala, da se je ljudstvo z nastankom osvobodilne fronte združeno uprlo okupatorjem. Izpostavila je pomen sodelovanja politično različno mislečih in ocenila, da smo resnično svobodni le takrat, ko v človeku prepoznamo samo človeka. Proslave so se udeležili vidni obrazi slovenskega političnega in družbenega življenja, v njej so sodelovali tudi zastavonoše in nosilci bojnih zastav veteranskih organizacij, Slovenske vojske in policije.

LJUBLJANA - Vlada je ustanovila javno agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost. Ta je univerzalna pravna naslednica javne agencije za raziskovalno dejavnost in prevzema vso dejavnost agencije za raziskovalno dejavnost, njeno premoženje, zaposlene, osnovna sredstva in dokumentacijo ter nadaljuje vsa njena pravna razmerja.

LJUBLJANA - Vlada je obenem za direktorico Javne agencije za knjigo RS (Jak) imenovala Katjo Stergar, ki je bila od novembra lani vršilka dolžnosti direktorice po odstopu Dimitrija Rupla. Petletni mandat bo nastopila 28. aprila.

LJUBLJANA - Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je izbralo koncesionarje za izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov na območju Slovenije. Za sklop pomurske regije je bil izbran Avtobusni promet Murska Sobota, ostala območja so pripadla Nomagu in Arrivi. Vsi so oddali ponudbe v višini 2,20 evra na kilometer, kar je en cent manj od najvišje možne cene, določene v januarju objavljenem razpisu.

LJUBLJANA - Podjetje 2TDK je kot nedopustno zavrnilo edino ponudbo, ki jo je prejelo na ponovljenem razpisu za železniške in predorske sisteme na drugem tiru med Divačo in Koprom. Ponudba konzorcija podjetij z vodilnim partnerjem SŽ - Železniško gradbeno podjetje Ljubljana, Kolektor Koling in YM Construction, je bila vredna 207,7 milijona evrov, kar presega zagotovljena sredstva naročnika.

LJUBLJANA - Tožilci od ministrstva za javno upravo zahtevajo, da jih povabi na naslednje usklajevalne sestanke glede usklajevanja plač pravosodnih funkcionarjev. Zaskrbljeni so, ker niso bili povabljeni na sestanek skupaj s sodniki, ter opozarjajo, da bi bilo razlikovanje med plačami sodnikov in tožilcev lahko podlaga za ustavno presojo.

LJUBLJANA - Novoustanovljeni Sindikat dostavljalcev je na sedeža podjetij Wolt in Glovo predal zahtevo za pristop k pogajanju za sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo urejala položaj njegovih članov. Odziv pričakujejo do 9. maja, v nasprotnem primeru bodo menili, da podjetji nimata interesa skleniti kolektivne pogodbe in bodo primorani stopnjevati sindikalne aktivnosti.

LJUBLJANA - Predsednik Inštituta 1. oktober Pavel Rupar je parlamentarne stranke pozval k podpori zbiranju podpisov pod predlog zakona za izredno zvišanje pokojnin. V prvih dveh dneh so zbrali okoli 2000 podpisov, cilj pa je, da jih v 60-dnevnem roku zberejo od 50.000 do 60.000. Naslednji protestni shod Rupar napoveduje za 3. maj, udeleženci shoda pa se bodo sprehodili tudi do vladne in predsedniške palače.

ŠKOFLJICA - V kraju Vrh nad Želimljami je medved napadel sprehajalca s psom. Napadeni na srečo ni utrpel hujših poškodb, medved se je po dogodku umaknil. Občina Škofljica je o dogodku obvestila Lovsko družino Škofljica in ministrstvo za naravne vire in prostor.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je odprla razstavo ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Kitajsko ter 320. obletnici rojstva slovenskega jezuitskega misijonarja na Kitajskem Ferdinanda Avguština Hallersteina. V nagovoru je poudarila predvsem izjemnost življenja in poti slednjega na Kitajsko.

jes/jes
© STA, 2023