POPRAVEK: Pregled - Slovenija do 15. ure

govornica na plenarnem zasedanju v 2. odstavku

V 2. odstavku vesti je bila govornica na plenarnem zasedanju na Konferenci ZN Nataša Pirc Musar (IN NE Tanja Fajon). Popravek se nanaša tudi na pregled, objavljen ob 20.30. Popravljeno vest objavljamo v celoti.

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 5. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

DOHA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar in zunanja ministrica Tanja Fajon se udeležujeta zasedanja pete Konference ZN o najmanj razvitih državah. Pirc Musar je poudarila, da lahko znanost in tehnologija zagotovita ključne rešitve za trajnostni razvoj in podprla akcijski načrt iz Dohe. Srečala se je s katarskim emirjem šejkom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem in generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresem. Pirc Musarjeva je v imenu Slovenije nastopila kot govornica na plenarnem zasedanju.

DIVAČA/RAKOV ŠKOCJAN - Na skupinskem popisu gnezditve velike uharice na Krasu in v okolici so zabeležili 16 območij gnezditve, kar je največ v 25 letih popisovanja. Populacija največje sove v Sloveniji je stabilna, strokovnjake pa skrbi velika smrtnost na srednjenapetostnih daljnovodih zaradi električnega udara. Po besedah varstvenega ornitologa v društvu Tomaža Miheliča je velika uharica redka in ogrožena vrsta.

LJUBLJANA - Delež gospodinjstev, ki so z dohodki shajala brez težav oz. s težavami, se je v zadnjem četrtletju lani po podatkih statističnega urada skoraj izenačil pri nekaj več kot petini. Medletno je delež gospodinjstev, ki so shajala lahko oz. zelo lahko, upadel za tri odstotne točke, delež tistih, ki so shajala težko oz. zelo težko, pa se je v enaki meri povečal.

PORTOROŽ - V organizaciji Društva vinogradnikov slovenske Istre se odvija festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalci lahko okušajo več kot 150 vzorcev malvazij in spoznavajo 71 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije.

LJUBLJANA - Gledališče Drama drevi v sklopu cikla Ars in Drama gosti pevko Mio Žnidarič, ki bo na koncertu z Big Bandom RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Steva Klinka predstavila svoj novi album Obarvana. Na 15. studijski plošči je 13 skladb iz avtoričine več kot tri desetletja dolge glasbene kariere.

ako/bdo/da/maa/ej/jvo/spo/ako
© STA, 2023