Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 6. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

OBERHOF - Anamarija Lampič, do prejšnje sezone najboljša slovenska tekačica na smučeh, je po prestopu v biatlon prispela na prizorišče svojega prvega svetovnega prvenstva v novi panogi v nemški Oberhof. Na Instagramu je potrdila, da bo to njeno edino SP v tej sezoni in tako ne bo nastopila na letošnjem SP v nordijskem smučanju v Planici.

MINNEAPOLIS - Košarkarji Minnesote Timberwolves so v severnoameriški ligi NBA doma s 128:98 porazili oslabljeni Denver Nuggets, za katere niso igrali poškodovani srbski zvezdnik Nikola Jokić in še trije člani začetne peterke. V njej je bil zato tokrat slovenski reprezentant Vlatko Čančar in je v 29 minutah dosegel šest točk, pet skokov in tri podaje. Denver je padel na drugo mesto v celotni ligi, prva ekipa zahodnega dela ima on 37 zmagah sedaj poraz več od Bostona, vodilne ekipe vzhodnega dela NBA.

ISTANBUL - Slovenski taekwondoist Patrick Divković je v nedeljo na predsedniškem pokalu v Istanbulu osvojil bronasto odličje in s tem pomembne točke za uvrstitev na olimpijske igre v Parizu 2024. Na predsedniškem pokalu so bile točke za OI namreč kar dvojne.

WHISTLER - Ajda Košnjek, Rok Masle, Nika Prevc in Maksim Bartolj so na zadnji tekmi mladinskega svetovnega prvenstva v kanadskem Whistlerju prepričljivo osvojili naslov prvakov na mešani ekipni tekmi v smučarskih skokih. Zbrali so 920,2 točke, srebro je osvojila Japonska z 875,2 točke, bron pa Nemčija z 873,7.

LJUBLJANA - Uvrstitve prvih deset igralk na svetovni teniški lestvici WTA so enake kot prejšnji teden, prav tako je 98. mesto zadržala najvišjeuvrščena slovenska igralka Kaja Juvan, Tamara Zidanšek pa je z uvrstitvijo v četrtfinale turnirja na Tajskem pridobila 15 mest, tako da je zdaj 117. igralka na svetu. Glede na to, da je bil minuli teden v koledarju poklicnih igralcev tenisa rezerviran za nastope v Davisovem pokalu, se tudi lestvica ATP ni bistveno spremenila. Na vrhu ostajajo Srb Novak Đoković, Španec Carlos Alcaraz in Grk Stefanos Cicipas, najboljši aktivni Slovenec pa je Bor Artnak na 672. mestu.

MARIBOR - Olimpijski festival evropske mladine (Ofem) bo julija potekal v Mariboru pod častnim pokroviteljstvom predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar, so sporočili organizatorji. Na tekmovanje mladih športnikov bo prišlo več kot 3600 udeležencev iz 48 evropskih držav, pričakujejo še tisoč predstavnikov raznih delegacij, od Mednarodnega olimpijskega komiteja in Evropskih olimpijskih komitejev naprej ter medijev in drugega osebja. Organizatorji napovedujejo tudi prek 800 profesionalnih športnih delavcev, prav toliko prostovoljcev in več kot 5000 obiskovalcev.

MONTE CARLO - Svetovna atletika (SA) je sporočila, da je dovolila nastope na mednarodnih tekmovanjih pod nevtralno zastavo še šestim Rusom, pred tem je v lanskem letu dovoljenje dobilo 73 atletinj in atletov iz te države. A je 1. marca lani zaradi ruskega napada na Ukrajino izključila Rusijo iz svojih tekmovanj, to so storili tudi organizatorji diamantne lige. Zeleno luč je šesterici prižgal poseben odbor za doping SA, saj zaradi sistematičnih kršitev dopinških pravil v preteklosti Ruska atletska zveza ostaja suspendirana. Ruski napad na Ukrajino pa je povzročil skoraj popolno izključitev Rusije iz mednarodnih atletskih tekmovanj, saj poleg SA in diamantne lige tudi organizatorji celinskih serij tekmovanj ne vabijo Rusov na tekme. Marca bo svet SA ponovno razpravljal o nastopih Rusije. Če bo kateri izmed organizatorjev dovolil nastope, lahko na njih tekmuje 73 atletov in atletinj iz Rusije ter še šest, ki so dobili možnost danes.

jz/zzb/ag/alz/jz
© STA, 2023