Nemčija Ukrajini dostavila sistem zračne obrambe patriot

Berlin, 19. aprila - Nemčija je Ukrajini predala obljubljeni sistem zračne obrambe patriot, namenjen odvračanju ruskih napadov, izhaja iz podatkov na spletni strani nemške vlade, kjer ta beleži dobavljeno vojaško pomoč Kijevu.

Litva, Siauliai.
Raketni obrambni sistem patriot je mobilni sistem za zračno obrambo, namenjen prestrezanju taktičnih balističnih izstrelkov, manevrirnih izstrelkov in letal.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Premični sistem zračne obrambe, ki velja za enega najnaprednejših na svetu, se lahko uporablja proti letalom, balističnim ter manevrirnim raketam. Poleg Nemčije so ga Ukrajini obljubile tudi ZDA.

Nemčija je Ukrajini v okviru dobav orožja namenila tudi 34 tankov gepard, strelivo za katere dobavlja tudi v Švici, ki pa ne dovoli izvoz pri njej kupljenega streliva, ker njena zakonodaja prepoveduje izvoz orožja, če je prejemnica udeležena v mednarodnem oboroženem konfliktu.

Prav včeraj je bil v Berlinu švicarski predsednik Alain Berset, ki je kljub kritikam vztrajal pri zavračanju dovoljenja za izvoz. Nemška vlada upa v spremembe.

spo/vb/spo
© STA, 2023