Poslanci prikimali noveli zakona o kmetijstvu

Ljubljana, 3. februarja - DZ je na izredni seji s 57 glasovi za in enim proti sprejel novelo zakona o kmetijstvu. Z njo vlada dopolnjuje pravno podlago za izvajanje skupne kmetijske politike 2023-2027 in jo tako usklajuje s pravnim redom EU.

Ljubljana, DZ.
Izredna seja DZ, na kateri so obravnavali novelo zakona o državni upravi in o kmetijstvu ter predlog zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev.
Foto: Bor Slana/STA

Novela med drugim zajema splošne prilagoditve za izvajanje strateškega načrta skupne kmetijske politike, posebno ureditev upravnega postopka in možnost predčasne razrešitve varuha verige preskrbe s hrano.

Poslanske skupine so zakonu večinoma naklonjene, najbolj zadržani so bili v SDS, kjer ocenjujejo, da je v noveli preveč administrativnih obremenitev za slovenskega kmeta.

Da je ostalo še veliko prostora za racionalizacijo administrativnih obremenitev, je dejal tudi Franc Props iz Svobode, pogoste posege v zakon pa pripisal izvajanju reforme skupne kmetijske politike oz. njenega strateškega načrta.

zc/mrn
© STA, 2023