Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 21. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - DZ je na seji na zahtevo NSi razpravljal o predlogu priporočil vladi za krepitev vrednot slovenske osamosvojitve. Beseda je tudi danes tekla o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine, ki jo v koaliciji zagovarjajo, v opoziciji pa vlado pozivajo, naj znova vzpostavi samostojen muzej, namenjen osamosvojitvi. V NSi so sicer predlagali sprejem priporočila vladi za krepitev vrednot slovenske osamosvojitve, a jih je zavrnil že matični odbor za kulturo, zato DZ o njem ne bo odločal.

BRDO PRI KRANJU - Ministra za gospodarstvo in naravne vire Matjaž Han in Uroš Brežan sta na sklepnem dnevu mednarodne konference Dan Afrike, katere osrednja tema je podnebna varnost, poudarila pomen mednarodnega sodelovanja. Zavzela sta se za razvoj na naravi temelječih rešitev za naslavljanje izzivov trajnostnega razvoja, biodiverzitete in podnebnih sprememb.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče se je pred končno odločitvijo o skladnosti z ustavo delov zakona o varstvu okolja, ki se nanašajo na novo ureditev proizvajalčeve razširjene odgovornosti za tok odpadkov, odločilo obrniti na Sodišče EU. Določene člene zakona, ki jih spodbijajo družbe za ravnanje z odpadki, je ustavno sodišče zadržalo že lani.

LJUBLJANA - Petrol bo po tistem, ko je državno odvetništvo zavrnilo predlog za mirno rešitev spora, verjetno vložil tožbo zoper državo za povrnitev škode zaradi regulacije cen pogonskih goriv spomladi 2022, je za STA povedala predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović. V družbi si ob umiritvi cen na trgih želijo odpravo regulacije ali vsaj prilagajanje marž inflaciji.

LJUBLJANA - Agencija za varstvo konkurence je po poročanju Dela na sedem trgovskih podjetij naslovila zahtevo za posredovanje podatkov o dobavnih cenah. Za to se je odločila zaradi informacij o težavah na trgu živilskih proizvodov. Cene hrane so sicer osrednji motor inflacije v Slovenji.

LJUBLJANA - Razpoloženje potrošnikov se izboljšuje. Kazalnik zaupanja potrošnikov se je po podatkih statističnega urada aprila izboljšal tretji mesec zapored, tokrat je bil v primerjavi z marcem višji za tri odstotne točke. Aprila je bil kazalnik medletno nižji za tri odstotne točke.

MARIBOR - Predsednica države Nataša Pirc Musar se je na mednarodni konferenci o demenci, ki v organizaciji Združenja Spominčica poteka v Mariboru, zavzela za večjo dostopnost diagnostike za osebe z demenco in za diagnozi primerno zdravljenje. Meni tudi, da nihče ne sme ostati brez zdravstvenih storitev in da je treba vsem zagotoviti dostojno starost.

LJUBLJANA - V Inštitutu 8. marec ministra za delo Luko Mesca pozivajo k spremembi varstvenega dodatka za upokojence, saj so pogoji za pridobitev dodatka po njihovih ocenah preveč neživljenjski, zaradi česar mnogo upokojencev zanj ne zaprosi. Za izboljšanje položaja upokojencev predlagajo šest sprememb, med drugim tudi ukinitev zaznamb na nepremičninah.

LJUBLJANA - V Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana je zjutraj potekala osrednja bajramska molitev, ki jo je vodil mufti Nevzet Porić. Kot je dejal, nas je čas, v katerem živimo, oddaljil drug od drugega. Vernike je pozval, naj praznični čas namenijo krepitvi odnosov v družini in se spomnijo tudi tistih, ki so osamljeni in jim primanjkuje bližine in sočutja.

NEW YORK - Fotograf Jošt Franko je letošnji prejemnik ugledne ameriške nagrade The Aftermath Project, ki jo za fotografsko dokumentiranje in odstiranje posledic vojne podeljujejo v obliki štipendije. V sklopu zmagovalnega projekta Nicht Fallen je upodobil skupnost in krajino, ki ju je neizbrisno zaznamovala in marginalizirala vojna po razpadu nekdanje Jugoslavije.

apo/apo
© STA, 2023