Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 30. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Uporabljati se je začela uredba o določitvi mehanizma oblikovanja cene elektrike za velike poslovne odjemalce, ki določa mehanizem oblikovanja cene za sklepanje pogodb do konca tega leta za potrebe dobave za leto 2023. V četrtek bo vlada v DZ poslala tudi dva zakona, ki med drugim omogočata subvencioniranje stroškov za elektriko. Z vsemi temi ukrepi bo vlada podjetjem zagotovila cene, ki bodo konkurenčne cenam v celinskem delu Evrope, je povedal infrastrukturni minister Bojan Kumer.

LJUBLJANA - Upokojenci in prejemniki invalidskih nadomestil so na svoje račune prejeli za 4,5 odstotka višje pokojnine oz. nadomestila. Vlada se je za ta ukrep odločila z namenom, da jim pomaga v času draginje. Finančne posledice ukrepa za višje pokojnine v novembru in decembru so ocenjene na približno 22 milijonov evrov mesečno. Sredstva za izplačilo bo zagotovil državni proračun in torej ne gredo iz pokojninske blagajne.

LJUBLJANA - Letna inflacija je bila novembra pri 10 odstotkih, potem ko se je oktobra prvič po nekaj mesecih spustila pod to mejo. Tokrat so k povprečni rasti cen največ prispevale cene prehranskih izdelkov, ki so se v letu dni zvišale za 19 odstotkov, sledile so cene goriv in energije z 19,1-odstotno rastjo. Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,9 odstotka, je objavil statistični urad.

BUKAREŠTA - Zunanji ministri Nata so na zasedanju v Bukarešti potrdili podporo Ukrajini pri soočanju z rusko agresijo ter obsodili napade na kritično infrastrukturo in poboje civilistov. Slovenija bo Ukrajini še naprej pomagala s humanitarno pomočjo in pri obnovi infrastrukture kot tudi pri sprejemu beguncev, je dejala zunanja ministrica Tanja Fajon.

LJUBLJANA - Notranja ministrica Tatjana Bobnar se je s srbskim kolegom Bratislavom Gašićem pogovarjala predvsem o obvladovanje migracij. Osredotočila sta se na vizumske režime v Srbiji in drugih državah Zahodnega Balkana, saj v Slovenijo in druge članice Evropske unije prihajajo migranti, ki doslej niso bili del migracijskih tokov.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je sprejel predstavnike Zveze policijskih veteranskih društev Sever, ki so se mu zahvalili za dobro sodelovanje in podporo. Pahor je ob 33. obletnici odločne akcije leta 1989, ko so takratni organi za notranje zadeve zaščitili demokratične procese v Sloveniji, izpostavil vlogo veteranskih združenj. Pogovora so se udeležili predsednik združenja Sever Tomaž Čas, njegov podpredsednik Alojzij Klančišar in predsednik Policijskega veteranskega društva Ljubljana Emerik Peterka.

BLED - S simbolično zasaditvijo prve lopate je na Betinovem klancu na Bledu stekla gradnja prve faze blejske južne obvoznice. Gre za zgodovinski dogodek, na katerega so zlasti Blejci čakali več kot 50 let, kolikor časa že tečejo pogovori o nujnosti izgradnje ceste, ki bo območje Blejskega jezera razbremenila motornega prometa. Če bodo vremenske razmere dopuščale, bo gradnja morda končana že do konca leta 2023.

LJUBLJANA - Ljubljanska borza je tradicionalno podelila letne nagrade borze. Delnica leta 2022 v prvi kotaciji je postala Petrolova, v standardni kotaciji pa se je po različnih kriterijih najbolje odrezala delnica nepremičninske družbe Equinox. Ob podelitvi nagrad je bilo slišati tudi več optimizma glede razvoja slovenskega kapitalskega trga, o katerem smo v zadnjih letih večinoma poslušali ugotovitve o podrazvitosti.

LJUBLJANA - Letošnja nacionalna konferenca nevladnih organizacij v organizaciji Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) naslavlja spletne, medijske in fizične napade na nevladne organizacije doma in v tujini. Zbrane je uvodoma nagovorila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, so sporočili z ministrstva.

SLOVENJ GRADEC - Že tretjo sejo zapored je v torek del članov sveta Splošne bolnišnice Slovenj Gradec iz vrst predstavnikov ustanovitelja izražal nezadovoljstvo s poslovanjem bolnišnice, ki je še naprej v rdečih številkah. Po zdajšnjih ocenah vodstva bolnišnice bi ta uravnoteženo poslovanje dosegla maja prihodnje leto, a del sveta zavoda v to dvomi.

LJUBLJANA - Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je objavil razpis za nagrado, ki jo podeljujejo za najboljšo knjigo umetnika. Pri izboru bodo upoštevali knjige umetnika, ki so bile izdane v Sloveniji med letoma 2019 in 2022. Upoštevani bodo vsi žanri in formati knjige umetnika. Razpis je odprt do 15. decembra.

LJUBLJANA - Mednarodna selektorska ekipa je izbrala predstave, ki se bodo prihodnje leto predstavile na 11. bienalu sodobne slovenske plesne umetnosti Gibanica. Izbirala je izmed 49 zelo raznolikimi predstavami, finale pa predstavlja nekakšen izbor slovenske produkcije v zadnjih dveh letih. Festival bo potekal med 22. in 25. februarjem 2023.

tz/tz
© STA, 2022