Tri leta od začetka epidemije covida-19 bolnikom na voljo številna zdravila

Ljubljana, 22. novembra - Tri leta od začetka epidemije covida-19 so bolnikom na voljo številna zdravila, ob dostopnem in še vedno smiselnem cepljenju proti covidu-19 pa so razmere v bolnišnicah stabilne, so strokovnjaki poudarili na okrogli mizi STAznanost.

Ljubljana.
Spletni pogovor STA z naslovom Zdravila in covid-19, na katerem so sodelovali predstojnik katedre za farmacevtsko biologijo na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani Tomaž Bratkovič, raziskovalka na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru Anja Kolarič in Kristina Nadrah s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.
Foto: STA

Infektologinja Kristina Nadrah je pojasnila, da je v zadnjem času bolnikom na voljo tudi zdravilo paxlovid, ki pa ga ni mogoče jemati sočasno z nekaterimi drugimi zdravili. V drugi fazi covida-19, ko gre za odziv telesa na okužbo in pride do prekomerne aktivnosti imunskega sistema, pa so na voljo protivnetna zdravila, uporabljajo tudi kortikosteroide in biološka zdravila.

Bolnikom z oslabelim imunskim sistemom so na voljo monoklonska protitelesa, ki pa bi lahko ob naraščanju deleža okužb s koronavirusnima različicama BQ postala neučinkovita, kar se je v preteklosti ob mutacijah koronavirusa že zgodilo.

da/apo
© STA, 2022