Levičar: Ob neprekinjenih postopkih bi lahko Jek 2 zagnali leta 2035

Ljubljana/Krško, 24. januarja - V primeru, da bodo vsi postopki za postavitev morebitnega drugega bloka krške nuklearke Jek 2 tekli neprekinjeno, bi lahko ta blok začel delovati leta 2035, je danes v Ljubljani dejal poslovni direktor družbe Gen energija Danijel Levičar.

Brežice.
Vizualizacija novega, drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško.
Foto: GEN energija

Ljubljana, prostor Edvard.
Srečanje novinarjev z novim poslovodstvom Skupine GEN, na katerem so spregovorili o načrtih za obvladovanje energetske krize ter izvajanju elektroenergetskega prehoda v podnebno nevtralnost.
Poslovni direktor Skupine GEN Danijel Levičar.
Foto: Katja Kodba/STA

V Genu menijo, da bi lahko z Jek 2 pomembno zmanjšali uvozno odvisnost pri elektriki, ki bo nastala po opustitvi rabe premoga leta 2033. Hkrati bi z več hidro in sončne energije razogljičili proizvodnjo elektrike.

Odločitve, ali se bo gradilo Jek 2, še ni, vlada napoveduje referendum o tem. Kljub temu v Genu vodijo postopke tako, da bi bili, ko bo odločitev znana, pripravljeni na izvedbo.

Trenutno dopolnjujejo pobudo za državni prostorski načrt. Konec leta 2027 bi podpisali pogodbo z izvajalcem, nato naj bi bili v treh letih izdelane velike komponente, gradnja sama pa naj bi trajala pet let.

jb/bdo
© STA, 2023