Eden od napadalcev na Baliju leta 2002 po desetletju predčasno iz zapora

Canberra/Džakarta, 8. decembra - V Indoneziji so včeraj predčasno, po dobri polovici izrečene kazni, iz zapora izpustili enega glavnih obsojencev za bombna napada na Baliju leta 2002, v katerih je bilo ubitih več kot 200 ljudi, med njimi številni tuji turisti.

Avstralija, Sydney.
Spomenik postavljen žrtvam ubitim v bombnem napadu na Baliju leta 2002, v katerem je bilo v dveh eksplozijah ubitih več kot 200 ljudi, med njimi tudi 88 Avstralcev.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Napada so izvedli pripadniki skrajne islamistične teroristične skupine Džamaja Islamija, povezane z Al Kaido. Enega od avtomobilov bomb, ki sta takrat odjeknila pred nočnima kluboma v mestu Kuta, je izdelal Umar Patek, sicer eden vodilnih pripadnikov Džamaje Islamije.

Po zaslugi zglednega vedenja in sodelovanja v programih deradikalizacije je Patek, ki je bil leta 2012 obsojen na 20 let zapora, od včeraj na pogojnem izpustu. To je sprožilo val ogorčenja v Avstraliji, od koder je bilo kar 88 smrtnih žrtev napadov leta 2002. Canberra poziva k ohranitvi stalnega nadzora nad Patekom tudi v prihodnje.

jav/vb/jav
© STA, 2022