Pregled - svet, 11. 4. (torek)

Ljubljana, 11. aprila - Pregled dogodkov v svetu v torek, 11. aprila.

RIM - Italijanska vlada je zaradi povečanega števila prihodov migrantov prek Sredozemlja razglasila izredne razmere na ozemlju celotne države v trajanju šest mesecev. Od petka je samo na otok Lampedusa po podatkih obalne straže prispelo okoli 2000 migrantov. Z uvedbo izrednih razmer naj bi vlada med drugim poenostavila postopke za vzpostavitev novih sprejemnih centrov za begunce. Hkrati naj bi Italija okrepila aktivnosti v zvezi s pridržanji in deportacijami tistih, ki niso upravičeni do tega, da ostanejo v državi.

DUNAJ - Avstrija namerava znova podaljšati nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko za šest mesecev, je povedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Kot je pojasnil v jutranji oddaji na radiu Ö1, ki deluje v okviru javne radiotelevizije ORF, je podaljšanje nujno, ker nadzor na zunanjih schengenskih mejah ne deluje. Omenil je še, da se je okrepil migracijski pritisk na Italijo in da Slovenija beleži "300-odstoten porast" nezakonitih migracij. Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko uvedla leta 2015 na vrhuncu begunske krize, nato pa ga vsake pol leta podaljšala za šest mesecev.

WASHINGTON - Mednarodni denarni sklad (IMF) je obete za letošnjo svetovno gospodarsko rast poslabšal za odstotno točko na 2,8 odstotka. Za prihodnje leto jo je v primerjavi s prejšnjo napovedjo iz januarja letos prav tako poslabšal za odstotno točko na tri odstotke. Svetovna inflacija naj bi se letos znižala na sedem odstotkov. Rast ostaja šibka zaradi geopolitičnih napetosti in visoke inflacije.

PEKING/TAIPEI - V vodah okoli Tajvana so po koncu tridnevnih kitajskih vojaških vaj zabeležili devet kitajskih vojaških ladij in 26 letal, je sporočilo tajvansko obrambno ministrstvo. Kot so dodali, bodo še naprej pozorno spremljali njihovo gibanje. Vaje, s katerimi je Kitajska odgovorila na srečanje tajvanske predsednice Tsai Ing-wen s predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevinom McCarthyjem, so še dodatno povečale napetosti v regiji. Tajvanski parlament je pozval kitajske oblasti, naj nemudoma prenehajo ustrahovati Tajvan, mednarodno skupnost pa, naj skupaj obsodi Kitajsko.

WASHINGTON/SEUL - Administracija predsednika ZDA Joeja Bidna je v ponedeljek sporočila, da uhajanje zaupnih dokumentov obrambnega ministrstva obravnavajo zelo resno in preverjajo morebitna tveganja za nacionalno varnost. Domnevni zaupni ameriški vojaški dokumenti, ki so se v petek pojavili na družbenih omrežjih, med drugim vsebujejo tajne ameriške vojaške podatke o Ukrajini, Kitajski, Bližnjem vzhodu, vojaških razmerah v indijsko-tihomorski regiji in terorizmu. Dokumenti o Ukrajini so med drugim vsebovali podatke o stanju ukrajinske protizračne obrambe. Južna Koreja je ob tem zatrdila, da je velik del dokumentov, ki naj bi obravnaval skrbi Seula glede dobav orožja Ukrajini, ponarejen.

MANILA/WASHINGTON - Filipini in ZDA so v senci naraščajočih napetosti s Kitajsko začeli največje skupne vojaške vaje doslej, s čimer državi utrjujeta obnovljeno vojaško zavezništvo. Letos bodo prvič vključevale tudi vaje z bojnim streljanjem v Južnokitajskem morju, ki si ga lasti tudi Peking. Poudarek naj bi bil na obrambi morja in obale. Vaje bodo trajale do 28. aprila, v njih pa bo sodelovalo 12.200 vojakov iz ZDA in 5400 filipinskih, ter nekaj več kot sto avstralskih vojakov. Ameriški državni sekretar Antony Blinken bo medtem v Washingtonu s predstavniki Filipinov razpravljal o krepitvi vojaških vezi, nato pa se bo odpravil v Vietnam in na Japonsko, ki imata prav tako ozemeljske spore s Kitajsko.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek podpisal zakon, ki uradno končuje nacionalne izredne razmere zaradi covida-19. Zakon, ki ga je pred tem že potrdil kongres, je zadnja tri leta nudil podporo nacionalnim prizadevanjem v boju proti bolezni, ki je v ZDA terjala več kot milijon življenj. V času pandemije so sicer izredne razmere veljale tudi na področju javnega zdravstva, odprave katerih pa Biden še ni podpisal in naj bi bile v veljavi še mesec dni.

ISTANBUL - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je volilno kampanjo svoje vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) pred majskimi predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami začel z obljubami o povečanju javne porabe, znižanju inflacije in gospodarski rasti. Parlamentarne in predsedniške volitve bodo potekale 14. maja. Pomenile bodo veliko preizkušnjo za Erdogana, ki je na oblasti že 20 let in se sooča s težavami pri obvladovanju gospodarske krize v državi. Med njegovimi tremi predsedniškimi protikandidati je najbolj obetaven Kemal Kilicdaroglu, vodja levosredinske Republikanske ljudske stranke (CHP).

WASHINGTON - Ministrstvo za pravosodje ZDA je v ponedeljek pozvalo prizivno sodišče, naj zadrži odločitev zveznega sodnika v Teksasu, s katero bi prepovedali tabletko mifepriston, ki se uporablja za več kot polovico prekinitev nosečnosti, opravljenih letno v ZDA. Primer, ki je vzbudil veliko pozornosti, bo zaradi nasprotujočih si pravnih mnenj verjetno končal na vrhovnem sodišču, saj je sodnik v zvezni državi Washington v ločenem primeru odločil, da je treba ohraniti dostop do mifepristona. V bran rabe omenjenega zdravila je stopil tudi predsednik Joe Biden.

MOGADIŠ - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je prispel na kratek obisk v Somalijo, državo na Afriškem rogu, ki jo pestijo lakota in podnebne nesreče ter pretresajo dolgotrajni oboroženi spopadi. Guterres, ki je Somalijo nazadnje obiskal marca 2017, naj bi imel pogovore s političnimi voditelji in obiskal taborišče za notranje razseljene osebe. Pozval je tudi k obsežnejši mednarodni pomoči.

Peking - Prestolnico Peking in druge province na severu Kitajske je zajel obsežen peščeni vihar, zaradi katerega se je Peking prebudil v rumenem smogu. Onesnaženost zraka s trdimi delci PM10 je na območju presegla 1100 mikrogramov na kubični meter, ki velja za zdravju izredno nevarno raven.

MOSKVA - Vulkan Šiveluč je izbruhnil in s pepelom prekril obsežno območje polotoka Kamčatka na ruskem Daljnem vzhodu, kar lahko ogrozi letalski promet na območju in ohromi več vasi. Vulkanologi so objavili rdeče opozorilo za letala, ruske letalske oblasti pa so pozvale posadke k spremljanju meteoroloških podatkov.

akt/akt
© STA, 2023