Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 17. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Poslanci SDS so tik pred glasovanjem DZ o vladnem predlogu novele zakona o dohodnini vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o tem predlogu. DZ bo tako o predlogu novele glasoval po tistem, ko bo odločil o predlogu za razpis referenduma. Vlada želi z novelo med drugim odpraviti nekatere razbremenitve, potrjene spomladi v času prejšnjega sklica parlamenta. V sredo so člani odbora za finance v zakonsko besedilo zapisali nekaj opozicijskih predlogov, a so mu poslanci SDS in NSi v razpravi na seji DZ vseeno odrekli podporo. Zadržani so bili tudi v SD.

VELENJE - Premogovnik Velenje je s švicarskim trgovcem Petraco Oil Company iz Lugana sklenil dve pogodbi za uvoz indonezijskega premoga. Okvirna vrednost prve pogodbe brez davka znaša 42,5 milijona dolarjev (40,96 milijona evrov), vrednost druge pogodbe pa je 7,9 milijona dolarjev (7,61 milijona evrov), so povedali v Premogovniku Velenje. Podatka, koliko premoga bodo dobili za omenjeno ceno, niso razkrili, so pa pojasnili, da tečejo tudi pogovori za dodatne dobave premoga z dobavitelji z območja Balkana in vzhodne Evrope.

KOPER - Okrožno državno tožilstvo v Kopru je v zadevi Marinblu v sredo na Okrožno sodišče v Kopru vložilo obtožnico zoper dve fizični in dve pravni osebi zaradi kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev in ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Kot so sporočili s tožilstva, je bilo v predkazenskem postopku ugotovljeno, da delavcem niso bili plačani dodatki za nočno delo, delo ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih; ni jim bila omogočena pravica do zakonsko predpisanega počitka, kršena so bila tudi določila o trajanju delovnega časa v nasprotju z zakonskimi obveznostmi v času od januarja 2020 dalje.

TRST - Novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob robu obiska v Trstu v sredo pojasnila, da z izjavo o "zgledno urejenih" manjšinskih pravicah v Avstriji, ki je razburila koroške Slovence, ni mislila nič slabega. "Zavedam se dejstva, da nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje," je dodala za italijansko radiotelevizijo Rai. Obenem je na srečanju s predstavniki organizacij Slovencev v Italiji preletela odprta vprašanja, s katerimi se soočajo pripadniki manjšine in izpostavila, da želi slovenski narod poenotiti glede ključnih tem.

NOVO MESTO - Skupina Krka je v devetmesečju zabeležila medletni skok dobička za 26 odstotka na 301,7 milijona evrov. Prihodki od prodaje skupine so medtem porasli za šest odstotkov na 1,2 milijarde evrov, je farmacevtsko podjetje objavilo na spletni strani Ljubljanske borze. Tako dobiček kot prodaja sta dosegla najvišjo raven za to obdobje doslej. v Krki ocenjujejo, da bodo letos presegli poslovne cilje, v prihodnjem letu pa na ravni skupine načrtujejo čisti dobiček v višini okoli 300 milijonov evrov in prodajo v vrednosti 1,8 milijarde evrov.

SOFIJA - Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved se udeležuje dvodnevnega ministrskega srečanja Pobude za sodelovanje obrambnih ministrstev Jugovzhodne Evrope (SEDM). V svojem nagovoru je državni sekretar potrdil zavezanost SEDM ter obsodil rusko agresijo v Ukrajini, so sporočili iz službe za strateško komuniciranje ministrstva.

LJUBLJANA - Ob mednarodnem dnevu študentov, ki ga obeležujemo danes, v Študentski organizaciji Slovenije opozarjajo predvsem na bivanjsko problematiko študentov in problematiko njihovega predvsem duševnega zdravja. Študentska organizacija Univerze na Primorskem pa opominja, da posledice draginje in rasti življenjskih stroškov vplivajo tudi na študente.

LJUBLJANA - Slovenija je v letošnji analizi Svetovnega energetskega sveta (WEC) po indeksu svetovne energetske trileme občutno napredovala in po letu 2018 spet pristala v najboljši deseterici. Uvrstila se je na deveto mesto, ki si ga deli z Estonijo, napredovala pa je v vseh treh razsežnostih trileme - energetski varnosti, enakopravnosti in okoljski trajnosti.

LJUBLJANA - V družbi MM Količevo so po usklajevanjih s Konfederacijo sindikatov Slovenije Pergam prvotno predvideno število ukinjenih delovnih mest s 110 znižali na 83, so sporočili iz Pergama. Prav tako bodo presežni delavci prejeli odpravnine, ki bodo bistveno višje od zakonskih, in božičnico za leto 2022.

LJUBLJANA - V sredo so ob 769 PCR-testih in 4728 hitrih antigenskih testih potrdili 892 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 52 bolnikov, na intenzivni terapiji pa 14. V sredo sta umrla dva bolnika s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA - Ob današnjem svetovnem dnevu prezgodaj rojenih otrok, ki so rojeni pred dopolnjenim 37. tednom nosečnosti, poudarjajo pomen kengurujčkanja. Z njim strokovnjaki ozaveščajo o pomembnosti stika "koža na kožo" že od rojstva, ki ima pomirjevalno delovanje, izboljšuje laktacijo in vpliva na čustveno navezovanje med mamo in dojenčkom.

LJUBLJANA - Slovenski knjižni sejem bo v 38. izdaji od 22. do 27. novembra v živo potekal na Gospodarskem razstavišču. Na 1500 kvadratnih metrih se bo predstavilo 88 razstavljavcev. Po besedah direktorja Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev Vladimirja Kukavice bo sejem letos prvič hibriden, še teden dni dlje bo namreč potekal e-knjižni sejem.

LJUBLJANA - Nagrado Radojke Vrančič, ki jo podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev za najbolj uspele prevode, letos prejme Živa Čebulj za prevod pesniške zbirke Andree Chedid Ubesediti pesem, ki je izšla pri Književnem društvu Hiša poezije. Nagrado bodo podelili 24. novembra v okviru Slovenskega knjižnega sejma.

LJUBLJANA - Pri Mladinski knjigi so danes predstavili dve novosti iz zbirke Nova slovenska knjiga - nov kriminalni roman Metoda Pevca z naslovom Greh in generacijski roman Monike Žagar Diši po dosegljivem, postavljen v 70. leta minulega stoletja. V Pevčevi knjigi kriminalista preiskujeta umor duhovnika, Monika Žagar pa opisuje čas svojih mladostniških let.

LJUBLJANA - Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je odpovedala dopoldanski obisk v avtonomni coni PLAC, kamor se je pisno napovedala po tem, ko so uporabniki vzpostavili stavbo za različne dejavnosti. Kot razlog je navedla "medijski dogodek", ki so ga pred napovedano uro obiska pripravili uporabniki. Ti odpoved razumejo kot "izogibanje stika z ljudmi".

LJUBLJANA - Kinematografi po Sloveniji so z današnjim dnem na spored uvrstili prvi slovenski božični celovečerni film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića. Film so v času pandemije posneli v prazni in božično okrašeni Ljubljani, del prizorov je nastal tudi v Zagrebu. Zgodba združi dečka brez vsega in deklico, ki ima vse.

MURSKA SOBOTA - V Galeriji Murska Sobota bodo drevi odprli razstavo del Marjana Gumilarja Razbita površina. Ob nekaterih starejših delih je jedro njegove tretje samostojne razstave v tej galeriji najnovejši, izključno slikarski cikel, ki ga umetnik še ni poimenoval, nastal pa je v zadnjih treh letih in še nastaja.

mo/da/maa/zkr/mo
© STA, 2022