Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 24. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

CRANS MONTANA - Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je bila najhitrejša na uradnem treningu smuka pred sobotno tekmo za svetovni pokal alpskih smučark v Crans Montani v Švici. Štuhec se je na progo pognala s številko devet in s časom 1:26,75 za kar 91 stotink sekunde prehitela do takrat vodilno domačinko Laro Gut-Behrami. Tretja, Američanka Isabella Wright, je za danes zelo hitro Slovenko zaostala že 1,22 sekunde. Današnji uradni preizkus smukaške proge je bil prvi in edini pred sobotno tekmovalno preizkušnjo v smuku. Četrtkov trening so odpovedali zaradi pretoplega vremena, ki je zmehčalo snežno podlago. V Crans Montani sta v soboto in nedeljo načrtovana smuk in superveleslalom. Začetek obeh tekem je ob 11. uri.

MAKOLE - Slovenski motokrosist Tim Gajser je uspešno prestal operacijo po zlomu stegnenice desne noge. "Operacija je bila uspešna, zato se okrevanje lahko začne," je petkratni svetovni prvak v motokrosu zapisal v objavi na Instagramu po vrnitvi iz bolnišnice domov. Štirikratni svetovni prvak v elitnem razredu MXGP se je poškodoval ob padcu na pripravljalni tekmi pred začetkom sezone svetovnega prvenstva na dirki italijanskega prvenstva v Pietramurati v Trentinu. Makolčan je na Instagramu objavil fotografijo posneto na domačem dvorišču, kako po prihodu iz bolnišnice zapušča avto. Na fotografiji je vidno, da pri hoji uporablja bergle. Za zdaj še ni znano, kdaj se bo lahko motokrosist iz Makol vrnil na tekmovalne steze.

MONTEVIDEO - Košarkarji ZDA so se po pričakovanjih uvrstili na košarkarsko svetovno prvenstvo. Olimpijski prvaki iz Tokia so se ponoči veselili zmage z 88:77 v Montevideu nad Urugvajem. Prvenstvo bo med 25. avgustom in 10. septembrom na Japonskem, v Indoneziji in na Filipinih. Ob državah gostiteljicah in ZDA, ta bo igrala na Filipinih, so si nastop na SP doslej med drugimi zagotovili tudi Slovenija, ki bo igrala na Japonskem, in Kanada, ki bo igrala v Indoneziji.

LOS ANGELES - Hokejisti New Jersey Devils so davi v severnoameriški hokejski ligi NHL premagali Los Angeles Kings s 4:3. Ekipa Los Angelesa, za katero je Anže Kopitar dosegel gol in podajo, je na tekmi vodila z 2:0 in 3:2.

DALLAS - Luka Dončić in Kyrie Irving sta dosegla svojo prvo skupno zmago v Dallasu. Mavericks so se v severnoameriški košarkarski ligi NBA izkazali z najboljšim metom za tri točke v tej sezoni. Dončić je dosegel 28 točk, 10 podaj in sedem skokov, Irving pa je prispeval 23 točk za zmago v teksaškem derbiju nad odpisano zasedbo San Antonio Spurs s 142:116. Nastopil je tudi Vlatko Čančar z Denver Nuggets. Koprčan je tekmo začel v prvi peterki ter v 26 minutah dosegel 10 točk, tri skoke in asistenco. Denver je v gosteh premagal Cleveland Cavaliers z izidom 115:109. Denver vodi v razvrstitvi zahodne konference, Dallas je na šestem mestu razpredelnice.

TALIN - Slovensko košarkarsko reprezentanco danes ob 16. uri čaka predzadnja tekma v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. V Talinu se bo pomerila z Estonijo. Srečanje ne bo imelo tekmovalnega naboja, saj je Slovenija že uvrščena na turnir najboljših 32 ekip na svetu, ki bo od 25. avgusta do 10. septembra v Aziji, Estonija pa je zadnja v skupini J. Iz nje bosta napredovali še Finska in Nemčija.

PLANICA - Na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v Planici bosta danes dve končni odločitvi in kvalifikacije skakalcev na srednji skakalnici. Kolajne bodo podelili nordijskim kombinatorkam. Na tekmi bodo nastopile Ema Volavšek, Silva Verbič in Teja Pavec. Prav tako bodo podelili komplet kolajn tekačem v skiatlonu. Slovenske barve bodo brez velikih pričakovanj zastopali Miha Ličef, Izidor Karničar, Jošt Mulej in Boštjan Korošec.

am/tb/gj/ag/zzb/jz/zza/am
© STA, 2023