Pregled - šport, 9. 3. (četrtek)

Ljubljana, 9. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 9. marca.

PODGORICA - Slovenska moška rokometna reprezentanca je v tretjem krogu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji 2024 danes v Podgorici premagala Črno goro z 32:29 (14:14). Slovenija se bo v nedeljo znova pomerila s Črno goro, tekma v Kopru se bo pričela ob 18.30. Elitna slovenska izbrana vrsta je po uvodnih zmagah nad Kosovom in BiH v jesenskem kvalifikacijskem ciklusu v prvem medsebojnem obračunu z najmočnejšim skupinskim tekmecem v tem tednu premagala Črno goro. Po zmagi v Podgorici je naredila velik korak proti zaključnemu turnirju stare celine med 10. in 24. januarjem prihodnje leto v Nemčiji, kamor se bodo uvrstile vse prvo- in drugouvrščene izbrane vrste iz vseh osmih skupin ter še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance. Po treh tekmah v skupini 7 je Slovenija zbrala šest, Črna gora štiri, BiH dve, Kosovo pa je brez točk.

PERUGIA - Slovenski kolesarski as Primož Roglič je zmagovalec četrte etape na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Na trasi od Greccia do Tortorete (218 km) je slavil v sprintu na zadnjem vzponu, ciljno črto pa je prečkal pred Francozom Julianom Alaphilippom in Britancem Adamom Yatesom. V zadnjem delu trase, ko so morali kolesarji premagati tri krajše kroge s končnim vzponom, je ritem hitro narasel. Roglič (Jumbo-Visma) se je sprva še držal v ozadju, na zadnjem prečkanju klanca do Tortoreta pa je ves čas sledil najboljšim. To je bila 66. zmaga za Kisovčana in prva po četrti etapi na lanski dirki po Španiji. Na preizkušnji med obema morjema je to druga etapna zmaga za Rogliča, Neptunov trizob pa je ob končnem slavju v skupnem seštevku prejel leta 2019. V letih 2021 in 2022 je dirko dobil njegov rojak Tadej Pogačar.

AVIGNON - Nizozemec Olav Kooij (Jumbo-Visma) je zmagovalec pete etape na kolesarski dirki Pariz-Nica. V zaključnem sprintu je po 212,4 km ugnal Danca Madsa Pedersena in Belgijca Tima Merlierja. Skupno vodstvo je še naprej v rokah danes 21. slovenskega asa Tadeja Pogačarja, a je prednost nekoliko manjša. V boju za rumeno majico sicer ni prišlo do sprememb na prvih treh mestih, je pa drugouvrščeni Francoz David Gaudu (Groupama-FDJ) z zmago na vmesnem cilju v primerjavi s Pogačarjem (UAE Team Emirates) nadoknadil štiri sekunde na vmesnem sprintu okoli 50 km pred ciljem.

ÖSTERSUND - Italijanka Dorothea Wierer je zmagovalka današnje 15 km dolge biatlonske preizkušnje v švedskem Östersundu. Za 32-letno Italijanko, ki je dosegla svojo 15. posamično zmago na tekmah za svetovni pokal, sta se uvrstili njena rojakinja Lisa Vittozzi in Nemka Denise Herrmann-Wick. Na današnji tekmi je zablestela 25-letna slovenska biatlonka Polona Klemenčič. Z dvema zgrešenima streloma je za najhitrejšo Italijanko zaostala 2:53,5 minute, osvojila pa je deseto mesto, kar je njen najboljši dosežek na tekmah za svetovni pokal. Njena reprezentančna kolegica Anamarija Lampič je v konkurenci 93 tekmovalk zasedla 61. mesto.

LJUBLJANA - Drugoligaš Kety Emmi&Impol Bistrica je zadnji četrtfinalist nogometnega pokala Pivovarne Union. Bistričani so danes z 1:0 (0:0) premagali prvoligaša Bravo. Pred tem so si napredovanje zagotovili nogometaši Primorja, Celja, Kopra, Rogaške, Maribora, Aluminija in Olimpije.

ÖSTERSUND - Nemški biatlonec Benedikt Doll je zmagovalec individualne preizkušnje za svetovni pokal. Z brezhibnim strelskim nastopom je za več kot minuto ugnal drugouvrščenega Italijana Tommasa Giacomela in tretjega Norvežana Vetleja Sjastada Christiansena. Slovenca Rok Tršan in Miha Dovžan sta osvojila nekaj točk za svetovni pokal z 31. oziroma s 34. mestom. Tretji slovenski predstavnik Anton Vidmar je bil s šestimi strelskimi napakami na koncu 72.

BAKU - Telovadci so se po Cottbusu in Dohi preselili na tretjo postojanko svetovnega pokala v sezoni. V današnjih kvalifikacijah Bakuja so od Slovencev nastopili Lucija Hribar, Anže Hribar in Kevin George Buckley, vendar so vsi ostali brez finala. Najbližje je bila boju za kolajno Hribar, ki pa je z 11,766 točke na dvovišinski bradlji po padcu z orodja zasedla 14. mesto.

LJUBLJANA - Angleški velikan Manchester United je na prvi tekmi osmine finala v nogometni evropski ligi s 4:1 premagal špansko ekipo Betis. Italijanski Juventus pa je na domači zelenici z 1:0 premagal nemški Freiburg. Turški Fenerbahče slovenskega reprezentanta Mihe Zajca je v gosteh z 0:2 izgubil proti Sevilli.

VIPITENO - Hokejisti Sija Acronija Jesenic so v drugi četrtfinalni tekmi alpske lige v gosteh premagali italijansko ekipo Wipptal Broncos iz Vipitena z 2:0 (0:0, 0:0, 2:0). Jeseničani vodijo z 2:0 v zmagah, ekipi igrata na štiri zmage, naslednja tekma bo v soboto na Jesenicah.

NEW ORLEANS - Košarkarji Dallas Mavericks so v severnoameriški ligi NBA gostovali pri New Orleans Pelicans in ostali praznih rok, saj so pelikani zmagali s 113:106. Še večji udarec za teksaško ekipo pa je poškodba Luke Dončića. Štiriindvajsetletnik je moral predčasno s parketa v tretji četrtini zaradi bolečin v levi stegenski mišici in se ni več vrnil v igro. Dončić je do takrat v 28 minutah na parketu zbral 15 točk ter tri skoke in osem podaj. Denver Nuggets, katerih član je tudi Vlatko Čančar, so tokrat izgubili s 96:117 proti Chicago Bulls, a ostali na vrhu zahodne konference. Čančar se po poškodbi še ni vrnil v igro.

DALLAS - Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić se bo lahko kmalu vrnil na igrišča v severnoameriški ligi NBA, je na Twitterju sporočil dobro obveščeni novinar medijske hiše ESPN Adrian Wojnarowski. Rezultati magnetne resonance stegenske mišice 24-letnega Ljubljančana so bili namreč čisti. Zvezdnik Dallas Mavericks je imel že nekaj časa težave s stegensko mišico, v zadnjih dveh zaporednih dvobojih pa je vidno šepal. Prvi obračun proti Phoenix Suns je še končal, drugega pa je proti New Orleans Pelicans zaradi bolečin sklenil predčasno v tretji četrtini. Wojnarowski je dodal, da se bo po informacijah virov blizu teksaške franšize Dončić na igrišča vrnil, takoj ko bo bolečina v mišici popustila.

tb/alz/ad/zza/ic/alz
© STA, 2023