Pregled - šport, 12. 4. (sreda)

Ljubljana, 12. aprila - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 12. aprila.

LJUBLJANA - Slovenska ženska rokometna reprezentanca se je osmič uvrstila na svetovno prvenstvo, ki bo med 30. novembrom in 17. decembrom letos na Danskem, Norveškem in Švedskem. Na današnji povratni kvalifikacijski tekmi v Ljubljani je premagala Italijo s 33:21. Na prvi tekmi v Chietiju je zmagala z 31:25. V slovenski reprezentanci je bila na današnji povratni tekmi na Kodeljevem najbolj učinkovita Alja Varagić z osmimi goli. Ana Gros je prispevala šest, Tjaša Stanko pa pet zadetkov.

ANTALYA - Slovenska telovadka Lucija Hribar je v današnjih kvalifikacijah evropskega prvenstva v Antalyi tri sestave opravila po načrtih, zalomilo pa se je na prvem orodju, parterju, kjer ji je padec pri zadnji akrobatiki odnesel finale v kraljevski disciplini, mnogoboju. Britanke so osvojile ekipni naslov. Slovenske telovadke Lucija Hribar, Zala Trtnik in Meta Kunaver so zasedle 23. mesto.

DOMŽALE - Košarkarji Helios Suns so se z visoko zmago 101:47 proti ekipi Pelister-Bitola brez težav uvrstili v polfinale zaključnega turnirja lige Aba2, ki ga gosti prav domžalski klub. Že popoldne so bili uspešni tudi Novomeščani, Krka je premagala Sutjesko z 91:82. rka se bo v petek v polfinalu merila s Podgorico, Domžalčani bodo v polfinalu igrali s Širokim, ki je v zadnjem četrtfinalu premagal moštvo Borca.

LJUBLJANA - Nogometaši so v ligi prvakov dokončali prve dvoboje četrtfinala. Na prvih tekmah sta do prednosti prišla Real in Milan. Madridčani so z 2:0 ugnali Chelsea, Milan pa z 1:0 Napoli. Že v torek je Manchester City premagal Bayern s 3:0, na gostovanju pri Benfici pa je Inter slovenskega vratarja Samirja Handanovića slavil z 2:0.

LJUBLJANA - Znani so finalisti slovenskega odbojkarskega prvenstva. Pri fantih se bosta za naslov borila ACH Volley in Calcit Volley, ki je danes v tretji tekmi s 3:0 premagal Merkur Maribor, pri dekletih pa bodo tekmice Calcita Volleyja presenetljivo igralke GEN-I Volleyja, te so danes v Mariboru s 3:1 presenetile Novo KBM Branik.

LJUBLJANA - Največja slovenska kolesarska dirka bo letos doživela 30. obletnico. Prireditelji ob močni mednarodni udeležbi za jubilej sredi junija napovedujejo nov vroč boj za zeleno majico. Za odločilno etapo dirke po Sloveniji se napoveduje sobotno z dvojnim vzponom na Kolovrat v Posočju. Boj za skupnega zmagovalca se bo sicer po besedah prvega človeka dirke Bogdana Finka začel že prvi dan in trajal tako rekoč vse dni. Prireditelji ob tem napovedujejo močno mednarodno udeležbo. Trenutno je prijavljenih 19 ekip, od tega štiri iz najvišje kategorije svetovne serije.

LJUBLJANA - Na skupščini Kajakaške zveze Slovenije so delegati Andreju Ribiču zaupali še en mandat. Za podpredsednika KZS so izbrali Alojza Jamnika, člani predsedstva pa so Andrej Ferlinc, Peter Kauzer starejši, Stane Klemenc, Nada Zajec, Dušan Konda, Miljenko Muha in Janez Novak. V nadzorni odbor so bili izvoljeni Slavko Kolar, Aleš Demšar in Mirko Avbelj, v disciplinsko komisijo pa Zvezdana Čarga Šavli, Nejc Višnar in Sandra Peršak, Srečko Masle pa je postal nadomestni član.

NYON - Izvršni odbor Evropske nogometne zveze Uefe, ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, bo oktobra odločil, kdo bo gostil evropsko prvenstvo leta 2028 in 2032. Skupaj so na sedež Uefe pravočasno prispele tri kandidature, je danes sporočila Uefa. Prihajajoči euro 2024 bo gostila Nemčija. Na sedež Uefe so prispele skupna kandidatura Velike Britanije in Irske za evropsko prvenstvo 2028, Italije za evropsko prvenstvo 2032 in Turčije za oba turnirja.Upravni odbor Uefe bo vloge ocenil v prihodnjih mesecih, je sporočila Uefa.

ASTANA - Rus Jan Nepomnjaščij je na dvoboju za naslov svetovnega prvaka v Astani zadržal vodstvo, ki si ga je priboril v drugi partiji obračuna s Kitajcem Ding Lirenom. Tretja se je namreč končala z remijem, tako da je izid 2:1.

ic/tb/zza/ad/gj/am/tb
© STA, 2023