Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 26. aprila - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LJUBLJANA - Smučarska zveza Slovenije je vložila kandidaturo za svetovno prvenstvo v poletih, ki bo leta 2028. Planica bi tako že osmič gostila najboljše letalce na svetu. V kandidaturi so na SZS podali predlog, da bi na SP v poletih prvič nastopile tudi smučarske skakalke. Predsedstvo Mednarodne smučarske zveze bo po opravljenih vseh formalnih postopkih odločalo o primernosti kandidata, končni izbor pa bo potekal na kongresu prihodnje leto na Islandiji.

EDMONTON - Hokejisti Los Angeles Kings, za katere igra slovenski as Anže Kopitar, so v gosteh izgubili peto tekmo prvega kroga končnice v ligi NHL. S 6:3 so jih ugnali Edmonton Oilers in povedli s 3:2 v zmagah. Kopitar je za poražene kralje dosegel podajo pri prvem golu. Šesta tekma bo na sporedu v Los Angelesu v noči s sobote na nedeljo. Šesto tekmo bodo igrali tudi hokejisti Caroline Hurricanes. Ti so imeli možnost zaključiti serijo proti New York Islanders, a so otočani slavje prestavili po zmagi s 3:2. Dallas Stars so na domačem ledu s 4:0 premagali Minnesota Wild in povedli s 3:2 v zmagah.

DENVER - Košarkarji Denver Nuggets, slovenski reprezentant Vlatko Čančar ni dobil priložnosti za igro, so v severnoameriški ligi NBA doma premagali Minnesoto Timberwolves s 112:109 in se s 4:1 v zmagah uvrstili v drugi krog zahodnega dela lige. Na tem delu so Phoenix Suns s 136:130 ugnali Los Angeles Clippers in prav tako napredovali s 4:1 v zmagah. Na vzhodnem delu je ekipa Boston Celtics doma klonila, igralci Atlante Hawks so zmagali s 119:117 in znižali izid v zmagah na 2:3.

LJUBLJANA - Slovenska ženska reprezentanca v odbojki na mivki je v Ljubljani začela zadnji del priprav na turnir pokala narodov v Apeldoornu. Turnir na Nizozemskem je prvo sito kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah v Parizu, slovenske odbojkarice pa kljub zahtevni poti ne skrivajo želje po nastopu na OI. Slovenke bodo v Apeldoornu nastopile 17. in 18. maja proti Nizozemski, Estoniji, Cipru in Severni Irski. Igrali bosta dvojici Tjaša Kotnik/Tajda Lovšin ter Živa Javornik/Maja Marolt. Moška reprezentanca se bo v Ljubljani zbrala prihodnji teden.

LOZANA - O primeru mladega slovenskega nogometaša Jake Čubra Potočnika bo odločalo Mednarodno športno razsodišče (Cas) v Lozani, je Cas zapisal na uradni spletni strani. Mednarodna nogometna zveza Fifa je o tem primeru odločila pretekli mesec, vse vpletene strani, Olimpija, nemški Köln in igralec sam, pa so se zaradi nepravilnosti pritožile na Cas. Kölnska ekipa je lani podpisala pogodbo s 17-letnim nekdanjim igralcem ljubljanske Olimpije, a pri tem kršila pravila. V sporočilu za javnost je Cas zapisal, da Olimpija zaradi kršenja pravil prekinitve pogodbe od igralca in Kölna zahteva 2.507.200 evrov odškodnine, obenem pa še odškodnino v višini 69.972,6 evra, ko je Čuber Potočnik treniral pri ljubljnskem klubu.

alz/jz/alz
© STA, 2023