Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 30. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

DALLAS - Ekipa Dallas Mavericks je v severnoameriški košarkarski ligi NBA v domačem American Airlines Centru premagala Houston Rockets s 129:114 za peto zmago v nizu. Luka Dončić je za zmagovito zasedbo dosegel trojni dvojček s 35 točkami, 13 podajami in 12 skoki v 34 minutah ter bil najboljši igralec dvoboja. Trenutno najbolj vroči košarkar na svetu je na zadnjih dveh tekmah tako dosegel kar 95 točk, 34 skokov in 23 asistenc. Dallas je po zmagi v lokalnem obračunu napredoval na šesto mesto v zahodni konferenci, na 36 tekmah je dosegel 20 zmag in doživel 16 porazov. Na vrhu sta New Orleans in Denver, kjer igra slovenski reprezentant Vlatko Čančar, obe ekipi imata razmerje zmag in porazov 22-12.

DENVER - Ekipa Los Angeles Kings je v severnoameriški hokejski ligi NHL v gosteh po kazenskih strelih premagala Colorado Avalanche, branilce naslova prvaka, izid je bil 5:4. Kapetan zmagovitih kraljev Anže Kopitar je ostal brez točke v dobrih 23 minutah, ki jih je odigral na ledu. Kralji so še na sedmi tekmi v nizu dosegli najmanj točko. Alex Iafallo je za to prispeval po gol in podajo, vratar Pheonix Copley je zaustavil 23 strelov domačih, Viktor Arvidsson in Adrian Kempe pa sta bila uspešna v kazenskih strelih.

ZREČE - Slovenska moška rokometna reprezentanca je danes v Zrečah končala prvi del priprav za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo med 11. in 29. januarjem prihodnje leto na Švedskem in Poljskem. Selektor Uroš Zorman bo svoje varovance znova zbral 2. januarja v Ljutomeru, kjer bodo vadili vse do odhoda na veliko tekmovanje, kjer se bo v prvem delu v Katovicah pomerila s Francijo, Poljsko in Savdsko Arabijo. Slovenija bo med 2. in 10. januarjem igrala dve prijateljski tekmi z Madžarsko. Prva bo 5. januarja v Ljutomeru, druga pa dva dni kasneje v Veliki Kaniži na Madžarskem.

KRANJSKA GORA - Zlata lisica, tekma alpskih smučark za svetovni pokal, je dobila zeleno luč za izvedbo v Kranjski Gori, je po ogledu pogojev za nastop kontrolorja sporočila Mednarodna smučarska zveza (Fis). Tekmi v veleslalomu bosta 7. in 8. januarja 2023.

SAO PAULO - Odhajajoči brazilski predsednik Jair Bolsonaro je odredil tridnevno žalovanje v državi po smrti nogometne legende Peleja, ki je umrl v četrtek. Pogrebne slovesnosti se bodo začele v ponedeljek, 2. januarja ob 10. uri po lokalnem času na stadionu Santosa v Sao Paolu, kjer se je novembra 1956 začela kariera Peleja, poročajo brazilski mediji. Krsta Edsona Arantesa do Nascimenta Peleja bo stala sredi igrišča 36 ur pred pogrebom, kjer se bodo lahko Peleju še zadnjič poklonili. Sam pogreb bo 3. januarja.

MELBOURNE - Avstrijski teniški zvezdnik Dominic Thiem je od prirediteljev bližnjega odprtega prvenstva Avstralije prejel posebno povabilo za nastop v Melbournu, je zapisala avstrijska tiskovna agencija APA. Thiem je imel v zadnjih dveh sezonah hude zdravstvene težave. Pred tem je v letu 2020 osvojil odprto prvenstvo ZDA v New Yorku po zmagi nad Nemcem Alexandrom Zverevom. Tega leta se je prebil tudi v finale v Melbournu, kjer je po hudem boju in petih nizih klonil proti Srbu Novaku Đokoviću.

ad/jz/ad
© STA, 2022