Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 26. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

MELBOURNE - Kazahstanska teniška igralka Jelena Ribakina je prva finalistka odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. Za drugi finale v karieri je po uri in 41 minutah s 7:6 (4), 6:3 premagala Belorusinjo Viktorijo Azarenka. V drugem polfinalu se bosta pomerili Poljakinja Magda Linette in Belorusinja Arina Sabalenka. Ribakina se je drugič v karieri uvrstila v finale turnirjev za grand slam, lani je v Wimbledonu premagala Tunizijko Ons Jabeur za prvo lovoriko.

MILWAUKEE - Košarkarji Denver Nuggets so v severnoameriški ligi NBA izgubili proti Milwaukee Bucks z 99:107. Slovenski košarkar Vlatko Čančar je ob porazu svojega moštva dosegel devet točk. Kar 60 pa jih je ob zmagi Portland Trail Blazers proti Utah Jazz s 134:124 dosegel Damian Lillard. To mu je uspelo četrtič v karieri. Denver je dvoboj v Milwaukeeju odigral brez Nikole Jokića in Jamala Murrayja, Vlatko Čanar pa se je prvič v sezoni znašel v prvi peterki. Na 106 odigranih tekmah v NBA je Primorec četrtič začel dvoboj. Odigral je slabih 20 minut in se ustavil pri devetih točkah, štirih skokih in treh podajah. Izgubil je tri žoge in zadel tri od petih metov iz igre, od tega eno trojko. Pri Denverju se je s 26 točkami najbolj izkazal Aaron Gordon s 26 točkami in 14 skoki, pri domačih pa Giannis Antetokounmpo s 33 točkami in 14 skoki.

RIM - V elitni italijanski nogometni ligi bo po novem igral še en Slovenec. V serie A se namreč vrača reprezentančni vezist Domen Črnigoj. Tega bo do konca sezone Salernitani posodil drugoligaš Venezia, je poročala Gazetta dello Sport. Sedemindvajsetletnega nekdanjega igralca Kopra in Lugana, ki je z Venezio že igral med italijansko elito, lahko Salernitana naknadno odkupi za 1,5 milijona evrov, je še poročal omenjeni športni časnik.

MELBOURNE - Slovenski teniški igralec Matic Križnik se na odprtem prvenstvu Avstralije ob sploh prvem nastopu na mladinskih turnirjih za grand slam ni uvrstil v finale dvojic. Sedemnajstletna Križnik in Italijan Federico Bondioli sta namreč v polfinalu izgubila proti Američanoma Learnerju Tienu in Cooperju Williamsu. Vrstnika iz ZDA, ki sta med dvojicami sedma nosilca, sta slavila s 6:3, 6:3 po 62 minutah igre. Pred tem sta Križnik in Bondioli ponoči v četrtfinalu premagala ameriško-češko navezo Alexander Frusina/Jan Hrazdil s 7:6 (10), 5:7, 10:7.

STOCKHOLM - Reprezentance Španije in Danske, ta brani naslov, ter Francije in Švedske bodo na moškem rokometnem prvenstvu na Švedskem in Poljskem v petek igrale polfinalni tekmi. Pred tem pa so hud udarec prejeli Švedi, saj se je na tekmi z Egiptom resneje poškodoval Jim Gottfridsson, je sporočilo švedske zveze povzela nemška tiskovna agencija dpa. Gottfridsson, ki je bil najboljši igralec lanskega evropskega prvenstva, ko so se Švedi veselili naslova prvaka, si je ob sredini četrtfinalni zmagi nad Egiptom s 26:22 zlomil roko in ga čakata predvidoma dva meseca okrevanja.

LJUBLJANA - Mednarodni olimpijski komite Mok se je po posvetovanju z mednarodnimi in nacionalnimi zvezami ter s predstavniki športnikov odločil, da bo preiskal načine, kako bi ruske in beloruske športnike kljub vojni v Ukrajini vrnil na olimpijske igre v Parizu 2024, poroča nemška tiskovna agencija. Nobenemu športniku ne bi smeli preprečiti tekmovanja zgolj zaradi njegovega potnega lista, je Mok v sredo med razlogi za vrnitev zapisal v izjavi za javnost in dodal, da bi morali športnike vrniti na tekmovanja pod strogimi pogoji. Pogoji za udeležbo Rusov in Belorusov vključujejo spoštovanje olimpijske listine in sankcij, ki vključujejo prepoved prikazovanja zastave, predvajanja himne, barv ali katerih koli drugih ruskih in beloruskih simbolov na športnih prireditvah.

DALLAS - Hokejisti v severnoameriški ligi NHL so ponoči igrali pet tekem, od teh so se tri končale po podaljšku in vse s 3:2. Po dodatnem delu igre je zmagala tudi druga najboljša ekipa lige Carolina Hurricanes. V gosteh je ugnala vodilno ekipo zahodne konference Dallas Stars. Edmonton Oilers so tokrat z enakim izidom kot Dallas izgubili doma proti Columbus Blue Jackets, zadnjeuvrščeni ekipi vzhoda, ter prekinili niz šestih zmag. Toronto Maple Leafs pa so po podaljšku doma s 3:2 premagali New York Rangers ter se točkovno poravnali z drugo ekipo vzhoda Carolino. Na preostalih dveh tekmah večera pa so Ottawa Senators z 2:1 odpravili New York Islanders, Seattle Kraken pa s 6:1 Vancouver Canucks. Los Angeles Kings z Anžetom Kopitarjem bodo znova na delu v noči na soboto, ko bodo gostovali pri Florida Panthers.

lr/alz/lr
© STA, 2023