Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 23. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

KARTUM/LJUBLJANA - V Sudanu so trenutno tri slovenske družine, je za STA potrdil vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. Nihče izmed njih zaenkrat ni zaprosil za evakuacijo iz te afriške države, ki jo zadnja dva tedna pretresajo oboroženi spopadi med sudansko vojsko in paravojaškimi silami RSF. Ena družina se nahaja v prestolnici Kartum, dve pa v pristaniškem kraju Port Sudan na severovzhodu države. Kot je pojasnil, se nočejo evakuirati tudi zaradi grožnje, ki bi jo lahko predstavljalo potovanje do kraja, od koder bi lahko bili evakuirani.

MARIBOR - Vitez poezije 2023 je Andrej Medved s pesmijo Ta čudežni otrok, otrok kot črn gost. Strokovna žirija je na sobotnem sklepnem dejanju 23. Pesniškega turnirja, ki je potekal v okviru Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, njegovo pesnitev ocenila za najboljšo neobjavljeno izvirno pesem. Favorit občinstva je bil Anže Brodnik, so sporočili organizatorji.

LJUBLJANA/MARIBOR - Za zagovornike trajnostnega razvoja je danes priložnost, da potrdijo svoja stališča in oblečejo rabljena oblačila. Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenija in Focus namreč že tretje leto zapored organizirajo dan v rabljenih oblačilih. Ponovna uporaba oblačil rešuje več izzivov sodobne družbe, denimo problem hiperprodukcije, menijo.

ZGORNJA POLSKAVA - Delegati Planinske zveze Slovenije so na redni letni seji skupščine med drugim potrdili okvirni vsebinski in finančni načrt zveze za prihodnje leto. Vodstvo je predstavilo tudi nov način financiranja vzdrževanja planinskih poti, za kar bo PZS od ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport prejela 400.000 evrov.

AJDOVŠČINA - Gospodarstveniki v ajdovski in vipavski občini so se povezovali v neformalno Združenje gospodarstvenikov Zgornje Vipavske doline. Želijo si namreč učinkovitejšega medsebojnega povezovanja podjetij, predvsem pa spoznavanja ostalih gospodarstvenikov in njihovih dejavnosti.

DUNAJ - Slovenska atletinja Klara Lukan je zmagala v cestnem teku na pet kilometrov, ki je potekal v sklopu dvodnevnega dunajskega maratona. S časom 15:32 je članica Kladivarja za več kot pol minute popravila absolutni državni rekord Helene Javornik iz leta 2000.

sag/sag
© STA, 2023