V Berlinu referendum o pospešitvi podnebne nevtralnosti

Berlin, 26. marca - V Berlinu danes poteka referendum, na katerem prebivalci odločajo, ali naj prestolnica postane podnebno nevtralna do leta 2030 in ne do leta 2045, kot trenutno načrtujejo oblasti. Da bo referendum o pospešitvi podnebne nevtralnosti uspel, bo poleg večine zanjo moralo glasovati vsaj 25 odstotkov volilnih upravičencev oz. 608.000 ljudi.

Nemčija, Berlin.
V Berlinu danes poteka referendum, na katerem prebivalci odločajo, ali naj prestolnica postane podnebno nevtralna do leta 2030 in ne do leta 2045, kot trenutno načrtujejo oblasti. Da bo referendum o pospešitvi podnebne nevtralnosti uspel, bo poleg večine zanjo moralo glasovati vsaj 25 odstotkov volilnih upravičencev oz. 608.000 ljudi.
Foto: dpa/STA

Volitve je sprožila nemška okoljevarstvena organizacija Klimaneustart, potem ko je lani v štirih mesecih zbrala približno 260.000 podpisov. Aktivisti želijo s tem pritisniti na oblasti, da pospešijo ukrepe v zvezi s podnebnimi spremembami v prestolnici.

Nemški kancler Olaf Scholz in županja Berlina Franziska Giffey sicer dvomita v to, da bi prestolnica do leta 2030 lahko postala podnebno nevtralna.

rpe/spo/rpe
© STA, 2023