Na okrogli mizi o vse večjih duševnih težavah mladih raziskovalcev

Ljubljana, 15. marca - Za slabo duševno zdravje mladih raziskovalcev ni krivo samo pomanjkanje strokovnjakov, vsaj deloma je krivo tudi osredotočanje na merjenje uspešnosti, so poudarili sodelujoči na današnji okrogli mizi Društva Mlada akademija v soorganizaciji z visokošolskim ministrstvom. Po njihovih navedbah je duševnih stisk vse več, najpogostejši sta anksioznost in depresija.

Ljubljana.
Dogodek na temo pomena in skrb za duševno zdravje med doktorskimi študenti in raziskovalci na začetku kariere, ki ga je pripravilo Društvo Mlada akademija.
Foto: STA

Govorili so o pomenu in skrbi za duševno zdravje med doktorskimi študenti in raziskovalci na začetku kariere. Po podatkih ene od raziskav več kot 40 odstotkov študentov meni, da je doživljanje težav z duševnim zdravjem med doktorskim študijem nekaj povsem normalnega.

Podoben delež jih meni, da ima večina njihovih kolegov na doktoratu težave z duševnim zdravjem, nekaj več kot tretjina doktorskih študentov pa celo razmišlja, da bi zaradi duševnega zdravja popolnoma prekinili študij.

vi/spc/np
© STA, 2023