Tedenski pregled - Slovenija od 17. do 23. 2.

Ljubljana, 24. februarja - DZ je v pustnem tednu imenoval novega notranjega ministra, ki je že potegnil prve kadrovske poteze. Ruska agresija v Ukrajini se je prevesila v drugo leto trajanja, a pravih znakov za razrešitev konflikta kljub številnim prizadevanjem ni. Ustavno sodišče je začasno zadržalo del novele zakona o RTVS, Slovenija pa gosti svetovno nordijsko prvenstvo.

PETEK, 17. februarja

VRHNIKA - V podjetju za proizvodnjo pirotehnike Hamex je v siloviti eksploziji umrla ena oseba, dve pa sta se huje poškodovali. Požar so pogasili, preiskava vzroka eksplozije, ki je uničila dve stavbi in tovorni zabojnik ter močno poškodovala skladišče, pa še poteka. Po prvih podatkih naj bi eksplodiral smodnik. Eksplozija je vznemirila prebivalce Vrhnike in okoliških krajev, okoljske škode pa ni bilo.

BRDO PRI KRANJU - Slovenijo je v okviru turneje pred julijskim prevzemom predsedovanja Svetu EU obiskal predsednik španske vlade Pedro Sanchez. V pogovoru z gostiteljem, premierjem Robertom Golobom, sta poudarila pomen strateške avtonomije Evrope, konkurenčnosti gospodarstva in reforme evropskega energetskega trga. Govorila sta tudi o Ukrajini in migracijah.

MÜNCHEN - Predsednica republike Nataša Pirc Musar in zunanja ministrica Tanja Fajon sta se udeležili münchenske varnostne konference. Sodelovali sta na več panelih in imeli vrsto dvostranskih srečanj.

TRST - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je srečal s predsednikom dežele Furlanije-Julijske krajine (FJk) Massimilianom Fedrigo. Govorila sta o zastopanosti manjšine in posodobitvi statuta FJK, pa tudi o projektu evropske prestolnice kulture leta 2025 v obeh Goricah. Minister se je sestal tudi s senatorko Tatjano Rojc in predstavnikoma krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji.

LJUBLJANA - Udeleženci posveta o prehranski varnosti so opozorili, da zahteva Evropske komisije za zmanjšanje uporabe fitofarmacevtskih sredstev ne sme povzročiti zmanjšanja kmetijske proizvodnje in s tem ogroziti prehranske varnosti Slovenije. Komisija predlaga zmanjšanje uporabe fitofarmacevtskih sredstev za 50 odstotkov do leta 2030 in popolno prepoved njihove uporabe na občutljivih območjih, kamor sodi tudi Nature 2000.

LJUBLJANA/MARIBOR - Na fakultetah, višjih in srednjih šolah so potekali informativni dnevi, ki so po dveh covidnih letih znova potekali v živo. Za študente univerzitetnega izobraževanja je v prihodnjem študijskem letu na voljo skupaj 19.792 vpisnih mest, za študente višjih šol 11.800, za srednješolce pa 25.560 mest.

LJUBLJANA - Ekonomsko-socialni svet je obravnaval koalicijska izhodišča za zdravstveno reformo. V zvezi svobodnih sindikatov so ocenili, da gre za eno bolje pripravljenih zdravstvenih reform. Izhodišča načeloma podpirajo tudi delodajalci.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je za svetovalko izbrala nekdanjo notranjo ministrico in nekdanjo generalno direktorico policije Tatjano Bobnar. Bobnarjeva naj bi bila zadolžena za človekovo varnost in pravice.

LJUBLJANA - Banke v Sloveniji so leta 2022 po nerevidiranih podatkih ustvarile 539,5 milijona evrov dobička pred davki, kar je štiri odstotke manj kot leto prej. Neto dohodke so sicer povečale, zmanjšanje dobička pa v Banki Slovenije pripisujejo dejstvu, da so banke v letu 2021 še sproščale oslabitve in rezervacije, lani pa so jih spet oblikovale.

LJUBLJANA - SDH se je v vlogi edinega družbenika Slovenskih železnic seznanil z odstopom dveh članov nadzornega sveta družbe, Aleksandra Mervarja in Borisa Markočiča, in z mesta nadzornika odpoklical Francija Matoza. V nadzorni svet je imenoval Marka Babiča, Vinka Filipiča in Hildo Pipan, ki so mandat nastopili 15. 2.

LJUBLJANA - Zmagovalec 17. Festivala gorniškega filma in prejemnik glavne nagrade mesta Domžale je slovenski film Ena za reko: Zgodba Save v režiji Rožleta Bregarja.

SOBOTA, 18. februarja

MARIBOR - Predsednika SDS Janez Janša in Nove ljudske stranke (NLS) Franc Kangler sta podpisala sporazum o pridružitvi liste NLS k SDS. Po Janševih besedah gre za "združevanje slovenskih demokratičnih ljudskih domoljubnih sil v SDS". Kangler je med razlogi za povezovanje navedel politična trenja in politično nestabilnost. Uradno bo stranka pridružena SDS, ko bo to potrdil še kongres NLS.

COURCHEVEL/MERIBEL - Z moškim slalomom, na katerem je bil najboljši Slovenec Tijan Marovt (26. mesto), se je končalo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Žan Kranjec je v svoji paradni disciplini veleslalomu 17. 2. po odličnem tretjem mestu v prvem teku na koncu osvojil 6. mesto, ki je skupaj s smukaškim 6. mestom Ilke Štuhec najboljša slovenska uvrstitev.

OBERHOF - Končalo se je svetovno prvenstvo v biatlonu. Najboljša slovenska posamična dosežka sta bili 8. mesto Polone Klemenčič v sprintu ter 7. mesto Jakova Faka in Polone Klemenčič na tekmi mešanih parov.

NEDELJA, 19. februarja

PTUJ/CERKNICA/CERKNO - V številnih pustnih središčih so po obdobju covidnih omejitev znova potekali živahni pustni karnevali. Na Ptuju je množična mednarodna povorka kot vrhunec kurentovanja privabila več desettisoč obiskovalcev, rekorden obisk so zabeležili tudi v Cerknici, kjer so se obiskovalcem predstavile tradicionalne maske z butalci in coprnico Uršulo. Cerkno je gostilo povorko ene najbolj prepoznavnih tradicionalnih pustnih skupin v Sloveniji - laufarjev.

LJUBLJANA - Minilo je natanko sto let od smrti pisatelja, odvetnika in politika Ivana Tavčarja (1851-1923), ki velja za enega najpomembnejših literarnih ustvarjalcev realizma na Slovenskem in politikov tedanje liberalne stranke. Ob okrogli obletnici njegove smrti je vlada letošnje leto razglasila za Tavčarjevo leto.

SEVILLA - Kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagal na petdnevni dirki po Andaluziji.

TRENTINO - Štirikratni svetovni prvak v razredu MXGP, motokrosist Tim Gajser, si je ob padcu na pripravljalni tekmi pred začetkom sezone svetovnega prvenstva zlomil stegnenico desne noge. Potrebna je bila operacija, s prog naj bi bil predvidoma odsoten več mesecev.

PONEDELJEK, 20. februarja

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvrševanje dela 23. člena ter 24. in 25. členov novele zakona o RTVS, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta in imenovanju predsednika in članov uprave. Postopki konstituiranja novih organov lahko tečejo, zadržano je končno konstituiranje sveta, zavod vodi v. d. direktorja. Ustavni sodniki so sklep sprejeli s petimi glasovi za proti trem. Proti so glasovale tri ustavne sodnice, ki so v ločenih mnenjih opozorile, da bi se zavod zaradi podaljšanja prehodnega obdobja lahko znašel v situaciji, ko razen v. d. direktorjev ne bo imel delujočih organov.

LJUBLJANA - Pobudniki ustavne presoje so z odločitvijo ustavnega sodišča zadovoljni. Sklep sta pozdravila prvopodpisani pod pobudo, predsednik programskega Peter Gregorčič, in avtor pobude Matej Avbelj, ki menita, da je sodišče zavarovalo institucionalno neodvisnost RTVS. Zadovoljen je tudi v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Nasprotno pa je razočaranje veliko na strani zaposlenih in zagovornikov zakona. V koordinaciji novinarskih sindikatov RTV ocenjujejo, da je ustavno sodišče postavilo ustavno pravico do ohranjanja mandata nad ustavno pravico javnosti do obveščenosti, v svetu delavcev RTVS pa opozarjajo, da vsak dan ohranjanja dosedanjega stanja prinaša nove škodljive in nepopravljive posledice. Ministrica za kulturo Asta Vrečko si želi, da sodišče vsebinsko presojo ustavnosti opravi čim prej, saj je stanje na RTVS nevzdržno.

BRUSELJ - Slovenija podpira skupne nabave streliva v okviru EU, ki bo namenjeno Ukrajini. To je po zasedanju zunanjih ministrov EU dejala ministrica Tanja Fajon. Ministrica je kolegom predstavila pobudo več držav, med njimi Slovenije, za podpis mednarodne pogodbe o sodelovanju na področju kazenskega prava, ki bo omogočala sodelovanje pri pregonu in preiskavah zločinov proti človeštvu, vojnih zločinov, drugih mednarodnih kaznivih dejanj in tudi genocida.

LJUBLJANA - Premier Rober Golob je ob začetku februarskega zasedanja DZ v odgovoru na poslansko vprašanje povedal, da bo vlada predlog davčne reforme predstavila sredi marca. Napovedal je znižanje obremenitve plač, a namerava vlade pred tem poskrbeti za to, da bo premoženje ustrezno ovrednoteno in da se bodo davki plačevali.

LJUBLJANA - Načelnik Generalštaba SV generalmajor Robert Glavaš se je sestal s predsednikom vojaškega odbora Nata admiralom Robom Bauerjem, s katerim sta govorila o varnosti v Evropi in razvoju SV. Strinjala sta se, da sta za varnost v evroatlantskem prostoru nujna razvoj in modernizacija vojsk članic Nata. Bauerja je sprejel tudi politični vrh.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se je v poslanici ob bližajoči se 31. obletnici zavzela za razmislek o noveliranju zakonov, ki urejata status izbrisanih in odškodnine zanje. Izbrisani, teh je bilo približno 26.000, je označila za "žrtve pravnega genocida".

LUXEMBOURG - Kljub krepki gospodarski rasti v 2021 se je razvojna razlika med Zahodno in Vzhodno Slovenijo nekoliko povečala. Kot kažejo podatki Eurostata, je bila Zahodna Slovenija predlani po BDP na prebivalca, izraženem v standardih kupne moči (PPS), pri 108 odstotkih povprečja EU, Vzhodna Slovenija pa pri 74 odstotkih.

LJUBLJANA - Kmetijsko ministrstvo je nadgradilo projekt spremljanja cen prehranskih proizvodov z novim spletnim mestom in orodjem, ki bo potrošnikom omogočilo primerjavo med več kot 17.000 izdelki v spletnih trgovinah izbranih trgovcev.

BERLIN - Na Berlinalu so na dogodku Books at Berlinale predstavili enajst knjig, ki imajo potencial za filmsko upodobitev. Prvič od leta 2006, ko je stekel ta program, je bila predstavljena tudi slovenska knjiga Zakaj ne pišem Dijane Matkovič.

TOREK, 21. februarja

LJUBLJANA - DZ je imenoval Boštjana Poklukarja za novega ministra za notranje zadeve. Podprli so ga v koalicijskih Gibanju Svoboda, SD in Levici, kjer so prepričani, da bo uspešno nadaljeval proces depolitizacije policije in dialog z nevladniki. V opozicijskih SDS in NSi so mu podporo odrekli, saj dvomijo o njegovi strokovnosti in neodvisnosti.

KRANJSKA GORA - V središču Kranjske Gore so slovesno odprli največji letošnji športni dogodek v Sloveniji, 43. svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici. Med več kot 130 nastopajočimi so bili tudi Laibach, Ansambel Saša Avsenika in DJ Umek. Zbrane so nagovorili predsednik Mednarodne smučarske in deskarske zveze (Fis) Johan Elias, ki je tekmovanje tudi uradno odprl, predsednik vlade Robert Golob in predsednik Smučarske zveze Slovenije in organizacijskega komiteja Planica Enzo Smrekar. Do 5. 3. se bodo športniki v dolini pod Poncami borili za 24 kompletov odličij.

LJUBLJANA - Potem ko je skupina 27 poslancev SDS s prvopodpisano poslanko Jelko Godec dan prej v parlamentarni postopek vložila predlog resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem, je predsednik SDS Janez Janša na novinarski konferenci pojasnil, da so predlog resolucije pripravili, ker tega ni storila vlada. Premier Robert Golob pa je v odzivu zapisal, da je vsako neusklajeno politično dejanje nepotrebno in neumestno. Potrdil je zavezanost Slovenije k odločni podpori Ukrajini, vedno nove politične deklaracije pa po njegovem mnenju niso potrebne. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa je menila, da vsaka pobuda za uvrstitev Rusije na takšen seznam pomeni kaznovanje celotnega ruskega naroda.

BERN - Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je obiskala Švico. Sestala se je s švicarskim kolegom Ignaziem Cassisom in predsednikom švicarskega Nacionalnega sveta Martinom Candinasom. Teme pogovorov so bile krepitev gospodarskega sodelovanja ter aktualne zunanjepolitične teme. Ministrica je obiskala tudi podjetje Novartis, ki ima v lasti slovenski Lek.

LJUBLJANA - Potem ko je vladna pogajalska skupina Svizu in visokošolskemu sindikatu 17. 2. predstavila predlog za odpravo plačnega nesorazmerja med šolstvom in zdravstvom, nato pa so prejeli še pisni pogajalski predlog, je glavni stavkovni odbor Sviza sklenil, da če do 8. 3. z vlado ne bodo podpisal stavkovnega sporazuma, bodo 13. 4. stavkali v vrtcih, šolah in na fakultetah. Vlada naj bi poleg aprilskega štiriodstotnega dviga, ki ga bo dobila večina javnih uslužbencev, ponudila še 12 odstotkov povišice visokošolskim učiteljem, 16 odstotkov pa za orientacijsko mesto učitelja.

LJUBLJANA - Slovenija je izvedla dodatno izdajo 30-letne obveznice RS85, ki zapade oktobra 2050, v višini 200 milijonov evrov. S tem se je njena skupna nominalna vrednost povečala na 1,85 milijarde evrov. Dodatno izdajo je izvedla hkrati z odkupom državnih obveznic RS83 in RS66, ki zapadeta konec marca letos oziroma 9. septembra 2024, v skupnem znesku 85,6 milijona evrov.

LJUBLJANA - Vlada načrtuje nov način oblikovanja prodajnih marž za pogonska goriva, tako da bi bile vezane tudi na letno inflacijo, izhaja iz osnutka načrta uravnavanja reguliranih cen za leti 2023 in 2024. Spremembe že dlje časa zahtevajo v trgovcu z naftnimi derivati Petrol.

LJUBLJANA - Gradnja severnega dela tretje razvojne osi se zamika. Natančna časovnica bo predvidoma znana aprila, je po srečanju s predstavniki Darsa in župani nekaterih občin, prek katerih teče projekt, sporočila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Župani z zamikom projekta niso zadovoljni.

LJUBLJANA - Odpiranje ponudb za izvedbo sanacije odlagališča v Bukovžlaku bo 1. 3. Zanjo je predvidenih 16 mesecev od podpisa pogodbe, so povedali na okoljskem ministrstvu. Evropska komisija se je zaradi slovenskega neizpolnjevanja obveznosti evropskih predpisov o odpadkih odločila za novo tožbo proti državi.

VATIKAN - Vrh mednarodnih hiš jezuitskega reda v Rimu je objavil novo poročilo o pričevanju domnevnih žrtev slovenskega patra Marka Rupnika. V njem potrjuje, da so med ljudmi, ki so odgovorili na poziv reda iz decembra lani in prijavili nove primere, tako ženske kot moški. Gre za prijave duhovnih, psiholoških in spolnih zlorab, ki naj bi jih Rupnik zakrivil od srede 80. let prejšnjega stoletja do leta 2018.

LJUBLJANA - Na predvečer 79. obletnice smrti pesnika Karla Destovnika - Kajuha so v Cankarjevem domu pripravili slavnostno akademijo Samo en cvet. Slavnostna govornika sta ministrica za kulturo Asta Vrečko in predsednik Ustanove Franca Rozmana - Staneta Marijan Križman. Vlada je letošnje leto razglasila za Kajuhovo leto.

SREDA, 22. februarja

BRDO PRI KRANJU/LJUBLJANA - Slovenijo je obiskal predsednik luksemburške vlade Xavier Bettel. S premierjem Robertom Golobom glede migracij zagovarjata iskanje skupnih rešitev na ravni celotne EU in ne podpirata rešitev, ki vključujejo gradnjo zidov in bi iz Evrope naredile "trdnjavo". Bettela sta sprejeli tudi predsednici republike Nataša Pirc Musar in DZ Urška Klakočar Zupančič.

LJUBLJANA - Ukrajinci po vsem trpljenju ne morejo pristati na pozive k miru za vsako ceno, je dejal ukrajinski veleposlanik v Ljubljani Andrij Taran. V pogovoru s slovenskimi novinarji tik pred prvo obletnico začetka ruske invazije na Ukrajino je opozoril, da Rusija na celotno območje nekdanje Sovjetske zveze gleda kot na svoje ozemlje in ne priznava ukrajinske neodvisnosti, a Ukrajinci na to ne pristajajo.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev v zdravstveni negi je na protestnem shodu zahteval odpravo plačnih nesorazmerij, ki naj bi nastala z decembrskim dogovorom s sindikati zdravstva in socialnega varstva. Opozorili so tudi, da se za poklice v zdravstveni negi odloča vse manj mladih.

LJUBLJANA - Kriminalistična preiskava eksplozije in posledično požara v kočevskem Melaminu maja lani se je končala. Kriminalisti so ovadili štiri fizične in eno pravno osebo zaradi storitve kaznivih dejanj ogrožanja varnosti pri delu in povzročitve splošne nevarnosti. V najhujši industrijski nesreči je umrlo sedem oseb, deset je bilo ranjenih. Škoda je presegla 37 milijonov evrov.

NEW YORK - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je udeležila posebnega zasedanja GS ZN ob prvi obletnici ruske agresije na Ukrajino. V svojem govoru je obsodila rusko agresijo, podprla mirovna prizadevanja in izrazila podporo Slovenije Ukrajini. Glede slovenske kandidature za Varnostni svet ZN je slovenskim dopisnikom povedala, da računa na dober rezultat.

WASHINGTON - Predstavniki Slovenije in ZDA so opravili tretji strateški dialog med državama, ki je bil posvečen aktualnim mednarodnim in dvostranskim temam, med drugim vojni v Ukrajini in slovenski kandidaturi za nestalno članico VS ZN za obdobje od začetka leta 2024 do konca leta 2025.

LJUBLJANA - DZ je odredil parlamentarno preiskavo, ki bo ugotavljala morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vplivanja na delo policije in drugih avtonomnih državnih organov. Zahtevo za njeno odreditev so vložili v Svobodi, zajela pa bo obdobje od nastopa prejšnje vlade do danes.

LJUBLJANA - Z objavo imen še šestih novih članov novega sveta RTVS v uradnem listu imenovanih devet članov, s čimer je po določbah novele zakona o RTVS novi svet tudi konstituiran. Zaradi odločbe ustavnega sodišča pa še ne sme začeti delovati.

LJUBLJANA - Vlada ter sindikati zdravstva in socialnega varstva so nadaljevali pogajanja o oblikovanju plačnega stebra, a konkretnega premika še ni bilo. Sindikati naj bi do naslednjega srečanja pripravili odgovor.

LJUBLJANA - Sodni senat okrožnega sodišča je Žarku Gorenjcu za umor žene iz nizkotnih nagibov izrekel zaporno kazen v višini 23 let. Sodba ni pravnomočna.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev Save Turizma je za 28. 2. napovedal opozorilno stavko delavcev v Hotelih Bernardin, s katero želijo med drugim preprečiti prenos sobaric na zunanje izvajalce, od uprave pa doseči uskladitev plač z inflacijo in sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi.

BRUSELJ/LJUBLJANA - Po podatkih Evropske komisije je Slovenija lani zabeležila za četrtino manj smrti v prometnih nesrečah kot leta 2021. To je največji upad med članicami EU. Po mnenju vodstva agencije za varnost prometa so razlogi v okrepljenem obsegu koordiniranih aktivnosti agencije, nadzoru policije in aktivnostih drugih deležnikov.

KIJEV - Zasedba Laibach bo kot prva tuja skupina po ruski invaziji 31. 3. nastopila v Kijevu s koncertom z naslovom Evrovizija.

ČETRTEK, 23. februarja

LJUBLJANA - Vlada je razrešila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in na njegovo mesto imenovala Senada Jušića, imenovala pa je tudi druge člane najožje ekipe novega ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja. Lindav je ocenil, da to mesto zapušča z dobrimi rezultati in da so policijo vodili v pravo smer.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na osrednjem dogodku pred obletnico ruske agresije nad Ukrajino izpostavila, da je vojna v Ukrajini poraz človeške družbe in izraz nesposobnosti reševanja sporov po mirni poti, kar je eno od temeljnih načel mednarodnega prava. Ob tem je poudarila, da Slovenija ostaja zavezana Ukrajini. Zbrane je v predsedniški palači nagovoril veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran, prek video nagovora pa tudi žena ukrajinskega predsednika Olena Zelenska.

LJUBLJANA - DZ je sprejel novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se nekaj več kot leto dni po ukinitvi vnovič uvaja obveznost izročanja računa kupcu za kupljeno blago oz. prejeto storitev. Glasove za so dali le poslanci koalicije, saj v opoziciji v noveli vidijo le nepotrebno birokratsko oviro.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila predloga zakonov o infrastrukturi za alternativna goriva in o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. Po besedah ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra gre za dva mejnika načrta za okrevanje in odpornost, vlada pa želi z njima pospešiti zeleni prehod.

LJUBLJANA - Vlada je izdala uredbo o nadomestilu za kritje posrednih stroškov zaradi stroškov emisij toplogrednih plinov, potem ko je minuli teden slovensko shemo za ta nadomestila, vredno 99,15 milijona evrov, odobrila Evropska komisija. Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal je dejala, da bo slovenska energetsko intenzivna industrija tako lahko postala bolj konkurenčna.

LJUBLJANA - Vlada je v načrt razvojnih programov za obdobje 2023-2026 umestila projekt oskrbe rižanskega in kraškega omrežja s pitno vodo, s katerim naj bi izboljšali oskrbo slovenske Istre s pitno vodo. Kot je povedal minister za naravne vire Uroš Brežan, bodo učinki ukrepov vidni že to poletje.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila predlog dopolnitve zakona o makrobonitetnem nadzoru finančnega sistema, ki prinaša rešitev za omejitev vpliva vsakokratne korekcije minimalne plače na kreditno sposobnost gospodinjstev. Banka Slovenije bo lahko namreč omejitve glede posojil prilagajala neodvisno od zakona o izvršbi in zavarovanju.

LJUBLJANA - Skupina NLB je lani ustvarila 446,9 milijona evrov čistega dobička, kar je nova rekordna vrednost in skoraj podvojen predlanski rezultat. Na poslovni rezultat je pomembno vplival marčni prevzem slovenske Sberbank, ki se zdaj imenuje N Bank. Rezultati so po besedah prvega moža NLB Blaža Brodnjaka trdni in vzdržni.

KOPER - Skupina Luka Koper je lani ustvarila rekordnih 313,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 37 odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček je poskočil za 133 odstotkov na prav tako rekordnih 74,2 milijona evrov. Največji doslej je bil tudi pretovor blaga v pristanišču.

LJUBLJANA - Slovenska škofovska konferenca (SŠK) praznuje 30. obletnico ustanovitve. Slovesnost so začeli s sveto mašo v ljubljanski stolnici in jo nadaljevali s predstavitvijo publikacije, ki opisuje zgodovino in nastanek samostojne SŠK.

LJUBLJANA - Sindikalna konfederacija Glosa - Zasuk je s Sviz pristopila k uvodu v pogajanja za kolektivno pogodbo za zunanje izvajalce v kulturno-ustvarjalnem sektorju. Konfederacija si želi s skupno pogodbo urediti standarde za vse delavce iz sektorja, ki delujejo za javne kulturne zavode. Vlada pa je sprejela spremembo uredbe za samozaposlene v kulturi, med drugim je dvignila dohodkovni cenzus za samozaposlene v kulturi na 36. plačilni razred.

LJUBLJANA - V Slovenski kinoteki se je začel tradicionalni festival Dnevi etnografskega filma. Ponudil bo 15 filmov s celega sveta, ki jih je žirija izbrala med 270 prijavljenimi tematsko in žanrsko različnimi deli.

snk/np/bst/ako/ap/bst
© STA, 2023