Ukrajina pričela izvajati program pomoči najrevnejšim državam

Kijev, 26. novembra - Ukrajina je danes začela izvajati program mednarodne pomoči z imenom Žito iz Ukrajine, s katerim namerava dobavljati hrano najrevnejšim državam sveta. Na konferenci ob inavguraciji programa je prek video povezave sodeloval tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je poudaril, da žito ne bi smelo biti uporabljeno kot orožje vojne.

Ukrajina, Kijev.
Ukrajina je začela izvajati program mednarodne pomoči z imenom Žito iz Ukrajine, s katerim namerava dobavljati hrano najrevnejšim državam sveta.
Litovska premierka Ingrida Šimonyte (druga z leve), belgijski premier Alexander De Croo, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, madžarska predsednica Katalin Novak, poljski premier Mateusz Morawiecki in ukrajinski premier Denis Šmihal.
Foto: dpa/STA

Cilj pobude je zoperstaviti se ruskim obtožbam, da so bogate zahodne države s sankcijami proti Moskvi sprožile svetovno prehransko krizo.

Prispevek v višini milijon evrov bo preko Svetovnega programa za hrano nakazala tudi Slovenija.

Pahor je v svojem govoru ponovno izpostavil pogum Ukrajincev, ki tudi v času vojne kažejo solidarnost s tistimi, ki se spopadajo z lakoto. Ob tem je poudaril, da bo Slovenija nadaljevala s podporo državam, ki se soočajo s pomanjkanjem hrane.

akt/rpe/akt
© STA, 2022