Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 18. aprila - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

EDMONTON - Slovenski hokejski zvezdnik Anže Kopitar je s svojimi Los Angeles Kings z zmago začel končnico prvenstva NHL na zahodu. Kralji so v gosteh Edmonton po podaljšku premagali s 4:3. Odločilni zadetek za zmago v dodatnem delu je v Rodgers Placeu po podajah Kopitarja in Viktorja Arvidssona dosegel Alex Iafallo. Kopitar pa je kraljem priigral podaljšek. Tekma v Kanadi se je po rednem delu končala s 3:3, za kar je bil najbolj zaslužen izkušeni Slovenec. Kapetan kraljev je namreč v zadnji minuti rednega dela po podajah Arvidssona in Phillipa Danaulta z bekendom premagal domačega vratarja Stuarta Skinnerja in kraljem zagotovil podaljšek.

LJUBLJANA - Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki je v nedeljo z zmago na dirki Amstel Gold začel teden v Ardenih, še naprej trdno kraljuje na vrhu lestvice Mednarodne kolesarske zveze (Uci). Slovenija je na danes posodobljeni lestvici napredovala na peto mesto, na vrhu je Belgija. Petindvajsetletni Pogačar, ki ga že v sredo čaka nastop na Valonski puščici, je na vrhu zbral 6375,86 točke. V hrbet mu gledata dva Belgijca. Na drugem mestu je Wout Van Aert (Jumbo-Visma), ki je zbral 5382 točk, tretji pa je Remco Evenepoel (Soudal Quickstep) s 4539,21 točke. Štiriintridesetletni Primož Roglič (2086,5 točke) je na 12. mestu, njegova ekipa Jumbo-Visma pa je na vrhu lestvice profesionalnih moštev. Eno mesto je izgubil Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je zdaj 59., to pa so tudi edini trije Slovenci med prvimi 300 najboljšimi kolesarji na svetu.

AMSTERDAM - Zmagovalec kolesarske dirke po Franciji Jonas Vingegaard bo ostal pri ekipi Jumbo-Visma vsaj do konca leta 2027. Kot so danes sporočili iz nizozemske ekipe, v kateri je eden od zvezdnikov tudi Primož Roglič, so pogodbo s 26-letnim Dancem tako podaljšali za tri leta. Vingegaard se je ekipi Jumbo-Visma pridružil leta 2019. Leta 2020 je bil del ekipe, ki je s Primožem Rogličem osvojila špansko Vuelto. Vingegaard je leta 2021 zasedel drugo mesto na dirki po Franciji, lani pa je zmagal pred slovenskim asom Tadejem Pogačarjem.

SUWON - Slovenska ženska hokejska reprezentanca, ki je nastope na svetovnem prvenstvu divizije I-B začela s porazom proti Poljski (0:2), je danes slavila prvo zmago. V južnokorejskem Suwonu je Slovenija na drugi tekmi tretjeligaške svetovne konkurence premagala Kazahstan z 2:1 (1:0, 0:0, 1:1). Slovenke so tekmo začele odločno in že v 4. minuti, ko je iz protinapada po podaji Pie Pren zadela Sara Confidenti, povedle. Pren je v 46. minuti uspelo povišati slovensko prednost na dva zadetka, a so Kazahstanke že v naslednjem napadu znižale izid. V sredo je na SP prost dan, v četrtek pa risinje čaka tekma proti gostiteljicam prvenstva, reprezentanci Južne Koreje.

NEW YORK - Ekipa Philadelphia 76ers je v prvem krogu končnice severnoameriške košarkarske lige NBA doma še drugič v nizu premagala Brooklyn Nets, bilo je 96:84, ter na vzhodnem delu lige vodi z 2:0 v zmagah. Na zahodu so Sacramento Kings s 114:106 premagali branilce naslova Golden State Warriors in jih tudi le še dve zmagi ločita od napredovanja.

jz/zza/jz
© STA, 2023