Prvi slovenski dan brez zavržene hrane v znamenju poziva k sodelovanju za manj odpadne hrane

Ljubljana, 24. aprila - V Sloveniji danes obeležujemo prvi slovenski dan brez zavržene hrane. Osrednje poslanstvo dne je družine, posameznike, podjetja in druge ustanove tako v javni kot zasebni sferi povabiti k sodelovanju in zavezništvu za manj zavržene hrane. Leta 2021 je sicer vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 68 kilogramov hrane.

Ljubljana.
Zavržena hrana, smeti.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Po podatkih statističnega urada je skupna količina odpadne hrane v Sloveniji leta 2013 znašala okoli 118.000 ton, leta 2021 pa že okoli 143.000 ton.

Kot so ob razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane poudarili v vladi, bi bila lahko količina zavržene hrane precej manjša, če bi bil odnos do hrane drugačen in bi zagotovili, da hrana, ki je še užitna, ne bi končala med odpadki.

bdo/mrn/zc/bdo
© STA, 2023