Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 12. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

KRANJSKA GORA - Švicar Marco Odermatt je postavil najboljši čas prve vožnje veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kranjski Gori. Pričakovano najboljši predstavnik domače vrste po prvem delu tekmovanje na poligonu Podkoren za 62. Pokal Vitranc je Žan Kranjec. Slovenski as je za vodilnim zaostal 94 stotink sekunde za peto izhodišče. Odermatt, olimpijski in svetovni prvak, si je zagotovil najboljše izhodišče za napad na še drugo po vrsti zmago na letošnjem Pokalu Vitranc. Na drugem in tretjem mestu sta tekmovalca, ki sta bila na stopničkah že v soboto. Francoz Alexis Pinturault, ki je v soboto zaostal samo za Švicarjem, je drugi tudi po prvi vožnji današnjega veleslaloma z zaostankom 28 stotink sekunde. Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je bil na prvem od dveh veleslalomov tretji, je danes postavil tretji čas na prvi progi. Zaostaja 47 stotink sekunde. Njegov rojak Lucas Braathen je četrti, z zaostankom 82 stotink sekunde. Štefan Hadalin, ki je bil v soboto 17., je tokrat že v zgornjem delu, po nekaj vratcih, odstopil in tekmo končal zunaj proge. Tretji Slovenec Anže Gartner, ki je bil s številko 61 predzadnji na startu, je na svojem drugem startu v svetovnem pokalu ostal brez uvrstitve. Tako kot Hadalin pred njim ni končal tekme v cilju.

DOHA - Slovenska strelca Jasmina in Boštjan Maček sta na mešani ekipni tekmi v trapu na svetovnem pokalu v Dohi osvojila 17. mesto. Brat in sestra iz Prekmurja sta v današnjih treh serijah zadela 136 letečih tarč. Dvainštiridesetletna Jasmina je imela 66, osem let starejši Boštjan pa 70 zadetkov. Jasmina Maček je na letošnji drugi tekmi za svetovni pokal v katarski prestolnici v posamični konkurenci osvojila 31. mesto, potem ko je zadela 111 od 125 letečih tarč. Njen osem let starejši brat Boštjan je zadel 119 letečih tarč, kar mu je navrglo 34., medtem ko je leto dni starejši Denis Vatovec (116) zasedel 63. mesto.

LOS ANGELES - Hokejisti Los Angeles Kings so v severnoameriški ligi NHL doma po kazenskih strelih z 1:2 izgubili proti Nashville Predators in končali niz petih zmag. Slovenski reprezentant Anže Kopitar je zabeležil dva strela na gol v slabih 21. minutah na ledu za domače. Vratar gostov Kevin Lankinen je ubranil 26 strelov, Tommy Novak je dosegel edini gol v rednem delu tekme, Matt Duchene pa v edinega v kazenskih strelih. V 10. minuti prve tretjine je domače povedel v vodstvo Mikey Anderson, v zadnji minuti tega dela igre je nato Pheonixa Copleya (29 obramb) premagal Novak.

NEW YORK - Košarkarji Memphis Grizzlies so v severnoameriški košarkarski ligi NBA doma premagali ekipo Dallas Mavericks, v kateri ni bilo poškodovanega Luke Dončića, bilo je 112:108. Igralci Golden Stata Warriors so bili boljši po podaljšku s 125:116 od Milwaukee Bucks, za katere Goran Dragić ni igral. Nocoj ob 20.30 bo ekipa Denver Nuggets Vlatka Čančarja gostila Brooklyn Nets. Denver je na čelu zahodnega dela lige, na vzhodnem in v celotni ligi pa vodijo Milwaukee Bucks. Slednji so ostali pri 48 zmagah ob 19 porazih. Približali so se jim igralci Boston Celtics. Ti so v Atlanti premagali Hawks s 134:125 za 47. slavje v sezoni, imajo pa 21 porazov. Jason Tatum je zbral 34 točk in 15 skokov za zmago gostov.

SANTA FE - Enaindvajsetletna atletinja Julien Alfred iz Santa Lucije je na študentskem prvenstvu ZDA v Albuquerqueju v Novi Mehiki v teku na 60 m s 6,94 sekunde izenačila drugi najhitrejši čas v zgodovini. Hitrejša je bila le Rusinja Irina Privalova, ki je 6,92 sekunde tekla leta 1993. Dosežena sta bila še dva najboljša izida vseh časov. V sedmeroboju je izvrsten dosežek uspel Američanu Kyleju Garlandu. Dvaindvajsetletnik je v dveh dnevih tekmovanja zbral 6639 točk in le za šest točk zaostal za svetovnim rekordom rojaka Ashtona Eatona iz leta 2012. S 6518 točkami je na tretje mesto prišel Portoričan Ayden Owens Delerme. Dvaindvajsetletna Američanka Britton Wilson je na 400 m tekla 49,48 sekunde, hitrejša doslej je bila le Nizozemka Femke Bol, ki je 19. februarja letos razdaljo zmogla v 49,26 sekunde.

jz/ad/am/jz
© STA, 2023