Za projekt Severnojadranske vodikove doline 25 milijonov evrov

Ljubljana, 1. februarja - Projekt Severnojadranske vodikove doline, v katerem je vodilni partner Holding Slovenske elektrarne, je v okviru razpisa Obzorje Evropa prejel 25 milijonov evrov nepovratnih sredstev. S projektom bodo začeli letos, takoj po uskladitvi datuma z Evropsko komisijo, najverjetneje pa v drugi polovici leta, so sporočili iz HSE.

Ljubljana.
Zemljevid projekta Severnojadranske vodikove doline, ki je rezultat sodelovanja Slovenije, Hrvaške in Furlanije-Julijske krajine in v katerem je HSE vodilni partner.
Foto: HSE

Razpis je bil izveden v okviru javno-zasebnega partnerstva, ki podpira raziskave in razvoj vodikovih tehnologij v Evropi Clean Hydrogen Partnership. Na razpisu je bilo izbranih devet projektov, v skupni vrednosti 105,4 milijona evrov, so v sporočilu za javnost pojasnili v partnerstvu.

Projekt Severnojadranske vodikove doline je rezultat sodelovanja Slovenije, Hrvaške in italijanske dežele Furlanije-Julijske krajine. Med cilji je razogljičenje pomembnih industrijskih sektorjev, kot sta proizvodnja jekla in cementa.

rbi/jb
© STA, 2023