Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 20. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, ki sledi njeni reorganizaciji in v tem smislu ustrezno prerazporeja sredstva med posameznimi resorji. Poraba se po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča nikjer ne povečuje. "Ravno obratno, primanjkljaj se zmanjšuje za 376 milijonov evrov," je povedal.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila tudi predlog novele insolvenčnega zakona, s katero želi prenesti določila evropske uredbe, odpraviti neskladja z ustavo ter uvesti spremembe za boljše poplačilo upnikov. Med novostmi sta sodni postopek za odpravo grozeče insolventnosti ter preoblikovanje poenostavljene prisilne poravnave v poseben postopek za malo gospodarstvo.

BRUSELJ - Evropska komisija je Sloveniji izplačala prvih 50 milijonov evrov v okviru mehanizma za okrevanje in odpornost. Slovenija je namreč izpolnila 12 mejnikov, ki so bili pogoj za izplačilo, so sporočili iz komisije.

BRDO PRI KRANJU - Začela se je mednarodna konferenca Dan Afrike, na kateri je v ospredju podnebna varnost. Pri premagovanju s podnebnimi spremembami povezanih izzivov nam lahko uspe le, če bomo sodelovali kot partnerji, je menila zunanja ministrica Tanja Fajon, nujnost globalnega sodelovanja so izpostavili tudi zunanji ministri štirih afriških držav. Predsednica Pirc Musar je poudarila zavezanost Slovenije podnebni varnosti, za kateri si bo po njenih besedah država prizadevala v Varnostnem svetu ZN, če bo izvoljena. Glede možnosti za uspeh te kandidature je Fajon ob robu konference ponovila, da je previdno optimistična, a da si do zadnjega ne upa napovedovati izida.

LJUBLJANA - Svet pokojninskega zavoda se je danes seznanil s podatki finančne uprave o pobiranju sredstev za pokojninsko zavarovanje, ki so na več mestih razveseljivi. Davčni dolg zaradi neporavnanih prispevkov za pokojninsko blagajno je konec lanskega leta znašal 168,7 milijona evrov, kar je 4,8 odstotka manj kot v enakem obdobju leto prej.

LJUBLJANA - V zvezi organizacij pacientov menijo, da smo v odločilnem trenutku za zdravstveno reformo, a je ob tem treba voditi strpen dialog. Oblikovali so stališča glede aktualnih predlogov zdravstvenih zakonov, med drugim pozdravljajo nekatere rešitve vodenja ZZZS, ukinjanje dopolnilnega zavarovanja pa bi morala spremljati proporcionalna odmera prispevka.

LJUBLJANA - Sindikat osebne asistence je zaradi "vse težjih in skoraj že nevzdržnih razmer" za 25. maj napovedal stavko. V sindikatu med drugim zahtevajo zadostno financiranje dejavnosti, ki bi zagotavljalo primeren obseg dopustov in višino dodatkov, sprejetje standardov in normativov ter sklenitev kolektivne pogodbe za osebno asistenco, so sporočili.

VIPAVA - Po spremembi zakona o službi v Slovenski vojski (SV) bodo omogočili zaposlovanje tudi mladim, ki nimajo zaključene srednje šole, ter jim ob tem ponudili možnost pridobitve srednješolske in kasneje tudi višje izobrazbe. Po navedbah ministrstva za obrambo bi tako radi medse privabili vsaj 50 novih vojakov, ki jih drugače ne bi mogli zaposliti.

CELJE - V zadevi šesti blok Termoelektrarne Šoštanj so na celjskem sodišču zaslišali nekdanjega predsednika nadzornega sveta elektrarne Djordja Žebeljana, ki je dejal, da je bila družba Alstom izbrana za gradnjo šestega bloka na podlagi usmeritev Holdinga Slovenske elektrarne. Povedal je, da ponudba Siemensa ni ustrezala razpisnim pogojem.

LJUBLJANA - Za letošnjo Cankarjevo nagrado so nominirana dela štirih avtoric in avtorja: Katja Gorečan za poetični roman Materinska knjižica, Adriana Kuči za roman o vojni Ime mi je Sarajevo, Mojca Kumerdej za kratke zgodbe Gluha soba, Mirana Likar za kratke zgodbe Ženska hiša in Lado Kralj za roman Ne bom se več drsal na bajerju. Podelitev Cankarjeve nagrade bo 7. maja v Cankarjevem domu na Vrhniki. Spremlja jo denarna nagrada, ki bo letos vredna najmanj 5000 evrov.

mo/mo
© STA, 2023