Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 14. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BOSTON - Agenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) so v Massachusettsu v četrtek prijeli 21-letnega pripadnika obveščevalnega krila letalske nacionalne garde v tej ameriški zvezni državi Jacka Teixeiro, ki ga sumijo odgovornosti za uhajanje strogo zaupnih ameriških vojaških dokumentov o vojni v Ukrajini, Kitajski in Bližnjem vzhodu ter drugih vprašanjih nacionalne varnosti ZDA. Teixeira bo danes stopil pred sodnika v Bostonu.

DUBLIN - Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek nagovoril irski parlament, kjer je med drugim opozoril na dragocenost miru in Veliko Britanijo pozval k tesnejšemu sodelovanju z irsko vlado za ohranjanje miru na Severnem Irskem. Spregovoril je tudi o ruski invaziji in pohvalil zavezanost Irske k pomoči Ukrajini.

TALLAHASSEE/WASHINGTON - V ameriški zvezni državi Florida bodo prepovedali splav po šestem tednu nosečnosti. Parlament v Tallahasseeju, v katerem prevladujejo republikanci, je zakonodajni predlog v četrtek potrdil s 70 glasovi proti 40. Konservativni guverner Ron DeSantis je zakon medtem tudi že podpisal. Bela hiša je potezo označila kot skrajno in nevarno.

PEKING - Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock se mudi na obisku na Kitajskem, kjer je danes v pogovoru s kitajskim kolegom Qin Gangom med drugim opozorila na spoštovanje človekovih pravic in porast napetosti glede Tajvana. Qin pa je poudaril, da Kitajska ne bo dopustila zunanjega posredovanja na Tajvanu in da ne potrebuje lekcij z Zahoda.

DUNAJ - Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je po nedavnih eksplozijah protipehotnih min blizu ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje v četrtek izrazil zaskrbljenost zaradi velikih varnostnih tveganj v tej največji jedrski elektrarni v Evropi. Kar zadeva jedrsko varnost in zaščito te elektrarne, je po njegovi oceni le še stvar časa, kdaj se bo tam zgodila katastrofa.

DUNAJ - Avstrijska policija je od maja lani do marca letos prijela 700 tihotapcev ljudi, je na četrtkovi novinarski konferenci na Dunaju dejal avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Izrazil je odločenost nadaljevati boj proti organiziranemu kriminalu in tihotapljenju ljudi, pri čemer je kot enega ključnih dejavnikov izpostavil okrepljen mejni nadzor.

PARIZ - V Franciji bo po sprejetju sporne pokojninske reforme o njeni skladnosti z ustavo danes odločal ustavni svet. Sprejemanje reforme, ki predvideva dvig upokojitvene starosti za dve leti, so v preteklih tednih spremljali množični protesti nezadovoljnih Francozov, ki so se ponekod sprevrgli tudi v nasilje.

NEW YORK - Bivši ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek pod prisego več ur pričal na zaslišanju v New Yorku v civilni tožbi glede poslovnih goljufij. Newyorška generalna tožilka Letitia James nekdanjemu predsedniku, njegovemu podjetju in njegovim trem otrokom očita domnevno ponarejanje finančnih podatkov. Pred uradom generalne državne tožilke se je zbralo nekaj nasprotnikov kot tudi podpornikov nekdanjega predsednika ZDA.

OSIJEK - Pred preiskovalnega sodnika osiješkega županijskega sodišča so v četrtek zvečer privedli moškega, ki ga sumijo, da je zažgal avto sodnice Vlaste Šimenić Kovač, je poročala hrvaška nacionalna televizija HRT. Proti njemu so vložili kazensko ovadbo zaradi ogrožanja življenja in premoženja, za kar mu grozi do pet let zapora.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ/TOKIO - Tečaji delnic na borzah v Evropi so se ob začetku današnjega trgovanja zvišali. Pariški indeks CAC 40 je, potem ko se je v zadnjih dneh zmanjšala zaskrbljenost glede inflacije in recesije ter so podjetja, kot je LVMH, objavila optimistične poslovne rezultate, danes dosegel rekordno visoko vrednost. Tudi razpoloženje na azijskih borzah je bilo zadnji trgovalni dan v tem tednu pozitivno. Vlagatelje so k optimizmu spodbudili predvsem podatki o inflaciji v ZDA, ki je marca padla na pet odstotkov oz. na najnižjo raven po maju 2021.

SINGAPUR - Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju nekoliko zvišale. To je četrti zaporedni teden, v katerem prevladuje rast cen. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba zjutraj po srednjeevropskem času odšteti 82,53 dolarja, kar je 37 centov več kot v četrtek.

MOSKVA - Ruski izvoz nafte je marca kljub sankcijam poskočil na najvišjo raven v skoraj treh letih, je sporočila Mednarodna agencija za energijo (IEA). Skupna količina izvožene nafte se je marca povečala za 600.000 sodov na dan na 8,1 milijona sodov na dan. Prihodki od izvoza so znašali 12,7 milijarde dolarjev, kar je za 43 odstotkov manj kot leto prej. Prihodki od izvoza so se na mesečni ravni sicer okrepili za milijardo dolarjev, februarja je Rusija z izvozom nafte zaslužila 11,6 milijarde dolarjev.

AUSTIN - V eksploziji in požaru na farmi za mlečno živinorejo na jugu ameriške zvezne države Teksas je poginilo okoli 18.000 glav goveda, en delavec pa je huje poškodovan, so v četrtek sporočile tamkajšnje oblasti. Eksplozija in požar sta na farmi v bližini mesta Dimmitt izbruhnila v ponedeljek zvečer po krajevnem času. Vzrok eksplozije in požara še nista znana. Šerif Rivera je za ameriško televizijo CBS povedal, da se je sistem za odstranjevanje gnoja iz hlevov morda pregrel in zagorel, zaradi česar je eksplodiral metan v hlevu.

PERTH - Zahod Avstralije je v četrtek dosegel ciklon Ilsa. Kljub rekordno močnemu vetru, ki je v sunkih dosegel hitrost do 288 kilometrov na uro, ciklon pete kategorije ni povzročil večje škode ali žrtev. Kasneje se je ciklon pomaknil proti notranjosti države in oslabel v nevihto druge kategorije. Glavni razlog, da je tropski ciklon povzročil manj škode, kot so se sprva bali, je, da je Ilsa spremenila smer tik preden je dosegla obalo in tako prizanesla pristaniškemu mestu Port Hedland.

mc/sg/tib/rbi/vr/rp/bdo/spo/lkr/rpe/mc
© STA, 2023