Pri analizi balona dojenčka Trumpa sodelovala slovenska raziskovalka Tjaša Rijavec

London, 27. januarja - V Londonskem muzeju so v sklopu konservatorskih del ponovno napihnili ogromen balon z obrazom nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Pri analizi balona je sodelovala tudi mlada raziskovalka Tjaša Rijavec s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani.

London.
V Londonskem muzeju so v sklopu konservatorskih del ponovno napihnili ogromen otroški balon z obrazom nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.
Foto: Twitter

Kot je zapisala za STA, so raziskovalci Univerze v Ljubljani sodelovali v interdisciplinarni raziskavi na področju dediščinske znanosti, ki je preučevala stabilnost in tveganje pri razstavljanju šest metrov visokega in tri metre širokega balona iz polivinilklorida.

Konserviranje, razstavljanje in shranjevanje dojenčka Trumpa po njenih besedah predstavlja zapletene tehnične in etične izzive.

V Londonskem muzeju so balon dojenčka Trumpa nedavno ponovno napihnili, ker testirajo njegovo tesnjenje za prihajajoče razstave in premik na novo lokacijo muzeja.

tv/jvo/jvo
© STA, 2023