Xi končal obisk v Moskvi

Moskva, 22. marca - Kitajski predsednik Xi Jinping je danes zapustil Moskvo in po treh dneh zaključil svoj prvi obisk v Rusiji po začetku ruske invazije na Ukrajino. Med obiskom sta skupaj z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom med drugim napovedala novo obdobje v odnosih med državama in podpisala sporazum o razširitvi strateškega partnerstva do leta 2030.

Rusija, Moskva.
Obisk kitajskega predsednika Xi Jinpinga v Moskvi.
Kitajski predsednik Xi Jinping in ruski predsednik Vladimir Putin sta napovedala novo obdobje v odnosih med državama. Podpisala sta sporazum o razširitvi strateškega partnerstva med državama do leta 2030.
Foto: Xinhua/STA

Predsednika sta se dotaknila tudi vprašanj, ki so bila izpostavljena v pekinškem mirovnem načrtu za Ukrajino, pri čemer pa je Putin Kijev obtožil, da še ni pripravljen uresničiti predlogov Pekinga za končanje spopadov v Ukrajini. Kitajska, ki velja za zaveznico Rusije, ruskega napada ni obsodila, je pa Peking februarja predstavil mirovni načrt za rešitev konflikta.

Xi javno ni omenjal naloga ICC za Putinovo aretacijo. Namesto tega je Putina povabil, naj še letos, ko bo lahko, obišče Kitajsko.

rpe/spo/rpe
© STA, 2023