Tedenski pregled - Slovenija od 3. do 9. 3.

Ljubljana, 10. marca - SDS je v DZ vložila interpelacijo o delu vlade, ustavno sodišče pa razveljavilo zakon bančnih "razlaščencih". Lek v Lendavi načrtuje 380-milijonsko investicijo, eno največjih v zgodovini države, pogajalci vlade in Sviza pa so po večmesečnih pogajanjih parafirali stavkovni sporazum. V Planici se je končalo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

PETEK, 3. marca

LJUBLJANA/PLANICA - SDS je v parlamentarni postopek vložila interpelacijo o delu vlade Roberta Goloba. Med drugim ji očita ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in urada za demografijo, pa tudi ravnanje v nasprotju z ustavo in koalicijsko pogodbo. Ob tem pa ni predlagala konstruktivne nezaupnice, ampak želi odgovor na vprašanje, v kolikšni meri vlada uresničuje prisego ob nastopu mandata. Gre za poskus klica k razumu, je dejal predsednik SDS Janez Janša. Koalicijske stranke interpelacijo vidijo kot še enega od sicer demokratičnih manevrov SDS, s katerimi želi vlado ovirati in jo ustrahovati. Očitke iz interpelacije v celoti zavračajo.

PLANICA - Smučarski skakalec Timi Zajc je postal svetovni prvak na veliki napravi. Osvojil je četrto zlato kolajno za Slovenijo v zgodovini nordijskih svetovnih prvenstev ter drugo odličje na tem prvenstvu. Srebro je osvojil Japonec Ryoyu Kobayashi, bron pa Poljak Dawid Kubacki.

LJUBLJANA/MARIBOR - Mladi za podnebno pravičnost so v okviru globalnega protesta ob 13.05 pripravili protestna shoda in predstavnike oblasti znova pozvali k ukrepanju glede okoljske krize. Koalicijske stranke svojih zelenih obljub ne izpolnjujejo dovolj hitro in ambiciozno, celo delujejo v nasprotni smeri, so poudarili udeleženci. V Ljubljani je shod najprej potekal v skladu z napovedanim programom, nato pa so protestniki vstopili na bežigrajski stadion, ki je v zasebni lasti. Posredovali so policisti, ki so popisali 48 oseb.

NEW DELHI - Zunanja ministrica Tanja Fajon je na forumu Raisina Dialogue, ki se ga je udeležila med 2. in 4. 3., imela več dvostranskih pogovorov, tudi z zunanjim ministrom Indije Subrahmanyamom Jaishankarjem. Slovenska kandidatura za nestalno članico VS ZN v letih 2024 in 2025 je bila tudi ena glavnih tem več dvostranskih srečanj.

LJUBLJANA - Okrožno državno tožilstvo je vložilo obtožnico s predlogom za podaljšanje pripora zoper domnevna ruska vohuna. V priporu sta že tri mesece, zaradi domnevnega kaznivega dejanja vohunstva ter overitve lažne vsebine pa jima grozi več let zaporne kazni.

LJUBLJANA - Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) se je 2. 3. seznanila z aktivnostmi Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) v zvezi s poslovanjem podjetja Gen-I na Zahodnem Balkanu v letih 2019-2020, ko jo je vodil sedanji premier Robert Golob. Imenovali so tudi pooblaščeno skupino, ki bo opravila nenapovedan nadzor na sedežu ene od nadzorovanih služb.

LJUBLJANA - Državni proračun je v prvih dveh mesecih letos zabeležil približno dve milijardi evrov prihodkov in 1,9 milijarde evrov odhodkov. Oboji so bili nižji kot v primerljivem lanskem obdobju. Presežek je znašal 108 milijonov evrov. Fiskalni svet pričakuje, da se bodo gibanja proračunskih agregatov v prihodnjih mesecih poslabšala zaradi učinka sprejetih draginjskih in drugih ukrepov.

LJUBLJANA - Policija je januarja obravnavala 2492 nezakonitih prehodov državne meje, kar je več kot trikrat višja številka v primerjavi z lanskim januarjem. Najštevilčnejši so bili državljani Afganistana, Indije, Maroka in Rusije. Število obravnavanih izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito je doseglo 2398, kar je skoraj petkrat več kot lani.

LJUBLJANA - Nekdanji župnik iz Preske pri Medvodah Franci Klopčič je pravnomočno oproščen obtožb, da naj bi leta 2004 spolno zlorabil osemletno deklico. Višje sodišče je namreč zavrglo pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo prvostopenjskega sodišča, so sporočili iz Slovenske škofovske konference (SŠK).

LJUBLJANA - Za Slovenko leta 2022 je revija Jana razglasila igralko Mileno Zupančič, ki je kot prva ženska lani prejela Badjurovo nagrado za dosežke v filmu.

LJUBLJANA - Z literarnim večerom z ukrajinsko pisateljico Oksano Zabužko se je v Cankarjevem domu uradno začel 20. Festival literatur sveta Fabula.

SOBOTA, 4. marca

PLANICA - Naslov ekipnih svetovnih prvakov je na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju osvojila skakalna reprezentanca v postavi Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek. Srebro so osvojili Norvežani, bron pa olimpijski prvaki Avstrijci.

ISTANBUL - Atletinja Tina Šutej je na dvoranskem evropskem prvenstvu osvojila srebrno medaljo v skoku s palico s 4,75 m. Zmagala je Finka Wilmo Murto, tretja je bila Čehinja Amalie Švabikova.

KVITFJELL - Ilka Štuhec je na ženskem smuku za svetovni pokal v norveškem Kvitfjellu zasedla četrto mesto, s čimer si je še pred finalnim smukom v Soldeu v Andori zagotovila drugo mesto v posebnem smukaškem seštevku svetovnega pokala.

ŠENTJERNEJ - Na območju Šentjerneja na Dolenjskem je strmoglavilo ultralahko letalo in ob padcu zagorelo. Pilot je v nesreči umrl. Prve ugotovitve policije kažejo, da je pilot letel na premajhni višini.

LJUBLJANA - Ukrajincem, ki imajo začasno zaščito v Sloveniji, se bo na podlagi odločitve vlade status samodejno podaljšal za leto dni, do 4. marca 2024. Status začasne zaščite je po podatkih notranjega ministrstva do 26. 2. pridobilo 8439 ukrajinskih državljanov.

LJUBLJANA - Minilo je tri leta od prvega primera okužbe z novim koronavirusom. Skupno je bilo doslej v Sloveniji potrjenih 1.329.386 okužb z novim koronavirusom.

LJUBLJANA - Bruto izdatki za raziskovalno-razvojno dejavnost so se leta 2021 povzpeli na rekordnih 1,1 milijarde evrov, kar je 10 odstotkov več kot leto prej. Obseg vlaganj v raziskovalno-razvojno dejavnost, izražen v deležu BDP, je znašal 2,13 odstotka, je izračunal državni statistični urad.

NEDELJA, 5. marca

DOHA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar in zunanja ministrica Tanja Fajon sta se udeležili večdnevnega zasedanja konference ZN o najmanj razvitih državah. Pirc Musar, ki je bila tudi govornica na plenarnem zasedanju, se je med drugim srečala s katarskim emirjem šejkom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem in generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresem, številna dvostranska srečanja je imela tudi ministrica Fajon.

CELOVEC - Na deželnih volitvah na avstrijskem Koroškem se je v deželni parlament uvrstil koroški Slovenec Franc Jožef Smrtnik, ki je kandidiral na listi Ekipe Koroška. Nekdanji župan Železne Kaple je v prvem odzivu dejal, da koroški Slovenci spet pišejo zgodovino. V krovnih organizacijah Slovencev na avstrijskem Koroškem upajo, da bo deželno vlado še naprej vodil Peter Kaiser iz vrst socialdemokratov, ki so zmagali, a utrpeli velike izgube glede na volitve leta 2018.

PLANICA - S simbolno predajo organizatorske zastave norveškemu Trondheimu, ki bo čez dve leti gostil svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, se je sklenila največja športna prireditev v Sloveniji letos. Dolino pod Poncami je v enajstih dneh tekmovanj po podatkih organizatorjev obiskalo okoli 63.000 gledalcev, sodelovalo pa je več kot 2000 športnikov iz 64 držav. Slovenija je nastope sklenila z dvema zlatima (posamično skakalca Timija Zajca na veliki skakalnici in moštvene skakalcev) in bronasto medaljo (mešana ekipna v skokih).

ISTANBUL - Atletinja Anita Horvat je v finalu zadnjega dne dvoranskega evropskega prvenstva v teku na 800 metrov osvojila srebrno medaljo. Zmagala je Britanka Keely Hodgkinson.

PONEDELJEK, 6. marca

HOČE - Devetdeset od okoli 150 zaposlenih v Magnini hoški lakirnici je odslej na čakanju, a se tja na delo ne bodo več vrnili, potem ko se je vodstvo kanadsko-avstrijske avtomobilske multinacionalke pred nekaj dnevi odločilo proizvodnjo preseliti v svojo graško tovarno. Na lokaciji ostajajo le tisti, ki bodo skrbeli za objekt.

LJUBLJANA - Komuniciranje ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana s predstavniki zdravniškega sindikata Fides ni bilo v skladu z najvišjimi standardi integritete. To je v presoji ocenila KPK, ki je vladi priporočila, naj natančneje definira postopek in sankcije ob sumu kršitve etičnega kodeksa funkcionarjev vlade in ministrstev.

LJUBLJANA - KPK pri organizaciji referendumske kampanje pri generalnem direktorju RTVS Andreju Grahu Whatmoughu, predsedniku ter članih programskega in nadzornega sveta ni ugotovila nasprotja interesov. Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj pa je RTVS izdala priporočila.

LJUBLJANA - Želja pristojnih je, da program InvestEU za strateške in inovativne naložbe postane pomemben katalizator krepitve investicij tudi v Sloveniji, predvsem pri projektih malih in srednjih podjetij. Program naj bi v finančnem obdobju 2021-2027 s 26 milijardami evrov jamstev v proračunu EU mobiliziral za 400 milijard evrov javnih in zasebnih naložb po vsej uniji.

LJUBLJANA - Višje sodišče je v postopku ugotovitve skupnega pripadajočega zemljišča, ki so ga prebivalci naselja Fond začeli jeseni 2009, potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je parcelo z vrtovi prisodilo naselju Fond. Nasprotna stran ima sedaj le še možnost vložitve predloga za dopustitev revizije, kar so že napovedali na MOL.

LJUBLJANA - Sporazum o zaščiti svetovnih oceanov, ki so ga države ZN dosegle v noči na nedeljo, je po oceni ministrstva za naravne vire in prostor prelomen za ohranjanje morij zunaj nacionalnih pristojnosti. Sporazum bo namreč dal pravno podlago za njihovo skupno regulacijo.

LJUBLJANA/VRHNIKA - Ministrstvo za naravne vire in prostor je družbi Kemis, ki na Vrhniki skladišči in predeluje nevarne odpadke in kjer je leta 2017 prišlo do hude okoljske nesreče, v integralnem postopku izdalo gradbeno dovoljenje, med drugim za rekonstrukcijo glavnega objekta. Občina Vrhnika je zgrožena in napoveduje izpodbijanje dovoljenja.

LJUBLJANA - Programski svet RTVS se je sestal prvič po objavi ustavne odločbe, ki je začasno zadržala izvrševanje dela novele zakona o RTVS, ki se med drugim nanaša na konstituiranje novega sveta zavoda. Obravnaval je poročilo zavoda za leto 2022, ki so ga končali s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 96.000 evrov.

LJUBLJANA - Nevladne organizacije so znova izrazile ostro nasprotovanje ratifikaciji trgovinskega sporazuma Ceta med EU in Kanado, ki je v začasno uporabo prešel septembra 2017, za stalno uporabo pa je potrebna ratifikacija držav članic EU. Dvomijo tudi v skladnost Cete z ustavo.

LJUBLJANA - Letošnji 40. teden boja proti raku v ospredje postavlja nadgradnjo obstoječih in postopno implementacijo novih presejalnih programov za pljučnega raka in raka prostate. Strokovnjaki so poudarili, da obstoječi presejalni programi v Sloveniji izjemno dobro delujejo in dosegajo vse evropske kazalnike kakovosti.

LJUBLJANA - Društvo baletnih umetnikov Slovenije je podelilo nagrado Lydie Wisiakove za življenjsko delo baletni umetnici Neni Vrhovec, nagrade za posebne dosežke v zadnjih treh letih pa so prejeli Filip Jurič, Antoneta Turk in Tomaž Golub.

TOREK, 7. marca

LJUBLJANA - Zakon, s katerim je država želela poplačilo odškodnine po izbrisih lastnine fizičnih oseb v saniranih bankah naložiti Banki Slovenije, je po odločitvi ustavnega sodišča neustaven. Ustavno sodišče je namreč na seji 16. 2. razveljavilo celoten zakon, s katerim je DZ želel izpolniti odločbo ustavnega sodišča iz jeseni 2016. Zakon je začel veljati decembra 2019, njegovo izvrševanje pa je ustavno sodišče na pobudo Banke Slovenije zadržalo marca 2020. Mali delničarji Slovenije so opozorili, naj se poišče rešitev za leta 2013 izbrisane imetnike delnic in podrejenih obveznic v državni intervenciji sanacije bank.

LJUBLJANA - Premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob se je na interpelacijo vlade, ki jo je vložila SDS, odzval, da gre za norčevanje iz ljudi in iz težav, s katerimi se soočajo. NSi podpisov pod interpelacijo ne bo prispevala. Po besedah predsednika NSi Mateja Tonina mora odgovorna opozicija z vlado tekmovati v boljših rešitvah, in ne kritiziranju. V NSi so z vlado pripravljeni sodelovati pri zdravstveni reformi. Predsednik SDS Janez Janša je v odzivu na Twitterju zapisal, da ga Toninovo ravnanje "spominja na pot Ljudmile Novak".

LJUBLJANA - Odbor DZ za zunanjo politiko je zavrnil predlog SDS, da Slovenija uvrsti Rusijo med države, ki podpirajo terorizem. Je pa na predlog poslanskih skupin SD, Svoboda in Levica odbor brez glasu proti sprejel sklepe, v katerih obsoja agresijo Rusije in pričakuje, da bo vlada Ukrajini še naprej zagotavljala ustrezno pomoč.

LJUBLJANA - Člani odbora DZ za obrambo so podprli resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske (SV) do leta 2040. Ob tem so nekateri izrazili pomisleke, da je predvideni dvig obrambnega proračuna na dva odstotka BDP premalo ambiciozen. Člani izrazili tudi željo po spodbujanju domačega gospodarstva k proizvodnji streliva. Resoluciji je nasprotovala Levica.

LJUBLJANA - Gospodarska zbornica Slovenije je podelila nagrade za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2022. Prejeli so jih direktorji družb ZZI Igor Zorko, Q Techna Andrej Lešnjak, GIC Gradnje Ivan Cajzek, KO-SI Primož Mlačnik in L-Tek Radko Luzar.

STRASSBOURG - V lanskem letu, ki ga je zaznamovala vojna v Ukrajini, je v delih Evrope potekala tudi vojna proti novinarstvu, so v letnem poročilu izpostavile partnerske organizacije platforme Sveta Evrope za spodbujanje zaščite novinarstva in varnosti novinarjev. Slovenija je omenjena v zvezi z razmerami na javni RTVS, po ugotovitvah naj bi bila pod pritiskom prejšnje vlade, zaradi česar je prišlo do vsebinskih, uredniških, vodstvenih in upravljavskih težav.

POLJANE NAD ŠKOFJO LOKO - Ob letošnjem Tavčarjevem letu se bo zlasti v Poljanski dolini zvrstila vrsta dogodkov, posvečenih pisatelju Ivanu Tavčarju (1851 - 1923). Organizatorji so jih predstavili na novinarski konferenci na Visokem, kjer je Tavčar živel in ustvarjal in kjer je tudi pokopan.

LJUBLJANA - Kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si sta podelila naziv bodeča neža za najbolj seksistično izjavo leta 2022/23 ravnateljici Walfdorske šole Simoni Pajk. Izjava po njihovem mnenju vsebuje sporočilo, da je za spolno nasilje kriva ženska sama, s svojim ravnanjem, vedenjem in načinom oblačenja.

SREDA, 8. marca

LJUBLJANA/BRDO PRI KRANJU - Ob mednarodnem dnevu žensk so se zvrstili številni dogodki. Na njih so med drugim opozorili, da je neenakost med spoloma nesprejemljiva, številni so letos izražali skrb zaradi nasilja nad ženskami. ZN so za temo letošnjega mednarodnega dneva žensk izbrali digitalizacijo, ki lahko pripomore v prizadevanjih za enake pravice in možnosti. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob prazniku na Brdu pri Kranju pripravila sprejem, na katerem je poudarila, da ji biti feministka pomeni priznavati enakovrednost vseh ljudi.

LJUBLJANA - Vladna pogajalska skupina in predstavniki šolskega sindikata Sviz so na pogajanjih parafirali stavkovni sporazum. dan kasneje ga je potrdil glavni stavkovni odbor Sviza. Splošna stavka je s tem zamrznjena do 30. 6. Sporazum med drugim predvideva dvig najnižjega plačnega razreda učitelja začetnika za 16 odstotkov ter razporejanje vseh drugih v tem deležu, za štiri plačne razrede se bodo dvignile tudi plače visokošolskih učiteljev. Nekateri elementi dogovora začnejo veljati 1. 3., nekateri 1. 9.

LJUBLJANA - Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je prvi dan delovnega obiska povedal, da je Evropska komisija podala pozitivno predhodno oceno prvega zahtevka Slovenije za izplačilo nepovratnih sredstev iz načrta za okrevanje in odpornost v višini 50 milijonov evrov. Po dokončni potrditvi v Bruslju naj bi bil denar izplačan v aprilu. Slovenija bo po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča pri črpanju sredstev iz načrta ves čas zaostajala, saj je bil med drugim pri izbiri projektov ubran povsem napačen pristop. Vlada pripravlja spremembe načrta, vseeno naj bi sredstva pravočasno počrpali v celoti.

LJUBLJANA - Odbor DZ za obrambo je sprejel predlog novele zakona o službi v SV, ki med drugim predvideva znižanje zahtevane stopnje izobrazbe za zaposlitev v vojski na osnovnošolsko in nato šolanje vojakov ob delu. Predlogu so nasprotovali v poslanskih skupinah obeh koalicijskih partneric, Levice in SD, pomisleke so imeli v SDS in NSi.

STOCKHOLM - Obrambni minister Marjan Šarec je na neformalnem zasedanju ministrov za obrambo članic EU podprl prizadevanja povezave za skupne nabave streliva za Ukrajino. Pri tem je poudaril pomen hitrosti in učinkovitosti. Ob robu se je sestal z nemškim kolegom Borisom Pistoriusom. Slovenija je pristopila tudi k projektu enote za hitro odzivanje na kibernetske grožnje in medsebojno pomoč na področju kibernetske varnosti (Pesco).

LJUBLJANA - Po odločitvi višjega delovnega in socialnega sodišča je bilo imenovanje Andreja Graha Whatmougha za generalnega direktorja RTVS januarja 2021 nezakonito. Sodišče je s tem ugodilo nekdanjemu generalnemu direktorju RTVS Igorju Kaduncu, ki se je pritožil na prvostopenjsko sodbo.

LJUBLJANA - Trinajst članov sveta RTVS, ki so bili imenovani na podlagi novele zakona o RTVS, a zaradi odločitve ustavnega sodišča o začasnem zadržanju dela novele ne morejo začeti delovati, se je na lastno pobudo sešlo na spoznavnem srečanju. Kot so napovedali, se bodo do odločitve ustavnega sodišča pripravljali na prevzem nalog.

RIM - Pater Marko Rupnik je po poročanju italijanskega časnika Domani somaševal v rimski baziliki svete Praksede in s tem ignoriral prepovedi, ki so ga doletele zaradi obtožb o spolnih zlorabah. Njegov nadrejeni Johan Verschueren pa je pojasnil, da lahko Rupnik somašuje "zgolj v okviru Centra Aletti, ki je njegov notranji krog".

LJUBLJANA - SŠK je na nedavni seji dobila prvo generalno tajnico. To je postala sestra Marija Šimenc, ki bo 17. 4. na tem mestu nasledila generalnega tajnika Tadeja Strehovca. Gre sicer za najvišji položaj v Cerkvi na Slovenskem, ki ga je zasedla ženska.

LJUBLJANA - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije bo najpozneje do 24. 3. začel dnevno posodabljati podatke o razpoložljivih zdravnikih, je napovedala generalna direktorica Tatjana Mlakar. K večji ažurnosti podatkov jih je zaradi težav pri delu klicnega centra za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema pozvalo ministrstvo za zdravje.

ČETRTEK, 9. marca

LJUBLJANA - Farmacevtska družba Lek, ki sodi pod okrilje švicarskega Sandoza, je z vlado podpisala memorandum o soglasju za naložbo v visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi. Naložba je vredna 400 milijonov dolarjev (379 milijonov evrov) in bo ustvarila okoli 300 novih delovnih mest. Država bo projektu namenila neposredno pomoč v ocenjeni višini med 50 in 55 milijonov evrov.

BRDO PRI KRANJU - V organizaciji ministrstva za finance in predstavništva Evropske komisije so domači in tuji strokovnjaki razpravljali o reformi ekonomskega upravljanja EU. Visoki predstavniki, med njimi predsednik evroskupine Paschal Donohoe in izvršni direktor Evropskega mehanizma za stabilnost Pierre Gramegna, so izrazili upanje, da bodo države prvi dogovor o reformi dosegle naslednji teden, tako da bi aprila sledili zakonodajni predlogi. Goste sta nagovorila tudi predsednik vlade Robert Golob in evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

LJUBLJANA - Direktorji zdravstvenih domov in bolnišnic so na premierja Roberta Goloba naslovili pismo z opozorilom, da bodo plače nekaterih zdravnikov po 1. 4. presegle njihove plače. V pismu, ki ga je pridobila tudi STA, so zapisali, da razmišljajo o odstopu, če nesorazmerja ne bodo odpravljena. Pismo je po poročanju N1 podpisalo več kot sto direktorjev.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila predlog novele zakona o tujcih, s katerim želi odpraviti administrativne ovire pri izdaji dovoljenj za začasno prebivanje tujcem in omogočiti njihovo vročanje po pošti. Zanje znova uvaja tudi brezplačne tečaje slovenščine. Začela je tudi obravnavo predloga novele zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki prinaša poenostavitve pri zaposlovanju tujcev, obravnaval ga bo tudi Ekonomsko-socialni svet.

LJUBLJANA - Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je odredil notranjo revizijo postopka izbire ponudnika za odstranjevanje ograje na meji s Hrvaško. K temu so ministrstvo pozvali tudi člani komisije za nadzor javnih financ.

BLED - Ob 30-letnici sodelovanja SV in Nacionalne garde Kolorada je potekala osrednja slovesnost, na kateri je načelnik generalštaba SV Robert Glavaš izpostavil pomen sodelovanja z gardo za transformacijo SV, poveljnica garde Laura Clellan pa je prejela odlikovanje za mednarodno sodelovanje.

BRUSELJ - Udeleženci okrogle mize v Evropskem parlamentu v organizaciji evroposlanke Romane Tomc (EPP/SDS) so poudarili pomen neodvisnosti medijev, ki je tudi v središču predloga evropskega akta o svobodi medijev. Spregovorili so tudi o noveli zakona o RTVS. Predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič je dejal, da slovenska vlada pri noveli zakona o RTVS ni upoštevala ciljev glede neodvisnosti javnih medijev, kot jih v aktu določa komisija.

WASHINGTON - Ameriška nevladna organizacija Freedom House, ki ocenjuje raven demokracije po svetu, je za Slovenijo v letnem poročilu ugotovila izboljšanje stanje in ji dodelila 95 od 100 možnih točk. Kot zaskrbljujoče v letu 2022 je izpostavila stanje korupcije, pritiske na novinarje, položaj Romov in diskriminacijo pripadnikov LGBT+.

mva/jes/bst/np/ako/vb/bst
© STA, 2023