Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 21. novembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

DŽAKARTA - Indonezijski otok Java je stresel močan potres z magnitudo 5,6. Po dosedanjih podatkih lokalnih oblasti je umrlo najmanj 46 ljudi, kakih 700 jih je poškodovanih. Žarišče potresa je bilo po podatkih ameriškega inštituta za geologijo USGS nekaj kilometrov jugozahodno od mesta Ciandžur nedaleč od prestolnice Džakarta na globini deset kilometrov pod zemljo.

BRUSELJ - Na nujnih pogovorih, ki jih je v okviru dialoga med Beogradom in Prištino sklical visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, sta se sestala srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti. Namen je rešitev krize, ki se na severu Kosova zaostruje zaradi zamenjave srbskih registrskih tablic s kosovskimi.

KIJEV - Ruske sile so v nedeljo na vzhodu Ukrajine izstrelile skoraj 400 artilerijskih izstrelkov, je v svojem nagovoru v nedeljo dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Pri tem je izpostavil, da intenzivni spopadi trenutno potekajo na vzhodu regije Doneck, medtem ko ukrajinske sile postopoma napredujejo v regiji Lugansk.

ASTANA - Na nedeljskih predčasnih predsedniških volitvah v Kazahstanu je pričakovano zmagal sedanji predsednik Kasim-Žomart Tokajev, ki je glede na začasne izide prejel 81,3 odstotka glasov. Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi so kot glavno pomanjkljivost izpostavili pomanjkanje kandidatov, ki bi bili lahko konkurenca predsedniku.

MANILA - ZDA so neomajno zavezane Filipinom, zlasti pri obrambi mednarodnih pravil in norm, je v Manili izjavila ameriška podpredsednica Kamala Harris. Cilj njenega obiska pri filipinskem predsedniku Ferdinandu Marcosu je obnovitev odnosov med dolgoletnima zaveznicama, ki so jih pretrgale kršitve človekovih pravic v tej azijski državi.

ERBILA - Iran je v nedeljo zvečer izvedel nove raketne in brezpilotne napade na kurdske skupine na območju iraškega Kurdistana. Te poročajo, da so napadi na njihove objekte terjali najmanj eno smrtno žrtev. Teheran sicer napadene skupine krivi, da podpihujejo val protestov, ki so Iran zajeli po smrti 22-letne iranske Kurdinje Mahse Amini.

BERLIN - Nemška vlada je ponudila Poljski protiraketni obrambni sistem patriot, da bi ji pomagala zavarovati njen zračni prostor, potem ko je prejšnji teden raketa sredi ruskega obstreljevanja Ukrajine padla na poljsko vas blizu ukrajinske meje in pri tem ubila dva človeka. Po besedah obrambne ministrice Christine Lambrecht so Poljski ponudili tudi pomoč eurofighterjev.

NOVI PAZAR/SKADER - Dele Srbije, Albanije in Kosova so v nedeljo prizadele poplave. Najhuje je bilo na območju Novega Pazarja in Tutina na jugozahodu Srbije, kjer se je v reki Vidrenjak utopil dveletni deček. V Albaniji je v reki na severu države z avtomobilom pristal oče s sinom in hčerko, ki pa se ji je uspelo rešiti.

TEHERAN - V Iranu so aretirali dve vidni igralki, ki sta izrazili solidarnost s protestnim gibanjem v državi in v očitnem dejanju kljubovanja v javnosti odstranili naglavni ruti. Hengameh Gaziani in Katajun Riahi so oblasti pridržale v okviru preiskave, ki je pod drobnogled vzela njune po njihovi oceni provokativne objave na družbenih medijih.

WELLINGTON - Vrhovno sodišče Nove Zelandije je odločilo, da sedanja volilna pravica s starostno mejo 18 let krši pravice mladih. Po razsodbi sodišča je premierka Ardern nemudoma predstavila osnutek zakona, ki znižuje volilno starost na 16 let, vendar ob tem opozorila, da bo spremembe težko sprejeti in da jih ne bo mogoče uveljaviti pred splošnimi volitvami leta 2023.

DOHA - Katarska državna energetska družba QatarEnergy je s Kitajci podpisala dogovor o 27-letni dobavi zemeljskega plina, kar je po navedbah katarskega energetskega ministra in izvršnega direktorja podjetja Saada Sherida Al-Kaabija najdaljši sporazum v zgodovini industrije.

WELLINGTON - Januarski izbruh podvodnega ognjenika Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai v bližini Tonge je bil največji vulkanski izbruh zabeležen s sodobno opremo, je sporočila skupina znanstvenikov pod vodstvom Nove Zelandije. Njihova študija med drugim razkriva, da je vulkan raznesel skoraj deset kubičnih kilometrov materiala in ostanke odvrgel tudi v mezosfero.

ATENE - Grški otok Kreta in otočje Dodekanez je stresel potres z magnitudo 5,5, je sporočil Inštitut za geodinamiko v Atenah in dodal, da je bil epicenter potresa pod morsko gladino med Kreto in otokom Karpatos. Po podatkih reševalnih služb ni bilo poškodovanih ali večje škode na infrastrukturi.

NEW YORK - Disneyjev upravni odbor je v nedeljo prekinil sodelovanje z izvršnim direktorjem Bobom Chapekom, na položaj pa se je vrnil nekdanji prvi mož Bob Iger. "Pred nami je izjemno kompleksno obdobje transformacije industrije, Bob Iger pa je v edinstvenem položaju, da nas popelje čezenj," so utemeljili odločitev.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v nedeljo svoj 80. rojstni dan praznoval z družinskim zajtrkom. Njegova žena Jill je na Twitterju objavila fotografijo zajtrka, ki ga je organizirala. Na njej je videti Bidna, kako sedi za mizo, obkrožen z najmlajšimi člani svoje družine. V Beli hiši je bilo slovesno že v soboto, ko se je tam poročila Bidnova vnukinja.

spo/spo
© STA, 2022