Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 12. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Ameriški zunanji in obrambni minister Antony Blinken in Lloyd Austin sta v torek v poskusu, da bi po objavi množice zaupnih dokumentov ameriškega obrambnega ministrstva, govorila z ukrajinskima kolegoma. Eden od dokumentov navaja, da v Ukrajini delujejo pripadniki specialnih enot iz več zahodnih držav, največ, 50, naj bi jih bilo iz Velike Britanije. Iz še enega naj bi izhajalo, da je Srbija prodajala ali namerava prodajati orožje Ukrajini, kar je srbski obrambni minister Miloš Vučević zanikal.

MANDALAY - Sile vladajoče vojaške hunte v Mjanmaru so v torek zjutraj izstrelile več raket na naselje v regiji Sagaing, kjer je potekala otvoritev novih prostorov Ljudskih obrambnih sil (PDF), ki nasprotujejo hunti. Skupno število žrtev še ni znano, po doslej znanih podatkih je umrlo najmanj 50 ljudi. Združeni narodi in več držav je napad obsodilo.

BELFAST - Ameriški predsednik Joe Biden je v torek zvečer prispel v Belfast, kjer bodo obeležili 25. obletnico podpisa velikonočnega mirovnega sporazuma. Prav tako si bo prizadeval končati dolgotrajno politično krizo na Severnem Irskem, kjer še vedno ni prišlo do oblikovanja izvršne oblasti. Med štiridnevnim obiskom bo odpotoval tudi v Republiko Irsko.

MOSKVA - Ruska vojska je glede na navedbe obrambnega ministrstva v torek izvedla testno izstrelitev napredne medcelinske balistične rakete, ki je bila uspešna. Izstrelitev naj bi izvedli s pomočjo mobilnega zemeljskega raketnega sistema s testnega poligona Kapustin Jar v regiji Astrahan, raketa je zadela tarčo na poligonu v Kazahstanu.

NEW YORK - Po obtožnici proti nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu je newyorški tožilec Alvin Bragg v torek vložil tudi tožbo proti republikanskemu kongresniku Jimu Jordanu, ki mu očita vmešavanje v primer. Jordan in odbor predstavniškega doma za pravosodje, ki ga vodi, naj bi bila odgovorna za "predrzen in protiustaven napad brez primere" na kazenski pregon proti Trumpu.

MOSKVA - Zaprti ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je spet resno bolan, je v torek sporočil njegov odvetnik in dodal, da je brez zdravljenja v dveh tednih izgubil osem kilogramov. V zaporu so ga v petek izpustili iz samice, v ponedeljek pa so ga tja kljub pritožbam njegovega odvetnika premestili za še 15 dni.

MITROVICA - Kosovska policija je v torek sporočila, da je pridržala štiri policiste, ki jih sumijo vpletenosti v ponedeljkovo streljanje na kosovskega Srba na eni od nadzornih točk posebne enote kosovske policije na severu države. Tri od njih sumijo, da niso prijavili kaznivega dejanja, enega pa tudi poskusa uboja.

ŽENEVA - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v torek sporočila, da so kitajske oblasti marca zabeležile prvi smrtni primer zaradi okužbe z virusom ptičje gripe podtipa H3N8 pri človeku. To je sicer šele tretji znani primer tovrstne okužbe pri človeku, o prejšnjih dveh pa so na Kitajskem poročali že aprila in maja lani.

TAIPEI - Tajvanska vladajoča Demokratska napredna stranka (DPP) je imenovala svojega kandidata za nastop na predsedniških volitvah prihodnje leto. To je podpredsednik William Lai Ching-te, ki je bil doslej glede neodvisnosti Tajvana od Kitajske bolj neposreden kot trenutna predsednica Tsai Ing-wen. Ta po izteku drugega štiriletnega mandata maja 2024 ne more ponovno kandidirati.

LONDON - V Angliji so v okviru vala stavk, ki že več mesecev pretresajo različne dele javnega življenja na Otoku, v torek mlajši zdravniki nacionalnega zdravstvenega sistema (NHS) začeli štiri dni trajajočo stavko. Zahtevajo uskladitev plač z inflacijo in boljše delovne pogoje. Vlada trdi, da so njihove zahteve nesprejemljive.

spo/spo
© STA, 2023