Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 6. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Davčna reforma bo, vlada pa jo bo predlagala šele po široki javni razpravi, so na seji komisije DZ za nadzor javnih financ zagotovili predstavniki finančnega ministrstva in koalicije. Sejo so zahtevali poslanci NSi, ki jih zanimajo podrobnosti davčne reforme, o kateri je marca na vrhu na Brdu pri Kranju govorila koalicija. Izvedeli so, da predloga še ni. Janez Žakelj iz NSi je tako ugotovil, da leta 2024 davčne reforme zagotovo še ne bo.

LJUBLJANA - Odbora DZ za zdravstvo ter za delo, družino, socialne zadeve in invalide sta se na skupni seji seznanila s strategijo obvladovanja demence v Sloveniji do leta 2030. Člani odborov so izrazili podporo strategiji in akcijskemu načrtu, od vlade pa pričakujejo, da dokument čim prej sprejme. Strategija prinaša deset ciljev, med drugim vzpostavitev nacionalnega centra za demenco, ki bo skrbel za strokovni razvoj področja, kakovost storitev in izboljšanje poklicnih kompetenc izvajalcev v verigi oskrbe oseb z demenco.

LJUBLJANA - Letošnja kampanja zbiranja vlog za kmetijske subvencije je zaradi številnih novosti na tem področju ena najbolj zahtevnih do zdaj, zato direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Janez Pirc kmetom svetuje, naj obiščejo njihove svetovalce. Kampanja se je začela 31. marca, kmetovalci pa imajo z nekaj izjemami do 10. julija čas za oddajo vlog. Skupni obseg sredstev za letos je okoli 236 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Potem ko je Agencija za varstvo konkurence (AVK) marca ustavila postopek proti Telekomu Slovenije zaradi pogojevanja priključitve internetnega dostopa ADSL z zakupom telefonskega priključka ISDN, Zveza potrošnikov Slovenije potrošnikom, ki so vložili tožbe proti Telekomu Slovenije, svetuje, naj te umaknejo. Ker je AVK postopek ustavila zaradi pomanjkanja dokazov, tudi oškodovanje potrošnikov ni dokazano.

NOVO MESTO - Nadzorni svet in uprava družbe Krka sta na sredini seji nadzornega sveta oblikovala predlog, da se Krkinim delničarjem letos izplača dividenda v višini 6,60 evra bruto na delnico, kar je 17,2 odstotka več kot lani. Vodstvo bo skupščini, ki bo 6. julija, predlagalo, da se od okoli 408,16 milijona evrov bilančnega dobička za dividende nameni nekaj več kot 204,4 milijona evrov, so sporočili iz družbe.

KAMPALA/KIGALI - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se mudi na obisku v Ruandi, kamor je v sredo prispela iz Ugande. Med diplomatsko potjo med drugim izpostavlja vprašanje enakosti spolov, ki ga je naslovila s parlamentarnima kolegicama v Kampali in Kigaliju. Svoj obisk na jugu Afrike pa končuje državni sekretar na zunanjem ministrstvu Samuel Žbogar. Obiskal je Namibijo in Bocvano. Slovenija je v zadnjih mesecih okrepila diplomatske stike z afriškimi državami, ki bodo predvidoma imele odločilno vlogo pri tem, ali bo nestalna članica Varnostnega sveta ZN v obdobju 2024-25.

STRASBOURG - Članice Sveta Evrope bi morale pokazati večjo politično voljo za izvrševanje sodb Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), jeo ob objavi letnega poročila o izvrševanju sodb ESČP za leto 2022 opozorila generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić. Slovenija je imela ob koncu leta 2022 šest neizvršenih sodb. Med njimi se poročilo osredotoča predvsem na pomanjkanje učinkovitega sodnega varstva v primeru razlaščenih vlagateljev v podrejene obveznice in delnice saniranih bank.

SLOVENSKA BISTRICA - V Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica so prejšnji mesec ugotovili, da je lansko jesen prišlo do neželene napake, zaradi katere je skupina dijakov na sistematskem pregledu namesto aktivne zaščite s cepivom prejela le pasivno zaščito proti okužbi s tetanusom. Kot so ob tem zagotovili, napaka nima posledic za prejemnike cepiva, dogodek pa obžalujejo.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zdravje je na podlagi zakonov o nujnih ukrepih na področju zdravstva ter nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva objavilo javni razpis za financiranje 51 specializacij iz klinične psihologije v letu 2024. Rok za oddajo vlog je 29. september.

LJUBLJANA - Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije razmišlja o možnosti začetka zbiranja podpisov za zakonodajni referendum, če bi državni zbor sprejel vladni predlog novele zakona o zavodih. Kot so sporočili iz sindikata, nasprotujejo možnosti razreševanja vodstev vrtcev in šol mimo svetov zavodov.

LJUBLJANA - Za katoliške vernike se zvečer končuje 40-dnevni post, ki so ga začeli s pepelnico, in začenja velikonočno tridnevje, ki bo vrhunec doseglo na veliko noč v nedeljo. Škofje so dopoldne v stolnih cerkvah svojih škofij darovali krizmene maše, pri katerih so blagoslovili olje, ki ga skozi leto uporabljajo pri različnih obredih, in obnovili duhovniške zaobljube. V svojih pridigah so izpostavili pomen duhovniške službe.

LJUBLJANA - Nizke temperature, ki bodo po napovedih vremenoslovcev vztrajale tudi v prihodnjih dneh, lahko ogrozijo kmetijske rastline. Za odpirajoče in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod minus dve stopinji Celzija, pravijo na kmetijskem ministrstvu. Sadjarjem svetujejo obisk spletne strani javne službe v sadjarstvu.

LJUBLJANA - V Cukrarni bodo ob 19. uri odprli razstavo Figuralika. Izbrani primeri iz slovenske umetnosti. Združuje dela 32 avtorjev v razponu od druge polovice prejšnjega stoletja do danes. Razstava, ki sega od ključnih predstavnikov povojne slovenske eksistencialistične umetnosti do sodobnih figuralnih pristopov, tematizira vprašanje odtujenosti človeka. Kot je na ogledu za novinarje izpostavil direktor Muzejev in galerij mesta Ljubljana Blaž Peršin, je figuralika v zadnjem obdobju tudi na večjih razstavah in bienalih dobila nekoliko večji fokus, zato se jim je zdelo prav, da jo izpostavijo tudi v Cukrarni.

LJUBLJANA - V Šentjakobskem gledališču so se prvič lotili uprizoritve Revizorja Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Kot režiserka se je z besedilom soočila Ira Ratej, ki je tekst mestoma oklestila in priredila za sodobnega gledalca. Igro o družbi, kot jo je označila, je postavila v 70. leta in jo tudi glasbeno opremila. Premiera bo v soboto ob 19.30. Ira Ratej Revizorja bere kot družbenokritično dramo, čeprav je označen za komedijo. Smeh je pri tem ni zanimal, ampak ga je želela postaviti kot "resno kritiko ali komentar družbe".

LJUBLJANA - V Kinodvoru je bila v sredo premiera filma Dominika Menceja Jezdeca z zgodbo o mladih fantih Tomažu in Antonu, doma iz vasice v Prlekiji, ki se s predelanima mopedoma odpravita na pot iskanja svobode. Ena od tem je prijateljstvo, Mencej je scenarij pisal za Timona Šturbeja in Petjo Labovića, ki sta po njegovih besedah "prijatelja že od pamtiveka". Pred projekcijo Mencejevega celovečernega prvenca je zbrane nagovorila ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je povedala, da jo je branje pogovora z režiserjem Mencejem, ki se z Borisom Grgurovićem podpisuje tudi pod scenarij, spomnilo, koliko dela in truda je vsakič vloženega v film.

mo/apo
© STA, 2023