Tedenski pregled - svet od 16. 12. do 22. 12.

Ljubljana, 23. decembra - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je bil v ZDA na prvem obisku v tujini od začetka vojne. EU je sprejela nove sankcije proti Rusiji ter dosegla dogovor o cenovni kapici za plin. V ZDA so objavili poročilo o napadu na kongres januarja lani. Dosežen je bil dogovor za zaščito biotske raznovrstnosti na svetu.

PETEK, 16. decembra
        KIJEV - Ruske sile so z raketami in droni znova napadle več ciljev po celotni Ukrajini, prekinjena je bila dobava elektrike in vode številnim prebivalcem.
        BRUSELJ - Članice EU so dokončno potrdile nov sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino, ki vključuje nove izvozne omejitve, tudi za drone, in dodatne sankcije proti ruskim bankam.
        NEW YORK - Twitter je 15. 12. zaprl račune več novinarjev, tudi ameriških časnikov Washington Post in New York Times ter televizije CNN, ki so nedavno poročali o lastniku tega družbenega omrežja Elonu Musku. Po ostrih kritikah je račune novinarjev spet vzpostavil.
        PODGORICA - Črnogorski predsednik Milo Đukanović je podpisal sporni zakon o predsedniku, ki zmanjšuje njegove pristojnosti. Priprava zakona je v zadnjih tednih vodila v več protestov v državi.
        ZAGREB - Hrvaška ne bo sodelovala v evropski misiji urjenja ukrajinskih vojakov (EUMAM), so odločili na izredni seji sabora. Hrvaška vlada je predlog zakona o sodelovanju poslala v sabor, potem ko hrvaški predsednik Zoran Milanović ni želel dati soglasja za sodelovanje.
        NEW YORK - Ameriška igralka Angelina Jolie je sporočila, da ne bo več sodelovala z Visokim komisariatom ZN za begunce (UNHCR), ki ga je kot posebna odposlanka zastopala po svetu od leta 2012, z njim pa je sodelovala že vse od leta 2001.
        BERLIN - Nemški preiskovalci so zasegli velik del dragocenega plena, ki je bil pred tremi leti ukraden iz zakladnice muzeja na dresdenskem gradu.

SOBOTA, 17. decembra
        DUBLIN - Na Irskem je v skladu s koalicijskim dogovorom odstopil premier Micheal Martin iz vrst stranke Fianna Fail. Premierski položaj je prevzel dosedanji podpredsednik irske vlade Leo Varadkar iz stranke Fine Gael.
        BERLIN - Nemčija je odprla prvega od načrtovanih petih plavajočih terminalov za utekočinjeni zemeljski plin, s katerimi naj bi olajšali energetsko krizo.
        BUKAREŠTA - Voditelji Romunije, Azerbajdžana, Gruzije in Madžarske so podpisali dogovor o izgradnji 1195-kilometrskega daljnovoda, ki bo pod Črnim morjem povezal Azerbajdžan in Gruzijo z EU. Povezava naj bi prispevala k diverzifikaciji dobave elektrike EU.
        TUNIS - V Tuniziji so potekale parlamentarne volitve, ki pa so jih bojkotirale skoraj vse politične stranke v državi, ker ocenjujejo, da gre za nadaljevanje državnega udara predsednika Kaisa Sajeda. Volilna udeležba je bila le 8,8-odstotna.

NEDELJA, 18. decembra
        MONTREAL - Predstavniki več kot 190 držav so na srečanju pogodbenic Konvencije o biološki raznovrstnosti (COP15) sprejeli dogovor za zaščito svetovnih vrst in ekosistemov. Države naj bi do leta 2030 zaščitile 30 odstotkov planeta in zagotovile 30 milijard dolarjev pomoči za ohranjanje narave v državah v razvoju.
        BRUSELJ - Evropski parlament in Svet EU sta dosegla začasni dogovor o dveh zakonodajnih predlogih iz svežnja Pripravljeni na 55, in sicer glede evropskega sistema trgovanja z emisijami za energetsko intenzivne industrijske panoge in proizvodnjo energije.
        PORT-AU-PRINCE - Na Haitiju so začeli cepljenje več kot deset odstotkov prebivalstva proti koleri. Pripravljenih imajo 1,17 milijona odmerkov cepiva. Prednostno cepijo otroke.

PONEDELJEK, 19. decembra
        BRUSELJ - Ministri za energetiko članic EU so po večmesečnih pogajanjih dosegli dogovor o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina pri 180 evrih na megavatno uro.
        HAAG - Nizozemski premier Mark Rutte se je uradno opravičil za 250-letno vpletenost Nizozemske v trgovanje s sužnji, kar je označil za zločin proti človečnosti.
        WASHINGTON - Odbor za preiskavo napada privržencev Donalda Trumpa na ameriški kongres je potrdil priporočila za kazenski pregon bivšega predsednika ZDA, med drugim zaradi spodbujanja upora proti državi.
        MINSK - Ruski predsednik Vladimir Putin se je srečal z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom. V Moskvi so ob tem zanikali, da naj bi Putin skušal prepričati Lukašenka, da se vključi v vojno v Ukrajini.
        STOCKHOLM - Švedsko vrhovno sodišče je preprečilo izročitev turškega novinarja Ankari, kar Turčija pričakuje v zameno za odobritev članstva Švedske v Natu. Turčija novinarja obtožuje vpletenosti v poskus državnega udara leta 2016.
        JOHANNESBURG - Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je bil ponovno izvoljen na čelo Afriškega narodnega kongresa (ANC), vladajoče stranke v Južni Afriki, čeprav se že dlje časa sooča z obtožbami o korupciji.
        LONDON - Sodišče v Londonu je odločilo, da je kontroverzni načrt britanske vlade o pošiljanju prosilcev za azil v Ruando zakonit.
        MADRID - Špansko ustavno sodišče je ugodilo zahtevi desne opozicije in začasno zadržalo pravosodno reformo vlade Pedra Sancheza, ki so jo poslanci v spodnjem domu parlamenta že podprli.
        SAN FRANCISCO - Uporabniki Twitterja so v anketi, v kateri je lastnik podjetja Elon Musk vprašal, ali naj ostane izvršni direktor Twitterja, izglasovali njegov odhod s položaja. Musk je 20. 12. sporočil, da bo odstopil, a šele, ko bo našel koga dovolj nespametnega, da ga nasledi.
        LOS ANGELES - Porota je bivšega filmskega producenta Harveyja Weinsteina spoznala za krivega posilstva in še dveh obtožb spolnega napada. Weinsteinu, ki je bil že leta 2020 obsojen na 23 let zaporne kazni, grozi dodatnih 24 let zapora.

TOREK, 20. decembra
        KABUL - Talibanske oblasti v Afganistanu so po vsej državi prepovedale univerzitetno izobraževanje za ženske. Prepoved velja za vse zasebne in javne univerze.
        WASHINGTON - Odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je glasoval za objavo davčnih napovedi bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Ta je prepričan, da je objava nezakonita.
        HAMBURG - Nekdanjo tajnico nacističnega koncentracijskega taborišča, 97-letno Irmgard Furchner je sodišče obsodilo na dvoletno pogojno zaporno kazen. Spoznalo jo je za krivo, da je odgovornim v koncentracijskem taborišču Sztutowo pomagala pri sistematičnem pobijanju zapornikov.
        DONECK - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je bil na nenapovedanem obisku v mestu Bahmut v regiji Doneck na vzhodu države, kjer že več mesecev potekajo hudi spopadi med ruskimi in ukrajinskimi silami.
        VARŠAVA - Nizozemski general Hans Leijtens je bil imenovan za izvršnega direktorja Evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex.
        MOSKVA - Rusko pravosodno ministrstvo je zahtevalo zaprtje moskovske Helsinške skupine, ki je najstarejša organizacija za zaščito človekovih pravic v Rusiji. Obtožili so jo, da je kršila svoj pravni status z izvajanjem dejavnosti zunaj moskovske regije.
        ABUJA - Nemčija je Nigeriji uradno vrnila prvih 20 bronastih umetnin. Vrnjeni predmeti, ukradeni v kolonialnih časih, so bili dolgo časa del zbirk petih nemških muzejev.
        LONDON - Britanska centralna banka je predstavila bankovce s podobo novega kralja Karla III., ki jih bodo v obtok poslali v prvi polovici leta 2023. Še naprej bodo veljavni tudi bankovci s podobo kraljice Elizabete II.
        ZAGREB - Hrvaški kreditojemalci v švicarskih frankih, ki so svoja posojila pretvorili v evre, so upravičeni do izplačila zamudnih obresti na preplačane zneske, je odločilo vrhovno sodišče.

SREDA, 21. decembra
        WASHINGTON - Na obisku v ZDA - svojem prvem v tujini od začetka vojne - je bil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Srečal se je z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, ki je ob tem naznanil nov paket vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 1,85 milijarde dolarjev, vključno s sistemi zračne obrambe Patriot, ter nagovoril kongres.
        MOSKVA - Rusija bo korak za korakom dosegla vse svoje vojne cilje v Ukrajini, je na srečanju z najvišjimi vojaškimi uradniki sporočil ruski predsednik Vladimir Putin in napovedal, da bo ruska mornarica januarja opremljena z novim tipom hipersoničnih raket.
        PEKING - Kitajska in Rusija sta začeli skupne vojaške vaje v Vzhodnokitajskem morju. Na vajah naj bi sodelovalo pet ladij kitajske mornarice, več podmornic, letal in helikopterjev. Na ruski strani sodeluje pet vojaških ladij.
        LONDON - Po stavki medicinskih sester so v Veliki Britaniji stavkali reševalci, ki od vlade prav tako terjajo zvišanje plač ter izboljšanje pogojev. Vlada vztraja, da si država v recesiji ne more privoščiti več kot približno petodstotnega povišanja plač.
        JERUZALEM - Izraelski politični veteran Benjamin Netanjahu je uspešno zaključil pogajanja o oblikovanju nove vlade. Njegova desna stranka Likud bo vladala z glavnimi judovskimi ultraortodoksnimi strankami in skrajno desnim blokom ter bo najbolj desna doslej.
        NIKOZIJA - Konzorcij energetskih velikanov, ki ga sestavljata francoski TotalEnergies in italijanski Eni, je med vrtanjem morskega dna južno od Cipra naletel na novo veliko nahajališče zemeljskega plina na že odkritem naftnem polju, ki naj bi vsebovalo 85 milijard kubičnih metrov plina.

ČETRTEK, 22. decembra
        BRUSELJ - Sodišče je odločilo, da mora grška evropska poslanka in nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili v priporu v Belgiji ostati še mesec dni. Kailijeva, ki je v priporu zaradi suma korupcije, je na zaslišanju sicer zatrdila, da je nedolžna.
        WASHINGTON - Odbor za preiskavo napada privržencev nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa na kongres januarja lani je predstavil končno poročilo, iz katerega izhaja, da je Trump namerno širil neresnice o ukradenih predsedniških volitvah in s tem sprožil vstajo svojih podpornikov.
        MADRID - Španski parlament je potrdil predlog zakona o pravicah transspolnih oseb, ki je povzročil razkol znotraj levo usmerjene koalicije. Španija bo postala ena redkih držav, kjer je za spremembo spola na osebni izkaznici dovolj že preprosta izjava brez dodatnih zdravniških potrdil.
        MOSKVA - Načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov je sporočil, da so prizadevanja ruske vojske trenutno osredotočena na zavzetje celotne regije Doneck.
        BERLIN - Državni prevzem nemškega plinskega velikana Uniper, ki ga v zadnjih mesecih pestijo hude likvidnostne težave, je uradno zaključen. Podjetje naj bi do konca leta 2024 dobilo za 30 milijard evrov pomoči.
        WASHINGTON - Po več kot štirih letih se je zaključila misija InSight, v sklopu katere je ameriška vesoljska agencija Nasa na površje Marsa poslala vesoljsko plovilo, da bi preučevali seizmično valovanje. Plovilo je prenehalo delovati, potem ko so odpovedale baterije na sončno energijo.

snk/lkr/spo/rp/rpe/akt/blm/tib/msc/jav/vr/mc/jb/mlu/np/sg/rbi/jes/jav
© STA, 2022