Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 28. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - DZ je z glasovi poslancev Svobode, SD in Levice potrdil novelo zakona o dohodnini, ki bo ustavila postopno zviševanje splošne olajšave do leta 2025 ter odpravila nekatere razbremenitve, potrjene spomladi v času prejšnjega sklica parlamenta. Splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci za dohodnino, se s 1. januarjem 2023 tako ne bo zvišala na 5500 evrov, kot je določeno zdaj, pač pa le na 5000 evrov. Nadaljnja postopna zvišanja na 7500 evrov do leta 2025 se ob tem odpravljajo. Poslanci SDS so danes glasovali proti, v NSi so se vzdržali.

LJUBLJANA - Okrajne volilne komisije danes ugotavljajo izide glasovanja na referendumih o spremembah zakonov o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) po pošti iz Slovenije, ki jih bodo prištele k nedeljskim rezultatom. Glede na razliko med za in proti ni pričakovati, da bi lahko to spremenilo rezultat. Po delnih neuradnih rezultatih je na nedeljskem glasovanju spremembe zakona o vladi podprlo 56,65 odstotka volivcev, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi 62,23 odstotka, novelo zakona o RTVS pa 62,8 odstotka volivcev.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) bo v četrtek med drugim odločala o skrajšanju roka za sprejetje poročila o izidu referendumskega glasovanja. Volivci so namreč na nedeljskem referendumskem glasovanju večinsko podprli zakone o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi, zato izračun zavrnitvenega kvoruma ni več relevanten za izid glasovanja.

LJUBLJANA - Poslanec NSi Jernej Vrtovec meni, da je po nedeljskem že tretjem zaporednem porazu desnice na referendumih potrebna vsebinska, vrednostna in kadrovska katarza. Potreben je temeljit pogovor, kakšna bi lahko bila nova paradigma med desno sredino in narodom, meni. Ugotavlja, da desna sredina nagovarja zgolj podeželje, v mestih pa izgublja podporo.

LJUBLJANA - Na nemškem veleposlaništvu v Ljubljani so se z začudenjem odzvali na izjavo poslanca SDS Branka Grimsa, ki je v oceni nedeljskih referendumov razmere v Sloveniji primerjal s tistimi v Nemčiji leta 1933. Na nemškem veleposlaništvu so v sporočilu za medije navedli nekaj dejstev iz nemške zgodovine, ob tem pa poudarili, da Slovenija kot del EU, kjer lahko vsakdo glasuje brez pritiska in strahu, nima nič skupnega z Nemčijo leta 1933.

ZAGREB - Prepričan sem, da bodo določila arbitražnega sporazuma prej ali slej veljala, ker ni nobene dobre ali boljše alternative, je v Zagrebu sporočil predsednik republike Borut Pahor po srečanju s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem. Odnose med državama sta predsednika ocenila kot odlične in se strinjala, da sta k temu prispevala tudi sama. Milanović je dodal, da ima tako kot Pahor tudi on misijo braniti interese svoje države in naroda v mednarodnih okvirih. Pahor se bo v Zagrebu srečal še s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem.

KIJEV - Obrambni minister Marjan Šarec je na obisku v Kijevu, so za STA potrdili na obrambnem ministrstvu. V ukrajinski prestolnici ga je sprejel namestnik ukrajinskega obrambnega ministra Oleksandr Poliščuk, ki mu je na Mihaelovem trgu v središču mesta pokazal uničene ruske tanke, nato pa sta položila cvetje ob bližnjem Zidu spomina. Popoldne se bo Šarec sestal še z obrambnim ministrom Oleksijem Reznikovom.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) bo na prošnjo ukrajinske strani Ukrajini namenilo 370.000 evrov humanitarne pomoči za nakup reševalnega vozila za prevoz prezgodaj rojenih otrok in njihovih mater, so sporočili z ministrstva. Dodali so, da bo vozilo v celoti opremljeno v skladu z mednarodnimi standardi.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je zavrglo zahtevi sindikatov policistov za presojo ustavnosti določb novele zakona o organiziranosti in delu v policiji, po katerih je policistom na vodilnih položajih z uveljavitvijo zakona prenehal položaj. Kot ugotavlja ustavno sodišče, so določbe v vmesnem času prenehale veljati. O zadevi tako sodišče vsebinsko ni presojalo.

LJUBLJANA - Izbrisani termini zdravstvenih storitev niso bili izbrisani zaradi napake v centralnem sistemu eNaročanja, pač pa zaradi napak pri izvajalcih, poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot so pojasnili za STA, se odpoved neizkoriščenih terminov izvaja še naprej, in sicer v skladu z zakonodajo in na zahtevo ministrstva za zdravje.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev trgovine Slovenije je s predstavniki trgovskih družb po več mesecih pogajanj uspel doseči dogovor glede postavljenih zahtev po višjih plačah. To pomeni, da stavke, ki je konec minulega tedna visela v zraku, ne bo, je potrdil generalni sekretar sindikata Ladi Rožič. Podrobnosti o izkupičku pogajanj bodo znane v torek.

ŠOŠTANJ - Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bodo ponovno zagnali v začetku decembra, so povedali v Tešu. Teš 6 so s ciljem privarčevati premog za zimske mesece, ko bodo potrebe po energiji večje in bo uvoz elektrike predvidoma dražji kot zdaj, iz omrežja začasno izklopili 14. oktobra. S premogom je treba varčevati zaradi ponavljajočih se geomehanskih težav Premogovnika Velenje in posledic prvih ukrepov za opuščanje rabe premoga.

LJUBLJANA - Medijska družba United Media je 71-odstotna lastnica medijske družbe Adria Media Ljubljana. Družbi sta sporazum o sodelovanju podpisali leta 2020, po pridobitvi soglasja regulatornih organov pa se je odvil prevzem.

LJUBLJANA - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je za naložbe v namakalne sisteme, ki so namenjeni več uporabnikom, razpisalo dva milijona evrov nepovratnih sredstev. "S tem krepimo aktivnosti na področju zagotavljanja stabilnosti in kakovosti v kmetijski proizvodnji ter večji konkurenčnosti sektorja," so zapisali.

LJUBLJANA - Svet Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) je te dni v uradnem listu objavil javni natečaj za direktorja agencije. Kandidati morajo prijave oddati do 16. decembra. Aktualni direktor Franci Demšar je za STA napovedal, da se bo za položaj znova prijavil.

LJUBLJANA - S posebno projekcijo v Kinodvoru, ki bo predstavila filmski program po izboru letošnje festivalske žirije, se začenja 19. mednarodni festival animiranega filma Animateka. Letošnja rdeča nit je francoski animirani film, letošnja novost pa program Slonove TV specialke, ki predstavlja animirane filme, narejene za televizijo. Osrednji program festivala predstavljajo trije tekmovalni programi: glavni tekmovalni program, program Mladi talenti Evrope in Slonov tekmovalni program. V vseh treh programih so zastopani tudi slovenski avtorji.

spc/spc
© STA, 2022