DZ skozi predlog prenosa evropskih pravil glede skupnih nabav zemeljskega plina

Ljubljana, 18. aprila - Predlogu novele zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo, s katerim se vnaša evropska pravila glede skupnih nabav zemeljskega plina, se v DZ obeta podpora. Proti bodo v SDS, medtem ko mu v NSi ne bodo nasprotovali.

Ljubljana, DZ.
Nadaljevanje redne seje DZ, na kateri so med drugim znova odločali o noveli zakona o tujcih ter obravnavali predlog o spremembah zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije in predlog novele zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo.
Foto: Nace Hočevar/STA

Pri združevanju povpraševanja na ravni EU bodo morali sodelovati nosilci bilančnih skupin, in sicer s povpraševanjem za količino 2,25 odstotka povprečne letne porabe bilančne skupine.

V zakonu ne bo več obveznosti vzpostavljanja skupnostne samooskrbe in projektov oskrbe z električno energijo iz sončne energije za gospodarske družbe, v katerih ima država ali lokalna skupnost naložbo, če projekt predvideva naprave moči nad 250 kilovatov.

Novela bo tudi rok za vložitev zahtevka za povračilo prispevka za OVE premaknila s 30. junija na 30. september.

jb/bdo/jes/bdo
© STA, 2023