Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 20. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Ameriški predsednik Joe Biden je pred obiskom Poljske prvič od začetka ruske in invazije nenapovedano obiskal Kijev in obljubil nadaljnjo vojaško pomoč za Ukrajino. Kot je sporočil, z obiskom potrjuje zavezanost ukrajinski demokraciji, suverenosti in ozemeljski celovitosti. Sprejel ga je njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski, ki je obisk označil kot izjemno pomemben znak podpore Ukrajincem.

PEKING/MÜNCHEN - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pred prihajajočo obletnico ruske invazije v Ukrajini v nedeljo opozoril, da naj bi Kitajska razmišljala o dobavah orožja in streliva Moskvi in dodal, da so Pekingu jasno sporočili, da bi takšno ravnanje predstavljalo resno težavo za odnose med ZDA in Kitajsko. V Pekingu so zavrnili te navedbe in Washington obtožili širjenja lažnih informacij.

PJONGJANG - Severna Koreja je dva dneva po izstrelitvi medcelinske balistične rakete ob svoji vzhodni obali izstrelila dve balistični raketi kratkega dosega. Sestra voditelja Severne Koreje Kim Jong-una, Kim Yo-jong je v izjavi opozorila, da so raketi izstrelili zaradi ameriške namestitve strateških vojaških sredstev na Korejskem polotoku. Zaradi vojaških vaj med ZDA in Južno Korejo je zagrozila z dodatnimi ukrepi.

ANKARA - Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je sestal s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem in se ponovno zavzel za sprejem Švedske in Finske v Nato po hitrem postopku. Ob tem je potrdil zavezo Washingtona za dobavo bojnih letal F-16 Turčiji, pri čemer pa ni navedel, kdaj bi posel z Ankaro lahko bil sklenjen. V nedeljo si je ogledal območja, ki so jih prizadeli uničujoči potresi .in napovedal dodatno pomoč.

SAO PAULO - Poplave in zemeljski plazovi, ki jih je sprožilo močno deževje, so v brazilski zvezni državi Sao Paulo med vikendom odnesli 36 življenj, so v nedeljo sporočile oblasti. V petih najhuje prizadetih priobalnih mestih so razglasili izredne razmere, na pomoč pri reševanju je že priskočila vojska. V vodni ujmi prizadeta območja bo danes obiskal predsednik Brazilije Luiz Inacio Lula da Silva.

KIŠINJOV - Protivladnega protesta v moldavski prestolnici Kišinjov se je v nedeljo udeležilo več tisoč ljudi, ki so zahtevali predčasne volitve in vlado pozvali, naj državljanom plača položnice za energijo. Zbrani so blokirali središče mesta, večjih incidentov pa ni bilo. Do novega shoda je prišlo v času politične nestabilnosti, ki se je dodatno poglobila, ko je nedavno odstopila premierka Natalia Gavrilita.

SAN FRANCISCO - Podjetje Meta je v nedeljo uvedlo plačljivo naročnino Meta Verified za družbena medija Facebook in Instagram. Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg je sporočil, da bo za potrjevanje pristnosti računa uporabnika - nekaj podobnega, kot je že uvedel Twitter - treba na spletu plačati 11,99 dolarja na mesec, na sistemu iOS ali android pa 14,99 dolarja.

WELLINGTON - Odprava škode, ki jo je na Novi Zelandiji povzročil tropski ciklon Gabrielle, bo stala več milijard dolarjev, je opozoril tamkajšnji finančni minister Grant Robertson. Premier Chris Hipkins je potrdil, da je v neurju življenje izgubilo najmanj 11 ljudi, policija pa poskuša vzpostaviti stik s še okoli 2300 pogrešanimi.

LONDON - Na 76. podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta je v nedeljo slavil film Na zahodu nič novega režiserja Edwarda Bergerja. Filmu o prvi svetovni vojni, nominiranem s 14 nominacijami, je Britanska akademija za film in televizijo podelila nagrade v sedmih kategorijah, med drugim tudi nagrado za najboljši film. Film režiserja Martina McDonagha Duše otoka je odnesel štiri bafte.

LOS ANGELES - Umrl je ameriški igralec Richard Belzer, ki je bil najbolj znan kot cinični detektiv v seriji Zakon in red: Posebna enota za žrtve. 78-letni Belzer je umrl v nedeljo na svojem domu v Franciji. Umrl je mirno, ob njemu sta bili soproga in pastorka, je sporočil Belzerjev menedžer Eric Gardner.

TOKIO - Umrl je mojster mange, 85-letni Leiji Matsumoto, ki je s svojimi epskimi znanstvenofantastičnimi zgodbami močno vplival na japonski svet stripov in animejev, je sporočila produkcijska družba Toei. Dodali so, da je Matsumoto umrl minuli teden zaradi odpovedi srca.

spo/spo
© STA, 2023