Na seji komisije DZ pozivi k spodbujanju vračanja Slovencev v domovino

Ljubljana, 8. decembra - Komisija DZ za Slovence v zamejstvu in po svetu se je danes seznanila s položajem in delovanjem Slovencev po svetu. Več poslancev in predstavnikov Slovencev po svetu je ob tem opozorilo na novodobne, pogosto visoko izobražene izseljence in pozvalo k spodbujanju njihovega vračanja v domovino. Izpostavili so tudi pomen učenja slovenščine.

Boris Pleskovič iz Svetovnega slovenskega kongresa je opozoril, da najsposobnejši mladi Slovenci odhajajo v tujino, kjer jim ponujajo boljše možnosti kot v domovini.

Iz Slovenije se letno izseli med 6000 in 10.000 ljudi, med njimi številni izobraženi, je opozoril predstavnik Severne Amerike v svetu vlade za Slovence po svetu Jure Leskovec. Zdi se mu pomembno, da nadgradimo svoje dojemanje Slovencev po svetu in naredimo konkretne korake za spodbujanje povezovanja in vračanja Slovencev v domovino. Opozoril je, da v Sloveniji trenutno nimamo programov, centrov in spodbud, ki bi se ukvarjali z vračanjem mladih v Slovenijo, zato je predlagal vzpostavitev centrov v ta namen.

"Mi izgubljamo generacije. Prav je, da gredo v tujino, da si tam naberejo izkušnje, ampak potem moramo najti način, da jih pritegnemo nazaj," se je strinjala predsednica komisije Suzana Lep Šimenko (SDS). Kot možno rešitev je omenila okrepljeno gospodarsko sodelovanje.

"Kot družba smo končno prišli do tega, da izseljenstvo razumemo na drugačen način in ne le kot močno pretrganje vezi z domovino, ampak da spodbujamo vračanje mladih," je dejala državna sekretarka na vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

Predlagala je medresorsko ureditev tega vprašanja, ki je heterogeno in obsega tudi pridobivanje talentov ter vračanje ljudi v Slovenijo, pri čemer se ne bi smeli omejiti le na izobražene. Moramo priti do akcijskega načrta države v zvezi z vračanjem, je menila.

Predstavnik Slovencev v Belgiji in Luksemburgu Emil Kos je bil kritičen, da Slovenija ne zna poskrbeti za kadre, ki prihajajo nazaj v Slovenijo. "Ti kadri ne dobijo priložnosti, da bi pokazali svoje znanje in sposobnosti," je opozoril.

Poslanec Janez Žakelj (NSi) se je strinjal, da bi bilo treba storiti več na področju vračanja izseljencev - tako novodobnih kot tistih, ki so šli v tujino pred časom, ali njihovih potomcev, tudi v luči tega, da v Sloveniji potrebujemo delovno silo.

Več poslancev in predstavnikov Slovencev po svetu, med njimi predstavnica Slovencev v Argentini Mariana Poznič, je izpostavilo tudi pomen učenja slovenskega jezika med Slovenci po svetu.

Poslanka Vera Granfol (Svoboda) je dejala, da je treba biti pozoren na ureditev pogodb za učitelje slovenščine. Poslanca SDS Jože Tanko in Franci Kepa pa sta opozorila, da v tujini primanjkuje slovenskih duhovnikov, ki tudi prispevajo k ohranjanju jezika.

Državna sekretarka Humar je poudarila, da je učenje slovenščine za urad prioriteta in da se trudijo, da bi se razmere izboljšale.

mc/jav
© STA, 2022