Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 15. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

EDINBURGH - Škotska premierka Nicola Sturgeon bo po več kot osmih letih odstopila s položaja. Voditeljica Škotske nacionalne stranke bo po napovedih britanskih medijev to sporočila na izredni novinarski konferenci v svoji uradni rezidenci Bute House v Edinburgu. Zaenkrat še ni jasno, kdaj točno bo zapustila premierski stolček in kateri so razlogi za to.

STRASBOURG - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Evropske parlamentu predstavila predlog novega, desetega svežnja sankcij proti Moskvi, ki med drugim vključuje prepoved trgovanja in izvoza tehnologije v Rusijo. Prvič vsebuje tudi ukrepe proti iranskim pravnim osebam, povezanim z Iransko revolucionarno gardo zaradi pomoči Rusiji pri agresiji nad Ukrajino.

ŽENEVA - Združeni narodi so pozvali k zagotovitvi 5,6 milijarde dolarjev (5,2 milijarde evrov) za letošnje humanitarne potrebe za 11,1 milijona ljudi v Ukrajini ter 4,2 milijona ukrajinskih beguncev in držav, ki jih gostijo v vzhodni Evropi. Koordinator ZN za humanitarno pomoč Martin Griffiths je izpostavil, da trpljenja ukrajinskega ljudstva še zdaleč ni konec.

KIJEV - Razmere na ukrajinski fronti so ekstremno težke, še posebej na vzhodu države, je v torek zvečer v nagovoru narodu dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kot je dodal, "bitka poteka dobesedno za vsak meter ukrajinske zemlje".

WELLINGTON - V divjanju ciklona Gabrielle so na Novi Zelandiji umrli najmanj štirje ljudje, približno 10.500 pa jih je bilo primoranih zapustiti svoje domove, so sporočile oblasti. Neurje je povzročilo obsežne izpade elektrike in škodo na nepremičninah v velikem delu Severnega otoka. Obenem je državo stresel potres z močjo 6,1, o poškodovanih in gmotni škodi pa ni bilo poročil.

ANKARA - Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu se je po pogovoru z armenskim kolegom zahvalil Armeniji za podporo po močnem potresu na jugovzhodu Turčije. "Armenija nam je v teh težkih časih podala roko prijateljstva," je dejal na skupni novinarski konferenci z armenskim zunanjim ministrom Araratom Mirzojanom.

NEW YORK - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v torek v Varnostnem svetu ZN med razpravo o nevarnosti višanja gladine oceanov zaradi segrevanja ozračja dejal, da se upanje na omejitev globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija zdi vse bolj oddaljeno. Četudi bo cilj dosežen, se bo gladina oceanov še vedno nevarno dvignila z vsemi negativnimi posledicami, je posvaril.

WASHINGTON - Ameriški State Department je v torek opozoril na poročilo programa Conflict Observatory, ki podrobno opisuje kako ruske okupacijske sile ukrajinske otroke prisilno selijo na območja pod svojim nadzorom. Od začetka vojne februarja lani naj bi tako preselili vsaj 6000 otrok, izhaja iz poročila, ki ga je pripravil raziskovalni inštitut univerze Yale.

BEOGRAD/PODGORICA - Srbija in Črna gora sta v torek zahtevali pojasnila moldavskih oblasti, potem ko je moldavska predsednica Maia Sandu v ponedeljek dejala, da bi bili nekateri njihovi državljani lahko vpleteni v domnevne načrte Moskve za strmoglavljenje proevropske vlade v Kišinjovu. V obeh državah so poudarili, da od Moldavije doslej o tem niso prejeli nobenih informacij.

DUNAJ - Ukrajina se zaradi prisotnosti predstavnikov Rusije ne bo udeležila zasedanja Parlamentarne skupščine Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki bo 23. in 24. februarja potekalo na Dunaju, je v torek tvitnil predsednik ukrajinske vrhovne rade Ruslan Štefančuk. Srečanje bo sicer potekalo na obletnico ruske invazije na Ukrajino.

WASHINGTON - Ameriška demokratska senatorka iz Kalifornije Dianne Feinstein je v torek sporočila, da bo končala več kot 30 let trajajočo kariero v zveznem senatu. Kot je napovedala, se prihodnje leto ne bo več potegovala za nov šestletni mandat. Feinstein bo junija stara 90 let in je najstarejša članica ameriškega kongresa.

spo/spo
© STA, 2023