Osnutek prenovljenega zakona o dolgotrajni oskrbi nared v dveh mesecih, za ublažitev kadrovske stiske še interventni zakon

Ljubljana, 24. marca - Osnutek prenovljenega zakona o dolgotrajni oskrbi bo pripravljen v dveh mesecih, je po današnjem srečanju posvetovalnega telesa, ki bo vključeno v njegovo pripravo, napovedal državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič. Posvetovalno telo, v katerem je 25 predstavnikov stroke in civilne družbe, se je danes sestalo prvič, udeleženci pa so predstavili svoje pripombe na obstoječi zakon.

Ljubljana.
Sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Omladič in kandidat za ministra za solidarno prihodnost Simon Maljevac.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Pri prenovi bodo sicer sledili izhodišču, da zakon o dolgotrajni oskrbi predstavlja ogrodje, s katerim se vzpostavlja nov steber socialnih pravic na področju dolgotrajne oskrbe, je povedal Omladič.

Hkrati na ministrstvu za solidarno prihodnost pripravljajo še interventni zakon, ki bo kratkoročno reševal problematiko kadrovske stiske v oskrbi. Zakon naj bi bil nared še pred zakonom o dolgotrajni oskrbi.

mo/spc/spc
© STA, 2023