Pregled - svet, 8. 4. (sobota)

Ljubljana, 8. aprila - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 8. aprila.

AUSTIN - Zvezni sodnik v ameriški zvezni državi Teksas je v petek prepovedal uporabo tablete za splav, ki jo v ZDA običajno uporabljajo za prekinitev nosečnosti. Odločitev, ki bo veljala po celotnih ZDA, naj bi v veljavo stopila čez teden dni, zvezna vlada je že napovedala pritožbo. Sodnik v zvezni državi Washington pa je kmalu zatem sprejel nasprotno odločitev. Zaradi različnih pravnih mnenj je pričakovati, da bo zadeva prišla na vrhovno sodišče.

BRUSELJ/TEL AVIV - EU je dan po tistem, ko so bili v napadih v Izraelu ubiti italijanski turist ter sestri iz judovske naselbine, obsodila napade ter vse strani pozvala k zadržanosti. Ameriško zunanje ministrstvo pa je izrazilo podporo pravici Izraela do samoobrambe. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer ob novem stopnjevanju napetosti odredil mobilizacijo rezervnih enot policije in vojske.

PEKING/TAIPEI - Kitajska je začela tridnevne vojaške vaje v Tajvanski ožini. Kot so sporočili v Pekingu, so vaje nujne za ohranitev suverenosti in ozemeljske celovitosti Kitajske, v okviru vaj pa bodo kitajske sile simulirale tudi obkolitev Tajvana. V Taipeiju so opozorili, da vaje ogrožajo stabilnost v regiji.

TUNIS - Pred obalo Tunizije je v petek potonil čoln z migranti, pogrešajo 20 ljudi, 17 pa jih je tunizijska obalna straža rešila, a sta dva v kritičnem stanju. Nesreča se je po navedbah tunizijskih predstavnikov zgodila kmalu po tistem, ko je čoln s 37 migranti zapustil tunizijsko obalo. Še en brodolom se je zgodil danes, v njem so umrli štirje ljudje, tri pogrešajo, 36 pa so jih rešili.

KIJEV - V Ukrajino se je v petek vrnilo 31 otrok, ki so jih nezakonito prepeljali v Rusijo z ozemelj v Ukrajini, ki so jih zasedle ruske sile, je sporočila ukrajinska dobrodelna organizacija Save Ukraine, ki pomaga staršem, katerih otroke so nezakonito odpeljali v Rusijo. Otroke so v Rusijo odpeljali z območja Harkova na vzhodu Ukrajine ter Hersona na jugu države.

N'DJAMENA - Čad je, kot so utemeljili v N'Djameni, zaradi nevljudnosti in nespoštovanja diplomatskih običajev izgnal nemškega veleposlanika. Nemško zunanje ministrstvo je izrazilo presenečenje nad izgonom ter sporočilo, da ostajajo v stiku s čadsko vlado. Po poročanju čadskih medijev so veleposlanika izgnali zaradi kritik trenutne čadske vlade.

VATIKAN - V rimskem Koloseju je v petek zvečer potekal tradicionalni križev pot, ki pa se ga papež Frančišek, potem ko se je pred tednom dni v bolnišnici zdravil zaradi bronhitisa, ob hladnem vremenu ni udeležil. V središču letošnjega križevega pota so bili sicer konflikti po svetu in begunci. Na deseti postaji sta sporočili miru prebrala mlada človeka iz Ukrajine in Rusije.

BOLZANO - V italijanski deželi Trentinsko-Zgornje Poadižje je medved pokončal 26-letnega tekača. Predsednik dežele Mario Fugatti je napovedal, da bodo medveda izsledili in ubili. Sorodniki umrlega pa so napovedali, da bodo zaradi smrti tožili tako avtonomno pokrajino Trentinsko kot tudi italijansko državo, ker sta medveda naselili na to območje

NEW JERSEY - Najbogatejši Zemljan je Francoz Bernard Arnault, ki si skupaj z družino lasti proizvajalca in prodajalca luksuznega blaga LVMH, izhaja iz najnovejše Forbsove lestvice najbogatejših Zemljanov. Na drugem mestu mu sledi prvi mož Tesle in Twitterja Elon Musk, tretje mesto pa pripada ustanovitelju Amazona Jeffu Bezosu.

sk/jhl/mlu/vb/akt/tib/rbi/sk
© STA, 2023