Pregled - šport, 5. 2. (nedelja)

Ljubljana, 5. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 5. februarja.

WILLINGEN - Norvežan Halvor Egner Granerud je zmagovalec druge posamične preizkušnje smučarskih skakalcev za svetovni pokal v nemškem Willingenu. Drugi je bil Japonec Ryoyu Kobayashi, tretji pa še en Norvežan Daniel Andre Tande. Do točk je prišlo vseh šest slovenskih skakalcev na današnji posamični tekmi. Najboljša sta bila peti Žiga Jelar in šesti Domen Prevc. Timi Zajc je v finalu pridobil šest mest in za rep ujel deseterico. Anže Lanišek je končal kot 18. Za njim sta se na 19. oziroma 20. mesto zvrstila še Lovro Kos in Peter Prevc. Naslednje tekme moških za svetovni pokal bodo naslednji konec tedna v ameriškem Lake Placidu.

WILLINGEN - Japonka Yuki Ito je zmagovalka tekme smučarskih skakalk za svetovni pokal v nemškem Willingenu. Tekmovalki iz dežele vzhajajočega sonca sta zasedli tudi preostali mesti na odru za zmagovalke. Druga je bila Nozomi Maruyama, tretja pa Sara Takanashi. Najboljša Slovenka je bila Ema Klinec na šestem mestu. S tem je 24-letnica iz Poljan nad Škofjo Loko prekinila niz treh zaporednih uvrstitev na oder za zmagovalke, vseeno pa je malce pridobila v boju za tretje mesto v skupnem seštevku. Zdaj ima 60 točk zaostanka za Norvežanko Anno Odine Stroem. Od Slovenk se je v finale poleg Klinec uvrstila le še Katra Komar, ki je bila na koncu 26. V prvi seriji je v izteku skakalnice padla, a se pri tem ni poškodovala. Nejka Repinc Zupančič je znova ostala brez finala, tako kot v soboto je zasedla 31. mesto. Maja Vtič je bila diskvalificirana.

DOBBIACO - Italijani v prvi postavi so zmagovalci domače štafetne tekme za svetovni pokal smučarskih tekačev v Dobbiacu. Na razdalji 4 x 7,5 km je bila druga Švedska z 0,6 sekunde zaostanka, tretja pa z istim časom prva postava Norveške. Slovencev zaradi bolezni Vilija Črva ni bilo na startu.

LJUBLJANA - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 47. kroga lige ICEHL izgubili z graško ekipo Graz99ers po podaljšku z 2:3 (0:1, 1:1, 1:0; 0:1). Gola za Olimpijo, ki je najbrž zamudila zadnj vlak za uvrstitev v končnico, sta gola dosegla Aleksandar Magovac in Jaka Šturm.

DALLAS - Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić bo pri ekipi Dallas Mavericks v severnoameriški ligi NBA dobil soigralca z zvezdniškim statusom. Kot poročajo ameriški mediji na čelu s poznavalcem prestopnih dejavnosti v NBA Adrianom Wojnarowskim iz ESPN, bo član Dallasa postal Kyrie Irving, doslej član moštva Brooklyn Nets. Kot je poročal Wojnarowski, bo Dallas v zameno za Irvinga k mrežicam poslal Doriana Finney-Smitha, Spencerja Dinwiddieja, izbor v prvem krogu nabora 2029 ter izbora v drugem krogu naborov 2027 in 2029.

HOOGERHEIDE - Nizozemec Mathieu van der Poel je svetovni prvak v ciklokrosu. V sijajnem in pričakovanem dvoboju za naslov je po desetih krogih šele po sprintu v domačem Hoogerheideju ugnal Belgijca Wouta Van Aerta. Bronasto kolajno je z zaostankom 12 sekund osvojil še en Belgijec Eli Iserbyt. Za van der Poela je to peti naslov prvaka, s čimer je na večni lestvici na drugem mestu, s sedmimi naslovi prednjači Belgijec Erik De Vlaeminck. Van Aert je ostali pri treh nazivih svetovnega prvaka.

PARIZ - Slovenski judoisti na prvem grand slamu sezone v Parizu niso zabeležili vidnejših uvrstitev. V močni konkurenci je do tretjega kroga prišel le Vito Dragič v kategoriji nad 100 kg. Preizkušnje v letu 2023 so pomembne predvsem zaradi zbiranja točk za svetovno lestvico, ki je kvalifikacijsko sito za olimpijske igre v Parizu prihodnje leto.

LYON - Ameriška teniška igralka Alycia Parks je zmagovalka turnirja WTA v Lyonu z nagradnim skladom 238.000 evrov. Parks je v finalu premagala domačinko in prvo nosilko Caroline Garcia s 7:6 in 7:5. Garcia, peta igralka lestvice WTA in zmagovalka lanskega zaključnega turnirja najboljše osmerice, je presenetljivo ostala brez prve lovorike v tej sezoni, igrala pa je v 15. finalu v karieri.

BANGKOK - Kitajka Zhu Lin je zmagovalka teniškega turnirja serije WTA v tajskem Hua Hinu z nagradnim skladom 238.000 evrov. Za svoj prvi naslov, sploh prvič je igrala v finalu, je 54. igralka sveta danes po uri in 46 minutah igre ugnala Ukrajinko Lesjo Curenko s 6:4 in 6:4.

ic/tb/alz/lr/ad/nem/lr
© STA, 2023