Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 10. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

LONDON - Britanski premier Rishi Sunak je ob obletnici podpisa velikonočnega mirovnega sporazuma za Severno Irsko pohvalil pogum voditeljev, ki so pred 25 leti sklenili sporazum. Obenem je pozval k uresničevanju dogovorov o delitvi oblasti na Severnem Irskem. Severna Irska sicer ostaja politično razdeljena, saj je zaradi spora glede severnoirskega protokola po brexitu že več kot leto dni brez vlade. Sunak je zato danes opozoril na potrebo po podvojitvi prizadevanj za uresničitev obljube, dane ob podpisu sporazuma 10. aprila 1998. Ob obletnici podpisa sporazuma bo irski otok obiskal tudi ameriški predsednik Joe Biden.

TAIPEI - Ameriški rušilec USS Milius je vplul na območje v Južnokitajskem morju, ki si ga lasti Kitajska. Slednja v bližini Tajvana končuje vojaške vaje, na katerih so uporabili pravo strelivo. Kitajska je opozorila, da je šlo za nezakonit vdor ameriškega rušilca v vode blizu otočja Spratly, ki si jih lasti, iz ameriške vojaške mornarice pa so sporočili, da je šlo za operacijo svobodne plovbe v skladu z mednarodnim pravom. Po operaciji je ameriška vojaška ladja zapustila območje. Napetosti na območju se stopnjujejo po srečanju tajvanske predsednice Tsai Ing-wen s predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevinom McCarthyjem.

WASHINGTON - Twitter je britanski javni medij BBC in ameriški nacionalni javni radio NPR označil za vladno financirana medija, kar namiguje na pomanjkanje neodvisne uredniške politike. Pri BBC in NPR temu nasprotujejo. Pri NPR so opozorili, da iz državnih virov dobijo manj kot odstotek operativnega proračuna. Menijo, da gre za poskus delegitimizacije in spodkopavanja verodostojnosti. Pri BBC pa so spomnili, da jih financira britanska javnost prek naročnin. Twitter, ki je v lasti Elona Muska, je prejšnji teden radiu NPR dodelil celo oznako z državo povezan medij. To oznako imajo kitajski in ruski državni mediji. Vsak njihov tvit je bil tako opremljen z opozorilom, da gre morda za propagando. V znak protesta je NPR prenehal tvitati, po pritožbah pa je Twitter oznako NPR spremenil v vladno financiran medij.

MANILA - Od začetka aprila je na Filipinih zaradi utopitev umrlo najmanj 72 ljudi. Tamkajšnja policija nenavadno visoko število smrti pripisuje množičnemu obisku plaž ob velikonočnih praznikih. Milijoni prebivalcev večinsko katoliškega naroda ob prazniku zapustijo prestolnico Manilo, da bi preživeli čas z družino. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je utopitev tretji najpogostejši vzrok smrti zaradi nenamernih poškodb na svetu, saj po ocenah letno zaradi utopitve umre 236.000 ljudi.

MARSEILLE - Reševalci so pod ruševinami stanovanjske stavbe v francoskem Marseillu, ki jo je v nedeljo uničila eksplozija, našli dve trupli. Reševalna akcija se nadaljuje, saj pogrešajo še najmanj šest ljudi. Vzrok za eksplozijo, v kateri se je štirinadstropna stavba povsem porušila, še ni znan, preiskovalci pa preučujejo možnost, da je šlo za posledico uhajanja plina.

np/np
© STA, 2023