Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 7. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Bela hiša je v četrtek sporočila, da je kongresu predala dolgo pričakovano zaupno poročilo o umiku ZDA iz Afganistana leta 2021, v katerem brani potek travmatičnega odhoda, s katerim se je končalo 20 let vojne proti talibanom in drugim islamskim skrajnežem v tej državi. Bela hiša je v javnem povzetku poročila vztrajala, da je Bidnova vlada storila vse, kar je bilo v njeni moči in je krivdo za polomijo zvalila na prejšnjo vlado Donalda Trumpa, ki se je s talibani dogovorila o umiku, s tem pa naj bi Bidnovo vlado postavila v nemogoč položaj. Trump v odzivu napadel celotno Bidnovo vlado, češ da ne ve, kaj dela in da je izvedla katastrofalen umik, za katerega je kriv le Biden.

PEKING - Kitajska je danes v odziv na srečanje tajvanske predsednice Tsai Ing-wen z ameriškimi zakonodajalci v Kaliforniji uvedla sankcije proti predstavnici Tajvana v ZDA Hsiao Bi-khim. Hkrati je sankcionirala tudi inštitut Hudson in predsedniško knjižnico Ronalda Reagana, saj naj bi oba predsednici omogočala "platformo za njene separatistične dejavnosti". Tajvansko obrambno ministrstvo je medtem znova opozorilo, da Kitajska nadaljuje okrepljeno vojaško prisotnost v bližini otoka.

JERUZALEM - Izrael je v jutranjih urah izvedel zračne napade na položaje palestinskega gibanja Hamas na območju Gaze in jugu Libanona. S tem se je odzval na četrtkovo izstrelitev 34 raket z libanonskega na izraelsko ozemlje, v kateri sta bili lažje poškodovani dve osebi. O žrtvah za zdaj ne poročajo.

NASHVILLE - Republikanska večina predstavniškega doma državnega kongresa v Tennesseeju je v četrtek izglasovala izključitev demokratskih kongresnikov, ki sta se v kongresu udeležila protesta proti orožju. Ameriški predsednik Joe Biden je izključitev obsodil in označil za poskus kaznovanja, utišanja in izgona izvoljenih predstavnikov prebivalcev Tennesseeja.

OTTAWA - Kanadske oblasti so od Kurdov v Siriji v četrtek prevzele 14 žensk in otrok, ki so bili zaprti v taborišču za družinske člane pripadnikov skrajne skupine Islamska država (IS). Gre za kanadske državljane, ki so se odločili oditi v Irak ali Sirijo v podporo IS. To je bila četrta skupina otrok in žensk, ki jih je Kanada repatriirala iz taborišča za razseljene osebe na severovzhodu Sirije.

MANILA - Na Filipinih s pretežno katoliškim prebivalstvom so danes ob velikem petku prvič po izbruhu pandemije covida-19 tradicionalno križali spokornike. Hkrati so se številni sami bičali po hrbtu, s čimer se na Filipinih vsako leto spomnijo trpljenja in smrti Jezusa Kristusa. Katoliška cerkev sicer ne odobrava te prakse, ki se je začela že leta 1962, a doslej tudi ni storila veliko, da bi jo ustavila.

ŽENEVA/PEKING - Generalni direktor svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je v četrtek izrazil prepričanje, da ima Kitajska še več doslej neobjavljenih podatkov, ki bi lahko osvetlili izvor bolezni covid-19. WHO zahteva, naj Peking nemudoma posreduje vse ustrezne informacije Raziskovalna skupina na Kitajskem je v sredo objavila analizo vzorcev s tržnice v Wuhanu, ki govorijo v prid teoriji, da je do prvotnega izbruha covida-19 prišlo po prenosu bolezni z živali na ljudi. Na vzorcih covida-19 izpred več kot treh let so namreč raziskovalci odkrili tudi genski material divjih živali.

BRUSELJ - Evropska ljudska stranka (EPP) je po nedavni raciji belgijske in nemške policije na njihovem sedežu v Bruslju odpovedala za naslednji teden načrtovano srečanje v Varšavi, danes poroča bruseljski portal Euractiv. Po navedbah neimenovanih virov v stranki je pobudo za odpoved sestanka iz notranjepolitičnih razlogov dala poljska Državljanska platforma. Po torkovi raciji v Bruslju so iz EPP sporočili, da so policijske dejavnosti povezane s preiskavo suma korupcije v nemški zvezni deželi Turingija. Policija preiskuje nemškega poslanca iz vrst krščanskih demokratov (CDU) Maria Voigta, ki je osumljen korupcije in podkupovanja.

WASHINGTON - Vrhovni sodnik ZDA Clarence Thomas že več kot 20 let prejema darila od velikega republikanskega donatorja Harlana Crowa v obliki luksuznih potovanj, poroča medij ProPublica. Dodaja, da Thomas tega nikoli ni prijavil v obrazcih o finančnih podatkih. ProPublica navaja različna potovanja Thomasa na Crowovi jahti in zasebnem letalu ter v Crowovo zasebno letovišče v Adirondacku. Potovanje v Indonezijo leta 2019 bi lahko bilo vredno več kot 500.000 dolarjev, če bi Thomas sam najel letalo in jahto, je poročal ProPublica.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ/TOKIO - Borze v Evropi danes zaradi praznika mirujejo. Vrata bodo ponovno odprle šele v torek. Prav tako ne delujejo borze, na katerih se trguje z nafto. Delniški indeksi na borzah v Aziji so se danes ob skromnejšem trgovanju, nekatere borze so bile tudi zaprte, zvišali. Vlagatelji danes sicer čakajo na poročilo o stanju na trgu dela v ZDA. Naftni trgi so zaprti.

MIAMI - Floridska policija je v četrtek sporočila, da so po nesreči manjšega letala, ki je strmoglavilo ob obali Mehiškega zaliva na Floridi, našli trupli dveh moških in dveh žensk. Letalo je strmoglavilo kmalu po vzletu z letališča v mestu Venice v sredo zvečer po krajevnem času. Šlo je za zasebno letalo piper PA-32R. Ameriški Nacionalni odbor za varnost v prometu (NTSB) vodi preiskavo, za zdaj pa vzrok nesreče še ni znan.

MONTREAL - Vzhodni del Kanade je zajelo veliko neurje, zaradi katerega je v četrtek ostalo brez elektrike več kot milijon Kanadčanov. Žledolom in veter sta podirala drevesa in poškodovala daljnovode.

mc/akt/rpe/rp/rbi/jb/lkr/mc
© STA, 2023