Snežne razmere v visokogorju

Ljubljana, 2. februarja - Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1600 metri znatna (ali precejšnja), tretje stopnje, nižje in ponekod v predalpskem svetu (severna Primorska, Polhograjsko in Škofjeloško hribovje, Posavsko hribovje in podobno) pa zmerna, druge stopnje, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Nevarna so strmejša pobočja nad gozdno mejo, kjer so obsežna področja napihanega snega, ki so prisotna na številnih straneh. Tam se lahko že pod majhno obremenitvijo sproži kložast snežni plaz. V stari snežni odeji, ki je sedaj skrita pod debelo snežno odejo novega snega, so zlasti na osojnih pobočjih prisotne šibke plasti, ki lahko na posameznih mestih ob dodatni obremenitvi tudi popustijo. To se lahko zgodi predvsem tam, kjer je snega zaradi vpliva vetra manj. Pod nadmorsko višino okoli 1600 metri so nevarna predvsem strma travnata pobočja, kjer so danes zaradi otoplitve pričakovani predvsem na prisojnih pobočjih plazove mokrega snega in talne plazove. Snežne in plazovne razmere so v visokogorju zelo zahtevne.

V gorah se je še nekoliko ogrelo. Ničta izoterma je na nadmorski višini okoli 1500 metri. Sneg je ponoči pomrznil, čez dan pa se je na prisojnih legah sredogorja in nižjih hribov ojužil. Sneg je v visokogorju in senčnih legah sredogorja še vedno slabše preobražen. V zatišnih osojnih legah ponekod še vedno vztraja pršič. Na površini snežne odeje je marsikje prisotna skorja, ki je nastala zaradi vetra ali dnevne odjuge in nočnega zmrzovanja. V sredogorju piha zmeren, v visokogorju pa močan severozahodni veter, ki na izpostavljenih legah prenaša manjše količine snega in na vzhodnih in južnih straneh gradi nove snežne nanose. Predvsem nad gozdno mejo je veliko mest z napihanim snegom, grebeni so spihani do trde podlage. Veliko je klož in opasti. Snežna odeja se zlasti v sredogorju ponoči stabilizira, a čez dan se zaradi sonca in višje temperature predvsem na strmih travnatih pobočjih lahko prožijo plazovi mokrega snega.

Danes popoldne bo predvsem v gorstvih na severu oblačnost naraščala, a bo baza oblačnosti večinoma nad vrhovi. Občasno lahko rahlo naletava sneg, več padavin bo na Pohorju in vzhodnih Karavankah. Pihal bo okrepljen severozahodnik, ki bo močan zlasti v visokogorju. Temperatura na 1500 metri bo okoli 0, na 2500 metri okoli -7 stopinj Celzija. V petek bo sprva zmerno do pretežno oblačno, čez dan se bo jasnilo, več jasnine bo v zahodnih Julijskih Alpah. Pihal bo zmeren do močan severozahodnik, ki se bo zvečer še okrepil. Temperatura na 1500 metri bo okoli 1, na 2500 metri okoli -3 stopinje Celzija. V noči na soboto bo znova prehodno rahlo snežilo. V soboto se bo delno razjasnilo, čez dan bo nastalo nekaj spremenljive oblačnosti. Pihal bo močan severnik, ki bo popoldne le nekoliko oslabel. Hladneje bo. Sredi dneva bo temperatura na 1500 metri od -1 do -6, na 2500 okoli -8 stopinj Celzija, hladneje bo v gorstvih na vzhodu. V nedeljo bo sprva v visokogorju še deloma jasno, čez dan se bo pooblačilo tudi tam. V sredogorju bo ves dan prevladovalo oblačno ter tudi megleno vreme. Predvsem v visokogorju bo še zelo vetrovno. Pihal bo močan severni veter. Še nekoliko hladneje bo.

Danes in v noči na soboto bo skupno v gorstvih na severu zapadlo okoli 5 centimetrov snega, na Pohorju in vzhodnih Karavankah do 10 centimetrov. Nov sneg ne bo povečal plazovne nevarnosti. V petek pričakujemo še podobne razmere kot danes. Od sobote naprej pa se bo snežna odeja zlasti v sredogorju stabilizirala. V visokogorju bodo snežne in plazovne razmere ostale podobne. Na izpostavljenih legah bo močan severnik še vedno prenašal sneg. Povečale se bodo poledenele površine, zato bo tudi nevarnost zdrsa večja.

snk/snk
© STA, 2023