Rusija odlikovala pilota iz incidenta z ameriškim letalnikom

Moskva, 17. marca - Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je odlikoval pilota lovcev, ki sta se v torek nad Črnim morjem od blizu srečala z ameriškim brezpilotnim letalnikom, eden od njiju pa je vanj domnevno tudi trčil in ga poškodoval, so danes sporočili v Moskvi.

ZDA.
ZDA so objavile videoposnetek torkovega bližnjega srečanja ruskih lovcev z ameriškim brezpilotnim letalnikom nad Črnim morjem. Na posnetku je najprej videti eno od letal, ki se letalniku zelo približa in nanj odvrže gorivo. Enako stori tudi drugo letalo, le da to nato tudi domnevno trči v letalnik in mu delno poškoduje propeler.
Foto: posnetek ameriške vojske

"Ruski obrambni minister, generalmajor Sergej Šojgu, je izdal ukaz o podelitvi državnih odlikovanj pilotoma letal Su-27, ki ameriškemu brezpilotnemu zrakoplovu MQ-9 nista dovolila, da bi kršil zračni prostor, omejen za uporabo med posebno vojaško operacijo," je sporočilo ministrstvo.

Moskva namreč vztraja, da je zračni prostor nad Črnim morjem zaradi njene vojne proti Ukrajini, zaprt, o tem pa naj bi bili obveščeni vsi uporabniki tega prostora. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je med drugim dejal, da se incident ne bi zgodil, če tam ne bi leteli "tisti, ki nimajo pravice".

msc/spo/msc
© STA, 2023