Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 26. novembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Več kot šest milijonov ukrajinskih gospodinjstev se dva dni po novem nizu ruskih napadov na energetsko infrastrukturo sooča z izpadi elektrike, je v petkovem večernem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je izrekel kritiko na račun župana Kijeva Vitalija Klička, ki da se ne odziva dovolj hitro. Po sredinem ruskem raketiranju je po Kličkovih besedah brez elektrike ostalo 70 odstotkov Kijevčanov.

KIJEV - Dobra dva tedna po umiku ruskih sil iz južnega mesta Herson je Ukrajina začela z evakuacijo tamkajšnjih civilistov, so v petek sporočile ukrajinske oblasti. Število žrtev četrtkovega ruskega obstreljevanja te regionalne prestolnice je medtem naraslo na 15. Ob umiku ruskih sil je mesto z njimi že zapustilo več tisoč civilistov.

WASHINGTON - Deset dni po izstrelitvi rakete v okviru novega Nasinega lunarnega programa Artemis je vesoljska kapsula Orion vstopila v Lunino orbito, je v petek sporočila ameriška vesoljska agencija. Orion naj bi danes podrl Nasin rekord v oddaljenosti astronavtom namenjenega vesoljskega plovila od Zemlje. Nasa želi v naslednjih dveh desetletjih vzpostaviti stalno prisotnost na Luni, poleg tega naj bi jim program dolgoročno utrl tudi pot za pošiljanje misij s človeško posadko na Mars.

BRASILIA - V streljanju na dveh šolah v zvezni državi Espirito Santo so bile v petek ubite najmanj tri osebe, vključno z mladoletnim dekletom, še enajst pa je bilo ranjenih, so sporočile brazilske oblasti. Storilca, ki je na obeh šolah izvedel napad, je policija že aretirala. Streljanja na šolah so v Braziliji razmeroma redka, vendar se v zadnjih letih njihovo število povečuje.

NEW YORK - Ameriški predsednik Joe Biden in kongresni demokrati po zadnjem nizu smrtonosnih strelskih pohodov v ZDA ponovno napovedujejo prizadevanja za prepoved polavtomatskih pušk oz. jurišnega orožja. "To, da še vedno dovolimo prodajo polavtomatskih pušk, je bolno. Skušal se bom znebiti jurišnega orožja," je v četrtek še enkrat več dejal Biden. Demokrati prepovedi bržkone ne bodo spravili skozi kongres, saj bodo imeli prihodnje leto v predstavniškem domu manjšino sedežev.

KIJEV/LJUBLJANA - V Ukrajini je dan spomina na žrtve velike lakote, znane tudi kot holodomor ali gladomor, ki je v letih 1932 in 1933 v tedanji sovjetski socialistični republiki zahtevala življenja od sedem do deset milijonov ljudi. Evropski parlament je holodomor z resolucijo leta 2008 priznal kot zločin zoper človečnost.

LONDON - Velika Britanija se je zaradi višjih stroškov energije in naraščajoče inflacije začela izdatneje zadolževati. Oktobra se je država neto zadolžila za 13,5 milijarde funtov, v enakem mesecu lani za 9,2 milijarde funtov. Javni dolg države je tako minuli mesec narasel na skoraj 2460 milijard evrov oz. na 97,5 odstotka bruto domačega proizvoda. Analitiki ocenjujejo, da je visoka zadolžitev v oktobru posledica vladnega ukrepa za zaščito gospodinjstev pred energetsko draginjo.

PEKING - Kitajsko sodišče je nekdanjega kitajsko-kanadskega pop zvezdnika Krisa Wuja spoznalo krivega posilstva in obsodilo na 13 let zapora. Po prestani zaporni kazni naj bi ga izgnali iz države. Zaradi utaje davkov so Wuju naložili tudi plačilo denarne kazni v višini 600 milijonov juanov (80,6 milijona evrov). Wu je najprej zaslovel kot član deške k-pop skupine EXO. Leta 2014 je skupino zapustil in začel uspešno samostojno kariero kot pevec, igralec, model in sodnik resničnostnih šovov. Devetnajstletna študentka Du Meizhu je Wuja lani obtožila, da jo je posilil, ko je bila stara 17 let.

ZAGREB - Hrvaška pošta ni odobrila prošnje za izdelavo priložnostnega poštnega žiga s podobo nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita. Prošnjo sta vložili zvezi antifašističnih borcev in antifašistov ter društev Josip Broz Tito Hrvaške ob 130. obletnici njegovega rojstva. Zveza antifašističnih borcev in antifašistov bo v okviru obletnice Titovega rojstva 1. decembra odprla filatelistično razstavo v Zagrebu. Razstavo so želeli dopolniti tako, da bi hrvaška pošta en dan v eni od zagrebških poslovalnic uporabljala poštni žig s Titovo podobo.

akt/akt
© STA, 2022